Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Neonáci tüntetőkkel csapott össze a cseh rendőrség

A dél-morvaországi metropolis polgármesteri hivatala által korábban engedélyezett akció keretében a neonáci Nemzeti Ellenállás mintegy 500-600 híve gyűlt össze a félmilliós város központjában, hogy felvonulással hívja fel a figyelmet a cseh nemzeti érdekek védelmének szükségességére.
Röviddel a felvonulás kezdete előtt azonban a brünni polgármesteri hivatal betiltotta az akciót, mert szerinte a fiatalok által skandált jelszavak és a náci jelképekre emlékeztető zászlók, transzparensek sértik a hatályos törvényeket. A tüntetőket lovas rendőrök és kommandósok vették körül, s felszólították a neonácikat, hogy oszoljanak szét. Miután ez a felszólítás elutasításra talált, s a tüntetők kövekkel, üvegekkel kezdték dobálni a rendőröket, a kommandósok erőszakkal feloszlatták a tömeget.

A rendőrség és a neonácik csoportjai közötti összecsapások a belváros utcáin folytatódnak, s több sebesült is van már. A rendőrség számos tüntetőt letartóztatott.

Több mint két tucat személyt tartóztatott le a cseh rendőrség kedd délben Prágában is, amikor mintegy kétszáz baloldali fiatal lezárta a moldvai Lövész szigetre (Strelecky ostrov) vezető hidat, hogy megakadályozza a neonáci Nemzeti Ellenállás híveinek délutánra tervezett felvonulását.

A szigeten néhány száz neonáci fiatal gyűlt össze, akik délután a hatóságok által engedélyezett felvonulást tartanak a cseh főváros központjában. Ezt próbálják megakadályozni az Anarchista Mozgalom aktivistái. Miután a fiatalok nem tettek eleget a rendőrség felszólításának, hogy tegyék szabaddá az utat, 26 személyt a hatóságok elvittek. A rendőrségi szóvivő szerint kihallgatják, majd szabadon engedik őket. A Lövész sziget környéken lovas rendőrök, kommandósok, vízágyúk és páncélozott járművek is készültségben vannak, mert délután rendbontásra számítanak a hatóságok.

Csehországban a szélsőjobboldali, neonáci, valamint az anarchista baloldali fiatalok összecsapásai május elsején már évek óta hagyományosak.

Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának hagyományos május elsejei nagygyűlése Prágában - mintegy 5-6 ezer résztvevővel - az idén a Csehországba tervezett amerikai radarállomás elleni tiltakozássá változott. Baloldali aktivisták szerint a radarállomás elleni tiltakozást és népszavazást követelő petíciót eddig már mintegy 80 ezer személy írta alá. A rendszerváltás óta először a kommunisták nagygyűlésén a cseh-morva szakszervezetek vezetőségének képviselői is hivatalosan megjelentek.

Míg a kommunisták a prágai szabadidőparkban ünnepeltek, addig a volt május elsejei kommunista felvonulások színhelyén, a Letná téren a Politikai Foglyok Konföderációja tartott antikommunista rendezvényt, amelynek résztvevői - mintegy 2-3 ezer ember - a kommunista párt betiltását követelték. Követeléseiket rövid felszólalásában Mirek Topolánek cseh miniszterelnök is támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a VIII. dél-magyarországi autós bortúra

Június első hétvégéjén immár a nyolcadik bortúrájukra indulnak a szegedi autós márkakereskedők és… Tovább olvasom