Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Népszavazás Székelyföldről

Székely Nemzetgyűlést hívott össze november 4-re és a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kiírását szorgalmazta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hétvégi sepsiszentgyörgyi ülésén. Csapó I. József, az SZNT elnöke hangsúlyozta, hogy még 2007. január 1-je előtt ki kell írni a referendumot, ugyanis szerinte Románia csatlakozása után az EU tagállamai Románia belügyének tekintik majd a kérdést, ezáltal megszűnik a nemzetközi nyomásgyakorlás lehetősége.

Lettországi választások

Az eddig is kormányzó hárompárti jobbközép koalíció nyerte meg a lettországi parlamenti választásokat. Aigars Kalvitis miniszterelnök koalíciója 51 helyet szerzett a 100 tagú parlamentben, hattal többet, mint amennyivel korábban rendelkezett. Kalvitis bejelentette, hogy hétfőn megkezdi a koalíciós tárgyalásokat és síkraszállt a „piacorientált, alacsony adókra alapozott politika” folytatása mellett. Nem zárta ki az eddigi kormánykoalíció kibővítését, és elemzők szerint erős a valószínűsége, hogy az eddig ellenzéki, szintén jobboldali Új Időt bevonják a kormányalakításba.

Kijárási tilalom Irakban

Kijárási tilalmat rendeltek el vasárnap az iraki Díváníjában az iraki és amerikai biztonsági erőknek a síita milíciákkal való összecsapásai után, de Kirkukban feloldották a pénteken bevezetett intézkedést. Az iraki rendőrség szerint az incidensek azután kezdődtek, hogy az iraki és amerikai erők körözött személyek őrizetbe vételére indítottak akciót. Öt házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe, egyikük teljesen megsemmisített egy amerikai páncélos járművet.

Sarkozy: gyors reformok

Gyors reformokra van szükség az Európai Unióban és mielőbb meg kell határozni az unió határait, Törökország kizárásával – vélekedett Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter a londoni Sunday Timesban írt cikkében. A politikus szerint egy új, az EU bővítésére vonatkozó földrajzi és politikai keret előfeltétele annak, hogy „megújuljon az európai tervezés népi támogatása”. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom