Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Nemzetközi konferencia az '56-os események hatásairól

Az 1956-os magyarországi forradalom előzményeiről és hatásairól kezdődött nagyszabású nemzetközi konferencia szerdán este Berlinben. A háromnapos tanácskozáson, amely az "Összefüggés-hatás és mítosz" címet viseli, német, magyar, lengyel, cseh, finn és amerikai történészek, kutatók és politológusok vesznek részt.
Az 1956-os magyarországi események iránt megnyilvánuló német érdeklődést jelzi, hogy a berlini Magyar Kulturális Intézet, a Collegium Hungaricum mellett a rendezők között olyan tekintélyes hazai intézetek vannak, mint a Potsdami Kortörténeti Kutatások Központja, továbbá az egykori keletnémet állampárt, az NSZEP diktatúrájának időszakát vizsgáló alapítvány, valamint a Német Szövetségi Kulturális Alap.

A nemzetközi konferencia a tanácskozások, illetve pódiumbeszélgetések keretében 1956-tal kapcsolatban összegzi és bemutatja a legújabb kutatási eredményeket, mégpedig úgy, hogy címének megfelelően vizsgálja az 56-os forradalom előzményeit, továbbá nemzetközi hatásait, beleértve az 1968-as volt csehszlovákiai, majd az 1980-as lengyelországi eseményeket egészen az 1989-es békés rendszerváltó forradalmakig. A mítosz kifejezés pedig arra utal, hogy 1956 milyen megítélést kapott a nemzetközi médiában, illetve ezen keresztül az európai identitás kialakulásában.

A magyar részvevők köre a német vendéglátók óhaját tükrözi, mindenekelőtt abban a vonatkozásban, hogy az 1956-os eseményekkel foglalkozó magyar kutatók, illetve történészek és politológusok lehető legszélesebb köre képviselje magát. Így a Magyarországról érkezett vendégek között van többek között Kende Péter szociológus, az 56-os intézet tiszteletbeli elnöke, Rainer M. János, az intézet igazgatója és Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza igazgatója.

A konferencia, egyben az 1956-os eseményekről szóló megemlékezés-sorozat a Németországban zajló magyar kulturális évad részét jelenti. A nemzetközi konferencia keretében kerül bemutatásra Rainer M. János Nagy Imréről szóló biográfiája, amely a konferenciához, illetve a Frankfurtban zajló nemzetközi könyvvásárhoz időzítve jelenik meg németül.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 10.04.

Tovább olvasom