Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Nemzetközi csellóversenyt rendeztek Várpalotán

Negyedik alkalommal rendezték meg a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán; a vasárnapi gálaesten két hazai és két külföldi ifjú csellista kapott első díjat.

A kétnapos versenyen három korcsoportban (11-14 évesek, 14-16, valamint 16-20 év közöttiek) 24-en vettek részt, közülük 17-en külföldről érkeztek. Jöttek versenyzők az Egyesült Államokból, sőt Dél-Koreából is, illetve Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Romániából - jegyezte meg a zsűri elnöke. aki egyben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora is.

Hozzátette: a zsűri tagja volt Mező László, Kossuth-díjas gordonka művész, a Bartók Vonósnégyes tagja, a zeneművészeti egyetem professzora, Ádám Károly gordonkaművész, egyetemi tanár, Susan Moses, a bloomingtoni zeneművészeti egyetem tanára és Kazimierz Michalik, a varsói Chopin Zeneakadémia professzora. A zsűrielnök tájékoztatása szerint az első korcsoportban Michael Zyzak (Egyesült Államok) győzött, a másodikban Ionita Andrei Inonut (Románia) szerezte meg az első helyet, míg a harmadik korcsoportban két első díjat adtak ki: Jámbor Janka és Szabó Ildikó győztek, ők a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei.

A díjazottak (a második, harmadik helyezettek is és a különdíjasok) jelentős pénzjutalomban részesültek - mondta a professzor, aki a verseny színvonaláról azt jegyezte meg, hogy "fantasztikus volt". Onczay Csaba elmondta, hogy Várpalotán - ahol a zeneiskolában kimagasló színvonalú a csellóoktatás -, háromévente rendezik meg a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt.

A professzor a névadóval kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy a prágai születésű David Popper 1868-1873. között a bécsi udvari zenekar első gordonkaművésze és koncertmestere volt, 1886-tól pedig a budapesti Magyar Királyi Zeneakadémia gordonka és vonósnégyes tanszak tanára. Brams szonátát írt a számára, sőt azt együtt mutatták be 1896-ban Budapesten. David Popper zeneszerzőként is jelentőset alkotott: hetvenöt gordonkadarabot írt, illetve alkotott műveket más hangszerekre is. Pedagógiai művei, szalondarabjai és átiratai a gordonkairodalom remekei - mondta a zeneművészeti egyetem professzora.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falus Ferenc: elfogyhat a szezonális influenza elleni védőoltás

Elfogyhat a szezonális influenza elleni védőoltás, ugyanis a H1N1 elleni oltószer mellé egyre többen… Tovább olvasom