Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

NeoFM: a bíróság megerősítette cégük álláspontját

A Neo FM mögött álló FM1 Kommunikációs és Kulturális Zrt. szerint a Legfelsőbb Bíróság szerdai határozata lényegében megerősítette az általuk mindvégig következetesen hangoztatott álláspontot, amely szerint a pályázaton résztvevő konzorcium mindenben a pályázati szabályzat és kiírás értelmében járt el.
A cég szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztetett: a Legfelsőbb Bíróság szerdán kihirdett határozata a Sláger Rádió Zrt. keresetét - amelynek kisebb részben a korábban eljárt első- és másodfokú bíróság még helyt adott - teljes terjedelmében és mindenre kiterjedően elutasította, ezzel az FM1 Zrt. maradéktalanul pernyertes lett.

Mint írták, szerintük a Legfelsőbb Bíróság határozata lényegében megerősítette az általuk mindvégig következetesen hangoztatott álláspontot, továbbá azt is, hogy a pályázatot az ORTT jogszerűen írta ki, s nem járt el jogszabálysértő módon a Neo FM pályázatának elbírálásakor.

A perben a Neo FM képviselői, Lendvai András és Kálmán János - amint arról a cég közleménye tájékoztat - azt is elmondták, hogy örömünkre szolgál, hogy a Legfelsőbb Bíróság elfogadta érvelésüket, s az is, hogy a döntéssel egyértelművé vált, hogy "a vitatott jogszabályi rendelkezéseket - az Alkotmánybíróság döntéseivel összhangban - a pályázati versenyt ösztönző módon kell értelmezni". Az ORTT 2009-es pályázata nyomán a Danubius Rádió helyett az Advenio Zrt. által működtetett Class FM, a Sláger Rádió helyett pedig az FM 1 Konzorcium által működtetett Neo FM köthetett műsorszolgáltatási és szerződést hét évre. Ezután a Danubius az ORTT és az Advenio, a Sláger pedig az ORTT az FM 1 Konzorcium ellen indított pert, kérve annak megállapítását, hogy jogsértő volt a pályáztatás, semmisek az annak alapján kötött műsorszolgáltatási szerződések, továbbá, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot.

A polgári bíróságok első és másodfokon is mindkét eljárásban annyiban helyt adtak a felperesek keresetének, hogy kimondták a pályáztatás jogszerűtlenségét azért, mert az Adveniót és az FM 1 Konzorciumot tulajdonosi szerkezete miatt ki kellett volna zárni a pályázatból. Azoknak a kereseti kérelmeknek viszont nem adtak helyt, amelyek az új műsorszolgáltatási szerződések semmisségének kimondására és az eredeti állapot helyreállítására irányultak, így a Class FM és a Neo FM azóta változatlanul sugározhat.

A jogerős döntések ellen az ORTT és a két nyertes pályázó nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Legfelsőbb Bírósághoz azért, hogy teljes egészében utasítsák el a Danubius, illetve Sláger keresetét.

Az LB két szerdai felülvizsgálati tárgyalásán eltérő döntéseket hozott.

A Danubius kontra ORTT, Advenio perben az LB fenntartotta a jogerős ítéletet, amely szerint jogsértő volt a pályáztatás a nyertes Advenio tulajdonosi szerkezete miatt, így az Adveniót összeférhetetlenség miatt ki kellett volna zárni, pályázatát nem lehetett volna elbírálni, illetve nyertessé nyilvánítani. Szóbeli indoklásában az LB tanácselnöke megjegyezte, hogy a törvénybe ütköző pályázati feltételek konzekvenciáit ez a bíróság nem vonhatja le, az pedig, hogy hol lehet ellenük fellépni, meghaladja ennek a pernek a kereteit.

Másként alakult a Sláger Rádió kontra ORTT, FM 1 Konzorcium per felülvizsgálati tárgyalása: az LB az alperesek felülvizsgálati kérelmére megváltoztatta a jogerős ítéletet, a Sláger keresetét teljes egészében elutasította. Az indoklás szerint bár a pályáztatásnál az FM 1 Konzorcium esetében is kizáró ok lehetett volna a tulajdonosi szerkezet, de itt egyértelmű nyilatkozat született arról, hogy ha megnyerik a pályázatot, megszüntetik a kizáró okot. (Az Advenio esetében viszont a pályázati felhívás nem tette lehetővé, hogy a megengedettnél nagyobb mértékű tulajdonosi részesedés megszüntetésével kapcsolatban úgynevezett lemondó nyilatkozat szülessen, hiszen a felhívás ezt csak a pályázónak engedte meg, a pályázót tulajdonló érintett vállalkozásnak nem.)

A Danubius, illetve Sláger Rádió nem képviseltette magát az LB-n, ügyvédjeik nem jelentek meg a tárgyaláson. Az iratismertetés során felolvasott felperesi beadványok szerint a két egykori kereskedelmi rádió kénytelen volt gazdasági tevékenységét beszüntetni, műsorszolgáltatásra már nem is lenne képes, Magyarországon a jogvédelmet bizonytalannak látja, így nemzetközi fórumon, a befektetési viták rendezésének nemzetközi központja előtt keresik tovább az igazukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanmillió forint értékű lopott ruhát foglaltak le

Hatvanmillió forint értékű, Németországból származó, lopott ruhaneműt foglaltak le Tolna megyei rendőrök a napokban Simontornyán. Tovább olvasom