Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

˝Népesedési akcióterv˝ segítheti a vajdasági magyarság megmaradását

A szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elfogadta a 2013 és 2017 közötti időszakra vonatkozó, úgynevezett népesedési akciótervét.
A szerbiai Magyar Nemzeti Tanács (MNT) szerdán elfogadta a 2013 és 2017 közötti időszakra vonatkozó, úgynevezett "népesedési akciótervét" - írja a VajdaságMa hírportál.

Az akcióterv olyan programokat, intézkedéseket tartalmaz, amelyek a házasság, az anyaság, a család, a nagycsalád értékeinek és presztízsének erősítését szolgálják, és alkalmasak arra, hogy elősegítsék a vajdasági magyarság megmaradását, különösen tekintettel a születendő gyermekek számának növelésére, a lakosság elöregedésének lassítására, a többgyermekes anyák össztársadalmi megbecsülésének és helyzetének javítására. Elsősorban családbarát munkahelyek létrehozását szorgalmazzák.

A hatvanoldalas dokumentumban felvázolt program nem csupán az MNT hatásköreire korlátozódik, hanem feladatokat szán az önkormányzatoknak, a civil szférának és az egyházaknak is. Az akciótervet Korhecz Tamás, az MNT-nek és a népesedési akcióterv munkacsoportjának elnöke mutatta be az MNT ülésén. Elmondta, hogy a stratégiát megvitatta a közigazgatási hivatal, és egy rövid közvita keretében a nyilvánosság is részt vett a szöveg elkészítésében, véglegesítésében.

Korhecz úgy fogalmazott, hogy az MNT "kemény, csomós bükkfába" vágta a fejszét, amikor arra vállalkozott, hogy lelassítsa vagy esetleg megállítsa a magyar közösség fogyását, és kidolgozza az ehhez szükséges intézkedéseket.

Az MNT elnöke szerint a délvidéki magyarság elérkezett a "szakadéknak a széléig". Úgy fogalmazott: még egy lépés, és olyan folyamatok indultak volna el, amelyek már végérvényesen, megállíthatatlanul vezettek volna magyar közösség felszámolásához.

"Húsz év alatt megközelítőleg százezer magyar ember tűnt el erről az ezer éve általunk lakott földről, és oly mértékben öregedett el a magyar lakosság és szórványosodtak el a falvaink, hogy ha ezt a folyamatot nem tudjuk feltartóztatni, akkor városaink, községeink gazdasági értelemben élhetetlenek lesznek, életképtelenek lesznek, közösségünk szórványosodása megállíthatatlan lesz, kultúránk, intézményrendszerünk, oktatási rendszerünk pedig fenntarthatatlan lesz, megtorpan, beomlik, összeomlik" - hangoztatta Korhecz Tamás a dokumentum ismertetésekor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M0-M5: balesetek miatt több kilométeres a torlódás

Két baleset is történt az M0-s autóút M5-ös autópálya felé vezető oldalán, pár kilométerre egymástól… Tovább olvasom