Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Néprajzosok a gyorsuló időben

Több volt a határon túli, mint anyaországbeli résztvevő a XVIII. Önkéntes Néprajzi és Nyelvjárási Gyűjtőtalálkozón Csornán. Ezt a nem hivatásos néprajzosok részére szervezték meg immár tizennyolcadszor.
Mirk László
Halász Péter, a Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtőszakosztályának elnöke elmondta, hogy hosszú évtizedek óta létezik egy önkéntes gyűjtőmozgalom, amely összefogja, szakmailag segíti azokat az embereket, akik nem hivatásos néprajzosok, de érdeklődnek a néprajz iránt, s akik a szülőföldjük szeretetét ilyen gyűjtőmunkával akarják kifejezni. Korábban évente, újabban pedig kétévente tartanak találkozót, sőt, a legutóbbi összejövetelre három éve került sor.

Tudományos munícióval

– A találkozó egyben továbbképzés is, mert az ilyen amatőr mozgalom felett mindig ott lebeg a dilettantizmus veszélye, ami nem jó – fűzte hozzá Halász Péter. – Ezért mindinkább tudományos munícióval, útmutatókkal, gyűjtési feladatokkal kell ellátni ezeket az embereket. Egy-egy témát körüljárunk, legutóbb például arról beszéltünk, hogy a hagyományt hogyan lehet felhasználni a közművelődési munkában. Most az volt a téma, hogy a felgyorsuló változásokat hogyan lehet a néprajz eszközeivel megjeleníteni, megfogni. Emellett ez baráti találkozó is, hisz itt olyan emberek vannak, akik tíz-húsz éve ismerik egymást és ezeken az összejöveteleken fehér asztal mellett nagyon jó kollegiális kapcsolatok jönnek létre. Idén először több a határon túli magyar, mint az anyaországbeli. Sokan érkeztek Erdélyből, de jöttek a Felvidékről és Délvidékről is.
Halász Péter szerint a csornai rendezés ötlete három éve vetődött fel egy Pájer Imrével folytatott beszélgetés során. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a következő találkozó hol lesz.
Bernád Ilona Marosvásárhelyről érkezett a gyűjtőtalálkozóra, immár második alkalommal.

Népi gyógyászat

– Az én területem a magyar népi egészségtan, a magyar ősgyógyászat, a táltos gyógyászat és a népi gyógyászat, valamint a gyermekáldás és a bábáskodás – mondta Bernád Ilona. – Természetgyógyász és szülészasszisztens vagyok, s ezeket a területeket kutatom. A nagymamám gyógyító asszony volt, rengeteg magyar népi gyógyászati módszert megtanított nekem, s akkor rádöbbentem, hogy érdemes a magyar népi gyógyászattal tudományosan foglalkozni, gyűjteni és feldolgozni.

A gyűjtést tanítja

Mirk László, a csíkszeredai Római Katolikus Gimnázium magyartanára tizenöt éve kezdte el a néprajzi gyűjtőmunkát, a gyűjtőtalálkozók rendszeres résztvevője.
– Először magam gyűjtöttem, utána pedig az iskolában néprajzi diákszakkört indítottam – idézte fel a kezdetet Mirk László. – A tanulóknak megtanítottam a gyűjtést és rávettem őket, hogy néptani és néprajzi anyagot gyűjtsenek. A fiatalok 1992 óta részt vesznek a néprajzi múzeum gyűjtőpályázatán és 2001-ig negyven pályázatukat díjazták. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy moldvai csángó diákjaim voltak az utóbbi évekig. Pket arra biztattam, hogy hazai anyagot gyűjtsenek. Egy testvérpár például a helyi nyelvjárás alapján írta meg negyvenöt oldalas dolgozatát az ételkészítés módjáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a német turistákat

A szállodaigazgatók izgatottan várták a német iskolai szünet kezdetét, ugyanakkor látniuk kellett,… Tovább olvasom