Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Nemzetként ismerik el Katalóniát az autónómia-tervben

A 189 igen és 154 nem szavazattal jóváhagyott, "estatut"-nak nevezett dokumentum a katalán régió kormányzatának az eddiginél jóval több jogot ad a tartomány pénzügyei feletti ellenőrzésre. A spanyol történelemben először ismerik el nemzetként Katalóniát.
A parlamenti döntést megelőzően a spanyol alkotmányozó bizottság elfogadta a "nemzet" szó használatát a katalán autonómiáról szóló okiratban. A katalánok azzal indokolták a kifejezés létjogosultságát, hogy a régiónak saját nyelve, kultúrája és több más nemzeti jellegzetessége van.

Az "estatut" ellenzői attól tartanak, hogy olyan folyamat indulhat el, amelynek Spanyolország szétesése lesz a vége. A régóta folyó autonómia-vita során a radikális nézetet vallók meghirdették a katalán termékek bojkottját. A belpolitikai vita hevességét jelzi, hogy a spanyol hadsereg volt parancsnokát januárban le kellett váltani, mert azzal fenyegetőződött, hogy beveti a hadsereget, ha erre lesz szükség ahhoz, hogy megakadályozza az általa alkotmányellenesnek tartott katalán tervek megvalósítását.

Az ellenzékben lévő konzervatív Néppárt minden törvényes eszközt megragadott az autonómia szélesítésének megakadályozására, míg a katalán koalíciós vezetés részét képező nacionalista Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) azért ellenez a dokumentumot, mert az szerinte nem megy elég messze.

A dokumentumot a spanyol törvényhozás felsőházának is jóvá kell hagynia, majd - várhatóan júniusban - népszavazáson kérik ki róla a katalán polgárok véleményét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc beszéde az Andrássy úti nagygyűlésen

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt szombaton Budapesten, a Magyar Szocialista Párt Andrássy úti… Tovább olvasom