Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nemzetközi konferencia a Bibliáról és a Koránról Szegeden

Szeged - Nem a világvallások összecsapásáról szól majd a 21. század – állítják a hazánkban először Szegeden megrendezett Biblia- és Korán-konferencia résztvevői, akik a vallások békés egymás mellett élését szorgalmazzák.
''Nincs politikai béke vallási béke nélkül''

– A keresztény–muszlim párbeszédre XVI. Benedek pápa nagy botrányt kavart regensburgi beszéde irányította rá a figyelmet – indokolja a 19. biblikus konferencia titkára, Benyik György, miért rendeztek Magyarországon először nemzetközi eszmecserét a két szent könyvről, a Bibliáról és a Koránról. A Szegedi Hittudományi Főiskola épületében (Dóm tér 6.) megrendezett kétnapos, kedden záruló konferencia egyik fő mondanivalója: fontos a párbeszéd folytatása. – Nincs politikai béke vallási béke nélkül. A szélsőségeseknek sem katonák, sem biztonsági szakemberek nem tudják megmagyarázni, hogy a békés egymás mellett élés a megoldás – ez a vallási vezetők feladata – fogalmaz Benyik György, aki szerint a vallási összecsapások nem a vallási tanok miatt törnek ki, hanem a hatalomra törekvő emberek manipulációja következtében.

A konferencia a szegedi új zsinagógában zárul, a három ábrahámi vallás közös találkozójával. Markovics Zsolt, a szegedi a zsidó közösség főrabbija nyáron Svájcban már részt vett egy toleranciakurzuson, ennek sugallatára hívta meg a rendezvényre a legfőbb hazai muszlim vezetőket is.

Abdul-Fattah Munif, a magyarországi muzulmán közösség képviseletében tegnap hangsúlyozta: nincsenek köztük tabutémák, megbeszélik a vitás kérdéseket. Keresik a közös pontokat is: – Mindannyian hiszünk abban, hogy Ábrahám istene egy isten. Számunkra is fontos például a keresztényihez hasonló muszlim tízparancsolat tisztelete. A Korán pedig rengeteg említést tesz Jézusról és a zsidókról is – mondta.

Szerinte tévedés, hogy a 21. század a világvallások összecsapását hozza. Az iszlám rugalmas, akár szekularizált államban is megtalálja a helyét, Európában a muszlim kisebbség betagolódik a többségi társadalomba. Hazánkban pedig egyáltalán nem jellemző az iszlamofóbia vagy a vallásgyakorlás korlátozása. – Egy a földünk, együtt kell gondolkodnunk – üzeni Abdul-Fattah Munif.


R. Tóth Gábor
www.delmagyar.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush a legjobban fizetett államfő

George Bush amerikai elnöké a legmagasabb fizetés, és Hu Csin-tao kínai államfőé a legalacsonyabb a… Tovább olvasom