Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nemzeti összetartozás napja: Trianonban keresztre feszítették az országot

Országszerte megemlékezéseket, ünnepségeket tartanak ma a nemzeti összetartozás napjának alkalmából.
21:30 - Gyöngyösi: ki kell állni a határon túli magyarságért

Ki kell állni a határon túli magyarságért és meg kell védeni a magyar nemzeti érdekeket - mondta Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő a trianoni békeszerződés aláírásának 93. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen kedden Budapesten.

A párt fővárosi szervezetének rendezvényén - ahol számos nemzeti színű, székely és árpádsávos zászlót lengettek - a képviselő úgy fogalmazott: gondoskodni kell arról, hogy a nagyvilág megértse a trianoni tragédiát, "hiszen előbb érti meg sajnos a világ a románoknak, a szlovákoknak, az ukránoknak, a szerbeknek a hazudozásait és a mítoszra alapozott hazug történelmét", mint a magyarok igazságát.

Ezért szerinte a magyar diplomácia tehető felelőssé, mert nem mutatta be, hogy Trianon "a magyar nemzet tragédiáján túlmutató tragédia, amely (...) egész Európának is tragédiája", ugyanis "felrúgta azt az ősi status quót, amely Európa stabilitását is jelentette".

Gyöngyösi Márton közölte: amikor a székely autonómiáért, a temerini fiúkért, Malina Hedvig igazságáért vagy a szlovák nyelvtörvény ellen küzdünk, akkor "a trianoni problémának a gyökereire kell rámutatnunk".
Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy "az idegen hatalmak a mai napig Magyarország ellen törnek, és ha nem mutatunk ellenerőt ezekkel szemben, akkor nincs esélyünk semmiféle revízióra".

A képviselő hiányolta az oktatási tananyagból, hogy miként "vezethetett Trianonig az az etnikai átrendeződés, amit (...) tudatosan Magyarország ellen folytattak le", illetve azt, hogy miként lehetett százezer szerb embert betelepíteni a lakatlan bácskai területekre, és ugyanígy 400 ezer román telepest a Bánátba és Erdélybe, amivel "Magyarország etnikai arányai mesterségesen változtak meg".

Hangsúlyozta, létre kell hozni a Kárpát-medencei gazdasági övezetet, melynek keretében a magyar cégek erre a térségre kiterjeszthetnék működésüket. Mint mondta, 1989 óta legalább féltucatnyi lehetőség lett volna, hogy Magyarország beavatkozzon a határon túli magyar kisebbség védelme érdekében, ehelyett alapszerződéseket kötöttek.

A megemlékezés végén a résztvevők, köztük a felkonferálás szerint a Magyar Nemzeti Gárda tagjai, megkoszorúzták a zuglói Trianon-emlékművet, elénekelték a Himnuszt és a Székely himnuszt, valamint skandálták a "Vesszen Trianon!" rigmust.

21:25 - Festékkel leöntöttek egy kolozsvári honvédemlékművet

Ismeretlenek piros festékkel öntötték le a kolozsvári Kismezői temetőben azt az első világháborús emlékművet, melynél a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Szent László Serege Egyesület szeretett volna kedden délután megemlékezést tartani a trianoni döntés évfordulója alkalmából.

Pap Ferencz, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kolozsvári szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a korábbi évektől eltérően idén a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal nem engedélyezte a megemlékezésüket. Az emlékmű meggyalázásával akkor szembesültek, amikor magánemberként hárman kimentek a temetőbe, egy koszorúval leróni a kegyeletüket. Hozzátette, a festéket kedden önthették az obeliszkre, mert az még nem száradt meg egészen, mire odaértek.
Pap Ferencz tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben rendszeresen megemlékezést tartottak az obeliszk mellett a trianoni döntés évfordulóján. A megemlékezéseken általában pár tucat fiatal vett részt. A két évvel ezelőtti megemlékezésen az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezet néhány aktivistája is megjelent, de a rendezvény rendbontás nélkül fejeződött be.
Az idei megemlékezés szervezőit kedd reggelre idézték be a polgármesteri hivatalhoz, ahol közölték velük, hogy a rendezvényt betiltották. Egy olyan törvénycikkelyre hivatkoztak, amely tiltja a fasiszta, kommunista, rasszista vagy soviniszta tömegrendezvényeket, illetve az olyan gyülekezéseket, amelyek a haza és a nemzet becsmérlését szolgálják, nemzeti vagy vallási alapú gyűlöletre uszítanak.
Kedd délutánra kivezényelték a temetőbe a csendőrséget, hogy szükség esetén érvényt szerezzenek a hivatal tiltó rendelkezésének. Nem sokkal a csendőrök után megjelentek a nyomozók is, és mintát vettek az emlékműre öntött festékből.
A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a csendőrség igazoltatta a koszorúval kivonuló három fiatalt, és jelenleg azt vizsgálja, hogy uszító jellegű-e a koszorú piros-fehér-zöld szalagjára írt szöveg.

21:14 - Az összefogásért emeltek szót országszerte

Az összetartozásért, összefogásért emeltek szót közjogi méltóságok, kormánytagok, ellenzéki és parlamenten kívüli politikusok a nemzeti összetartozás napján. Többen ünnepnapnak, míg mások gyásznapnak nevezték június 4-ét. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta: a trianoni békekötés évfordulója gyásznap ugyan, de egyben a magyarság megmaradásának ünnepe is kell hogy legyen.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a jövőben a nemzeti összetartozás napja.

Áder János köztársasági elnök felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és őrvidéki fiatalokat látott vendégül hivatalában. Az államfő azt a tanulságot vonta le, hogy még azokban a fiatalokban is feldolgozatlan emlékként él Trianon, akiknek nemhogy a két világháborúról, de a szocializmusról sincs személyes élményük.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt: a magyarságnak ez a nemzeti gyász napja, míg az egykori európai döntéshozó politikusoknak csak egy történelmi tény, amelyről el lehet felejtkezni, amelynek következményeit úgy kell elfogadni, ahogy évtizedek során kialakult.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta: a trianoni békekötés évfordulója gyásznap ugyan, de egyben a magyarság megmaradásának ünnepe is kell hogy legyen. A magyarság csak egészében, a nemzetrészekkel együtt tud megmaradni - tette hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint előremutató válasz, amikor "következetesen kiállunk a határainkon túl élő magyarság jogaiért, nem teszünk engedményeket, ha nemzeti érdekeink védelméről van szó és amikor nyugodtan vállaljuk, hogy az unión belül is a nemzetek Európájában gondolkodunk".

Németh Zsolt külügyi államtitkár arról beszélt: akkor van igazán értéke a nemzeti és európai összetartozásnak, amikor a válság és - mint fogalmazott - "az egymásnak feszülő válságkezelési koncepciók miatt" az összetartozás-tudat gyengülni és összekuszálódni látszik. "Mindent támogatunk, ami erősíti az összetartozást és mindent ellenzünk, ami gyengíti azt" - tette hozzá.

Újabb nemzeti emlékhelyeket is felavattak, köztük az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, hogy a nemzeti összetartozás napja a valódi európaiság és a kompromisszumot nem ismerő rendszerváltozás napja is.
Nyíradonyban Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára arról beszélt: 2013-ban nem a harmincas évek történelemszemléletére van szükség, hanem olyan viszonyulásra, mely az új évezredben érvényes kérdésekre ad választ.

Budapesten, a Magyarság Házában tartott ünnepségen Répás Zsuzsanna azt mondta: 2013-ban a nemzeti összeomlás gyásza helyett a nemzet összetartozását, soha nem múló egységét ünnepeljük.

A Somogy megyei Tamásiban a város trianoni emlékművének avatása alkalmából rendezett ünnepségen Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke azt mondta: Trianon fájdalmas emlék, amíg lesz magyar a Földön, nem tudja igazságosnak mondani azt, ami akkor történt.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere arról beszélt: a magyar nemzet az egységét legteljesebben az Európai Unión belül tudja kivívni, hiszen a nemzeti önrendelkezés, az autonómiatörekvések, valamint a kollektív bűnösség elvének a jogrendszerből való kizárása csakis e szövetségen belül érvényesíthető.

A Fidesz szóvivője, Hoppál Péter összefogást kért, hogy "ne térhessenek vissza az ország élére azok, akiknek a nemzeti összefogás nem érték".
Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Heves megyei Recsken azt mondta: miközben a szívünkben keserűség, felháborodás, megaláztatás van, öntsünk a szívünkbe reményt is, mert Trianon nemcsak azt jelenti, hogy szörnyű tragédiát kellett átélnünk, hanem azt is, hogy túléltük.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke közleményében arról írt: a magyar nemzet láthatatlan újraegyesítése zajlik, amikor elveszítik gyakorlati jelentőségüket a határok Magyarország, Erdély, a Felvidék és hamarosan Horvátország között. Ha a folyamat tovább halad, még közelebb kerülhetnek ehhez a Vajdaság és Kárpátalja magyarjai is.

Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője közleményében azt írta: Magyarország felosztása olyan traumája a nemzetnek, amelyet nem felold, hanem tovább súlyosbít az, aki a nemzet további megosztására használja fel Trianon ügyét. A volt miniszterelnök szerint a kormányoldal ezt teszi, amikor a megosztás politikáját exportálja a határon túli magyar közösségekbe, és amikor kormánypárti pr-akcióvá fokozza le a nemzeti összetartozás napját.

Vadai Ágnes, független országgyűlési képviselő, a DK tagja arról beszélt: véleménye szerint a Himnusz az a dal, amelyik párthovatartozástól függetlenül összeköti a magyarokat. Szavai szerint a kormány mégis úgy gondolta, hogy "az adófizetők pénzén irat egy gagyi dalt" és megkéri az iskolásokat, hogy június 4-én este hatkor énekeljék el azt.

Az LMP fiatalok számára hirdetett pályázatot, amelyen a résztvevők ökopolitikai, természetvédelmi szempontból vizsgálnák a trianoni békediktátum máig tartó hatásait. Mile Lajos országgyűlési képviselő kiemelte: a trianoni diktátum után Magyarország erdőinek 85 százalékát, illetve vízgyűjtő területeinek komoly részét elveszítette.

Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő azt mondta: emeljük fel a fejünket és követeljük a jogainkat. Szerinte ez történelmi lehetőséget teremt arra, hogy a magyar állam követeléseket támasszon a délvidéki jogsértésekkel szembeni fellépés és a nemzeti önrendelkezés jogának érvényesítése érdekében.

19:54 - Németh Zsolt: a Kárpát-medence mindannyiunk közös otthona

Németh Zsolt külügyi államtitkár a Parlamentben kedden megtartott ünnepi koncert előtt arról beszélt, hogy a közösségek identitásokra épülő Európa és a Kárpát-medence mindannyiunk közös otthona, Magyarországnak pedig eminens érdeke, hogy a kisebbségek otthon érezhessék magukat a szülőföldjükön.

Németh Zsolt a Kárpát-medencei és a világban szétszórtan élő diaszpóra magyar közösségeiről szólva hangsúlyozta, "egy közösség egy nemzet vagyunk, összetartozunk, és összetartozni jó". A magyarok összetartozását ért legnagyobb kihívásnak nevezte június 4-ét.

"Összetartozásunk kiállta a próbát, 93 év után is szeretünk együtt lenni, büszkék vagyunk egymásra, egymás teljesítményeire, aggódunk egymásért a megpróbáltatások közepette" - tette hozzá. Mint mondta, azokkal a környező népekkel is sok minden köti össze a magyar közösségeket, amelyek között élnek. "Lehet sorsközösségnek nevezni ezt, vagy egy tágabb közép-európai hazának" - mondta, hozzátéve, hogy "közös a tér, hiszen a Kárpát-medence mindannyiunk közös otthona, és van még egy tágabb közösségünk is, Európa, amelyhez lelkileg és szellemileg mindig tartoztunk". Kijelentette, akkor van igazán értéke a nemzeti és európai összetartozásnak, amikor a válság és - mint fogalmazott - "az egymásnak feszülő válságkezelési koncepciók miatt" az összetartozás-tudat gyengülni és összekuszálódni látszik. "Mit ér az integráció mélyülése, ha nyomában a közös identitás gyengül, ahelyett hogy erősödne". Hozzátette: "nekünk magyaroknak fontos az identitásunk, magyarságunk és európaiságunk egyaránt. Mindent támogatunk, ami erősíti az összetartozást és mindent ellenzünk, ami gyengíti." Hangsúlyozta, hogy ma a kulturális sokszínűség, a multikulturalizmus két homlokegyenest ellenkező értelmezése verseng egymással. Az egyik összeolvasztani, a másik összebékíteni akarja a közösségi identitásokat. „Mi, a magyar kormány az összeolvasztás ellen és az összebékítés mellett vagyunk" - mondta, hozzáfűzve, hogy már az európai integráció alapítói is látták, hogy csak a közösségeket elismerő, azokat egymással összebékítő, identitásközösségekből álló Európa lehet erős. "Saját régióinkat, Európa keleti végeit erősítve egész Európát erősítjük, ezért Magyarországnak és szomszédainak az együttműködése összeurópai érdek" - mondta Németh Zsolt. Hangsúlyozta, hogy az együttműködés a szomszédos országokban szülőföldjükön élő magyar közösségek érdekét is szolgálja. "Ha hidakat építünk, azokon elsősorban ők kelnek át" - magyarázta a külügyi államtitkár. A parlamenti ünnepi koncerten fellépett a székelyföldi Szentegyházi Gyermekfilharmónia.
Az összetartozás dalát elénekelték a parlamenti ünnepséggel egy időben a budai Várban. A rossz idő miatt a Budapesti Történeti Múzeumban tartott rendezvényen a két szerző, Bársony Bálint és Gergely Éva mellett Kállay-Saunders András, valamint az MR Gyermekkórusának tagjai énekeltek.

19:05 - Szász Jenő: Trianonban keresztre feszítették az országot

Trianonban keresztre feszítették az országot - mondta a nemzeti összetartozás napján a KDNP budapesti szervezetének megemlékezésén Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója.

A Böszörményi út-Istenhegyi út találkozásánál, a turulszobornál megtartott rendezvényen hozzátette: "legértékesebb részeinket vágták le, halálra ítéltek bennünket", és biztosra vették, hogy az ország ki fog vérezni.

Mint mondta, most van a harmadik évfordulója annak, hogy az Országgyűlés törvényt alkotott a nemzeti összetartozás napjáról és a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről. Felidézte: "az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a többi állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

Emlékeztetett arra is, hogy szintén hároméves évfordulója van az állampolgársági törvénynek, amely lehetővé teszi minden magyar embernek, hogy szabad akarata szerint a magyar nemzethez való tartozását közjogilag is kinyilvánítsa.

Arra kérte az ünnepség résztvevőit, hogy ne csak Trianonra emlékezzenek, mert ez a nap a nemzeti összetartozás napja is, és azokra is emlékezni kell, akik az elmúlt 93 évben megőrizték az összetartozást a múlt század "gerincroppantó viharaiban, rémisztő zsarnokságaiban, rendőrségi zaklatások idején és börtönökben, karrierjük és érvényesülésük árán".

Szász Jenő arról is beszélt, hogy a magyar nemzetstratégiában és nemzetpolitikában további lépésekre van szükség. Tervezett és rendezett magyar humánvagyon-gazdálkodás szükséges, hiszen a Kárpát-medencei magyarság legértékesebb erőforrása, megelőzve minden természeti és gazdasági erőforrást, a humánvagyon: a magyar anyanyelvet beszélő, magyar kultúrkörhöz tartozó emberek.

Kijelentette: a nemzeti összetartozás napjával és az állampolgárság kiterjesztésével a magyar állam - közjogi értelemben - megtette az első lépéseket, a többi "mindannyiunk dolga".

18:50 - Semjén: a magyarság csak a nemzetrészekkel együtt tud megmaradni

Semjén Zsolt szerint a magyarság csak egészében, a nemzetrészekkel együtt tud megmaradni.

A miniszterelnök-helyettes kedden Pécs-Vasason, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta: van realitása a nemzet megmaradásának és az identitás erősödésének.
Utalt rá, hogy Magyarország ennek érdekében tette lehetővé a kettős állampolgárságot, az iskolások külhoni magyar területekre utazását, ezért harcol az autonómia megadásáért, és szorgalmazza a testvérvárosi kapcsolatok kialakítását, ápolását.

Semjén Zsolt a vasasi római katolikus templomban mintegy száztagú hallgatósága előtt a magyar állampolgárság megadását "a világ bármely pontján élő magyaroknak", a nemzet határok feletti, közjogi újraegyesítésének nevezte. Eddig 450 ezren adtak be állampolgársági kérelmet, és ez év végére a félmilliomodik új magyar állampolgár is leteheti esküjét" - mondta.

A politikus a külhoni magyarok területi vagy kulturális autonómiájával kapcsolatos törekvésekről szólva megjegyezte: a magyarság soha nem kért, követelt olyat, ami Európában ne volna elfogadott más nemzeteknél, nemzetiségeknél. "Ragaszkodni kell hozzá, az önbecsülésünk miatt is, mert ami másnak jár, az nekünk is jár" - jelentette ki.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: a diákok külhoni magyar területekre utazását és külhoni magyarok magyarországi látogatását biztosító Határtalanul program, továbbá a testvérvárosi kapcsolatok felvétele segít, hogy összeérjen a "hajszálgyökerek hálózata", amelyet a nagyhatalmak trianoni politikai döntése szétszakított.
Semjén Zsolt véleménye szerint azt a csodálatos kultúrát, irodalmat, nyelvet, történelmet, ami a magyarsághoz köthető, "kizárólag mi, magyarok tudjuk adni az emberiségnek". Ha a magyarság eltűnik, az emberiség örökre szegényebb lesz - mondta.

Úgy fogalmazott: "Ezért nekünk, magyaroknak az egyetemes emberiséggel szembeni elsődleges kötelességünk a saját magyarságunk megőrzése, kimunkálása, felmutatása, ehhez azonban látnunk kell, hogy a magyarságot nem pusztán az a tíz millió ember jelenti, aki az államhatáron belül él."

Hangsúlyozta, "ha elveszítjük Erdély, a Felvidék, vagy a Délvidék értékeit, azzal az egész magyarság lesz csonkább", ezért kell minden nemzetrészt megőrizni.

Semjén Zsolt szavai szerint a trianoni békekötés évfordulója gyásznap ugyan, de egyben a magyarság megmaradásának ünnepe is kell hogy legyen. "Nem sok nép van, amely ilyen veszteséget, nem sok nép van, amelynek nemzetrészei ilyen üldöztetést, tragédiát túl tudtak volna élni" - mondta a politikus.

Hoppál Péter, pécsi fideszes országgyűlési képviselő azt hangoztatta, hogy emlékezni kell a múltra, erőt meríteni a régiek hitéből, ugyanakkor legalább ilyen fontos előre nézni a jövő, a hagyományokat őrző következő generációk felé.

A politikus szerint a nemzeti összetartozás napja azt hirdeti, hogy az összetartozás határon innen és túl, kortól, hitvallástól, politikai hovatartozástól függetlenül fontos, és reményét fejezte ki, hogy a magyarság a jövőben is él azokkal lehetőségekkel, amelyek segítik ennek erősítését.

Az ünnepség végén Semjén Zsolt, Hoppál Péter, a pécsi és a város környéki önkormányzatok vezetői, a honvédség, valamint civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a templom kertjében álló Trianon-emlékművet.

18:45 - Répás Zsuzsanna: a nemzeti összeomlás gyásza helyett az összetartozás egységét ünnepeljük

Ma a nemzeti összeomlás gyásza helyett a nemzet összetartozását, soha nem múló egységét ünnepeljük – jelentette ki Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a vajdasági Királyhalmon (Backi Vinogradi, Bácsszőlős) kedden, a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen.

2010 óta ezen a napon saját létezésünket ünnepeljük, azt méltatjuk, hogy a magyarságra oly jellemző küzdőszellem a történelem minden tragikus pillanatából kiutat talált – mondta a politikus a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplom kertjében.

Ez a szellem, ami megtartott bennünket, és ma még erősebb összetartó erő, mint bármikor máskor – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
Összetartozásunk olyan teljesítmény, amelyre büszkének kell lennünk. A köldöknéző magatartás még soha nem vezetett sikerre, felemelt fejjel lehet csak meglátni az ösvényt, amely a jövő, a gyarapodás felé visz bennünket" - fogalmazott Répás Zsuzsanna.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági képviselőház elnöke hangsúlyozta, az elmúlt ezerszáz esztendő történelmén végigtekintve látszik, a magyar nemzet akkor volt sikeres, amikor példát tudtunk mutatni összetartozásból és összefogásból.
Ezért a nemzeti összetartozás napja – amely a vajdasági magyarság hivatalos ünnepnapja is - bár csupán néhány éves, üzenete miatt mind fontosabbá válik – mondta a legnagyobb vajdasági magyar politikai szervezet vezetője.

Pásztor István szerint ez a nap arra is lehetőséget teremt, hogy számba vegyük, mint tettünk az összefogásért és összetartozásért. Egyetértésre kell jutni az alapvető értékeket illetően, s ha ezekről kialakul a többségi vélemény, akkor annak mindenki számára irányadóvá kell válnia - tette hozzá.

A királyhalmi ünnepségen a zuglói Szent István Király Zeneiskola női karának előadásában felcsendült a Nemzeti összetartozás dala.
Répás Zsuzsanna kora délután részt vett a szabadkai magyar főkonzulátuson rendezett ünnepélyes állampolgári eskütételen. A nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett vajdasági ünnepség a szabadkai Szent Teréz Bazilikában folytatódott, ahol a zuglói Szent István Király Zeneiskola adott hangversenyt.

Korábban:

A fővárosi Magyarság Házában Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitja meg az emléknap ifjúsági programjait. Áder János köztársasági elnök határon túli magyar fiatalokat fogad a Sándor-palotában. Este az Országház kupolatermében ünnepi koncertet tartanak, majd beszédet mond Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot nemzeti emlékhellyé avatják, az ünnepségen beszédet mond Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Nyíradonyban Halász János kultúráért felelős államtitkár részvételével átadják a nemzeti összetartozás emlékhelyét, Jászberényben, a Tolna megyei Tamásiban és a főváros XVI. kerületében pedig Trianon-emlékművet avatnak.

A karcagi református templomban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vesz részt a mécsesgyújtással egybekötött ünnepségen. Pécsett a vasasi templomkertben lévő Trianon-emlékműnél tartandó ünnepélyen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mond beszédet.

Budapest III. kerületi önkormányzatának ünnepi rendezvényén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szólal fel. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a József Attila Színházban a nemzeti összetartozás napja és a Határok nélkül Kárpát-medencei ifjúsági találkozó alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen mond köszöntőt.

Balatonalmádiban Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékezik meg a nemzeti összetartozás napjáról.

A fővárosban a Nemzeti Jogvédő Szolgálat szervezésében a Magyar önrendelkezés, emberi jogok és jogvédelem a Kárpát-medencében címmel tartanak konferenciát mások mellett Morvai Krisztina független EP-képviselő és Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő részvételével.

A nap folyamán sok más településen tartanak megemlékezést, koszorúzást, kulturális rendezvényt.

Az országhatárokon túl a vajdasági Királyhalmán ünnepi szentmisét tartanak; ott és a Szabadkán folytatódó ünnepségen Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár mond beszédet.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében nyolcvan Kárpát-medencei középiskola több mint 2600 diákja utazhat legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolához. Dörner György igazgató vezetésével az Újszínház küldöttsége Tamási Áron szülőfalujába, a romániai Farkaslakára utazik, hogy megkoszorúzzák a Trianon-emlékművet.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a jövőben a nemzeti összetartozás napja.

Olvasóink írták

215 hozzászólás
 • 215. Eva- 2013. június 14. 09:23
  „214. Pretorianus 2013.06.13. 18:35

  nem adott fel senki semmit!"

  "". Nem bírtál a tényekkel,"""-----mert érzésekkel és hitekkel nem lehet vitatkozni.
  Én ezt tartok hülyeségnek--Te pedig azt tartod annak, hogy én annak tartom--tudsz követni?

  """" gyerekes kifogásaiddal elhúztad a csíkot."""---nem voltak kifogásaim. Elolvastam, amit fontosnak gondoltam.Nem kifogásoltam mást, mint az alapeszmét, az arra való felépítmény már koherens--csak az alap hülyeség --szerintem, meg objektíve is---de ezért a Tiféléd már öldökölni is képes :)
  .."" Beégtél!""--ezt csak Te gondolod. Én Erre Számítottam, Mert Az A Fajta Gondolkodás Mást Nem Engedélyez A Vallóinak--És Én Azt Tiszteletben Bírom Tartani--//nem akarok kiabálni , csak nyomatékosan a tudomásodra hozni!
  És ezt kaptad az "eleganciádért":"" -------- " nem mintha bármi közük is /volt/ volna az adott témához.""---

  eme sorokban lettem megerősítve, hogy értjük egymást
  Mert a téma addig szigorúan magánügy, amíg másra nem akarja erőszakolni magát a gondolat, meg a vallója.
  A humanizmusnak (az emlegetett költők annak képviselői) tényleg nincs köze a témához.
  http://www.kortarsonline.hu/2002/10/nagy-laszlo-es-vonzaskore/9861

  vagy mégis??!

  de Veled drága Pretoriaus eddig sem lehet eljutni. :)”
 • 214. Pretorianus 2013. június 13. 18:35
  „213. Eva- 2013.06.13. 15:24
  A magad fajtáddal akkor leszek toleráns, amikor piros hóesésben bantu négerek szaladgálnak a Fő téren... :)
  "Az előbbiekben senki sehonnan nem hátrált! Hát épp az volt benne a normális ! ))"
  Bruhaha! Szerinted....Kiosontál,mint a cselédek a hátsó ajtón.... Nem bírtál a tényekkel, gyerekes kifogásaiddal elhúztad a csíkot... Beégtél! És ezt kaptad az "eleganciádért":
  "- ez a legaljasabb /és bizonyos csoportra jellemző/ húzás: kijelenteni, hogy a vitapartner véleménye, forrása, beállítottsága, érdeklődése ´´horrorisztikus´´ ámde az enyém /na jó Eva-, a tiéd/ annyivel külömb mert én Weöres Sándornál, Pilinszkinél vagy Nagy Lászlónál alább nem adom - nem mintha bármi közük is /volt/ volna az adott témához.

  Azt hiszem, hogy erről a témáról már minden csont le lett rágva / mi rágtuk le/, térjünk hát át egy frisebbre ahol demagogiád és majakovszkij-i mondatszerkesztésed pompásan érvényesül."
  Ne beszélj félre, azt hagyd meg Ferkó testvérednek...Na, most van lerágva a csont, részemről... Lehet sopánkodni, hisztizni,kislány... Hajrá! :)”
 • 213. Eva- 2013. június 13. 15:24
  „212. Pretorianus 2013.06.13. 15:02

  Veled ebben az életben soha nem jött volna létre az alantihoz hasonló párbeszéd(féle)

  Ahhoz bizony emelkedett elme kellett--meg némiképp intelligensen toleráns.Ezt vonLichthofen tudja!

  ((No Te csak a magadét tudod--mást nem igen ismersz.
  Az előbbiekben senki sehonnan nem hátrált! Hát épp az volt benne a normális ! ))”
 • 212. Pretorianus 2013. június 13. 15:02
  „vicuska, ez bukta.Kihátráltál a semmitérő kifogásaiddal.Hm... Többet néztem ki belőled, hála égnek,tévedtem. Csak egy vagy a sok magát fajsúlyosnak hívő kislány közt... :)”
 • 211. Eva- 2013. június 13. 08:59
  „210-hez

  Élveztem a vitát kösz!
  Rettenetes régtől nem volt részem hasonlóban--anyázás mentesben itt e virtuális térben.
  (bár azt hiszem én kevesebbet minősítettelek Téged közben, mint fordítva, de akkor is üdítő volt!
  A könyvet, melyet ajánlottál az interneten elérhető forrásokból megismertem a több hasonlóhoz képest új infót bizonyára nem adna, ha sorról sorra olvasnám is.
  Hitekkel és érzelmekkel vitázni nem lehet--én pedig azt mondom amíg Rám nem erölteted a Tiédet, addig Te maradj a Te könyvtáradban, én meg a sajátomban)

  Amíg rám nem erőlteted .......
  Ez kritérium.”
 • 210. vonLichthofen 2013. június 13. 05:42
  „209 Eva -
  a téma borzaszt!
  - ahhoz képest kitaartottál 2o9 -ig.

  és a könyvet nem tartom másnak, mint....
  - Nos, ez elég elhamarkodott kijelentés ha azt nézzük, hogy kezedbe sem vetted.

  (((volt egy tv sorozat ahol a szereplők meglehetősen fura szokásokkal ideákkal rendelkeztek, de ha kaptak egy közös feladatot akkor a különcségük által összeszedett kreativitásu hozzásegítette őket a kapott feladat tökéletes megoldásához, aztán később visszatértek a saját különleges ideájuk műveléséhez.
  - ehhez nem tudhatok mit hozzátenni, u. i. : vagy 15 éve nincs TV a házban.

  Ezért hát jó olvasgatást a saját horror rendszeredben.
  Én maradok Weöres Sándornál)
  - ez a legaljasabb /és bizonyos csoportra jellemző/ húzás: kijelenteni, hogy a vitapartner véleménye, forrása, beállítottsága, érdeklődése ´´horrorisztikus´´ ámde az enyém /na jó Eva-, a tiéd/ annyivel külömb mert én Weöres Sándornál, Pilinszkinél vagy Nagy Lászlónál alább nem adom - nem mintha bármi közük is /volt/ volna az adott témához.

  Azt hiszem, hogy erről a témáról már minden csont le lett rágva / mi rágtuk le/, térjünk hát át egy frisebbre ahol demagogiád és majakovszkij-i mondatszerkesztésed pompásan érvényesül.”
 • 209. Eva- 2013. június 12. 15:43
  „208. vonLichthofen 2013.06.12. 15:18

  a téma borzaszt!

  és a könyvet nem tartom másnak, mint....

  De ki ezt, ki azt hisz
  el

  Én meg tapasztaltam.
  és
  hozzáolvastam
  és véleményt alakítottam ki.
  Ahogy Te is.

  (((volt egy tv sorozat ahol a szereplők meglehetősen fura szokásokkal ideákkal rendelkeztek, de ha kaptak egy közös feladatot akkor a különcségük által összeszedett kreativitásu hozzásegítette őket a kapott feladat tökéletes megoldásához, aztán később visszatértek a saját különleges ideájuk műveléséhez.

  Ezért hát jó olvasgatást a saját horror rendszeredben.
  Én maradok Weöres Sándornál)”
 • 208. vonLichthofen 2013. június 12. 15:18
  „Eva -, de bizony nincs!
  nincs kétségem afelől, hogy te egy olvasó fenomén vagy és egy számítógép sebességével olvasol írott betűket - sőt meg is érted azokat, fittyet hányva /mint egy fityúr/ arra a tényre, hogy az említett könyv angolul van és biza vaskosnak mondható.
  Ha te ezt a könyvet kiolvastad - na jó beleolvastál - és meg is értetted a mondanivalóját és értelmét - amit D.Reed számtalan forrás megjelölésével támaszt alá - akkor megemelem előtted izzadtságtól meggyötört pörge kalapom.
  Ha pedig nem így van /tudjuk, nincs így/ akkor meg csak ugyanúgy chadoválsz mint a puncher és mindenféle ´´Föld szíve....´´ hasonlatokra hivatkozol ott, ahol ilyennek még nyoma sincs.
  D. Reed - a London Times újságírója az I. VH alatt, Berlini és Bécsi Tudósító 1938-ig - mindenki által elismert és elfogadott, tényekkel bőségesen alátámasztott dokumentum könyvet írt és ´´nem mindkettő fikció´´ ahogy te próbálod beállítani.
  A másikról viszont készségesen elösmerem, hogy nem más mint kitaláció, hamis állítások halmaza.
  Én legyek a híres Pozsonyi Lőw rabbi ha te 1.5 nap alatt kiolvastad a Reed könyvet.”
 • 207. Eva- 2013. június 12. 07:28
  „206. vonLichthofen 2013.06.12. 05:34

  de bizony van!
  mindkettő fikció, és ha az alapot elfogadták épült rá egy könyvtárnyi irodalom--
  csak az alaptétel kérdéses.

  tegnepi hír: megtalálták az akkori kor kosza hiedelmeit tökélyre fejlesztő Alfred Rosenberg naplóját 400 oldalban

  Ha közzéteszik majd lehet hozzá viszonyulni

  ((a zsidók történelmi korokon átnyúló problémája, hogy írott történelmük --ez által megélt életük mozzanatait megoldásait --- megőrizték leírták
  van honnan szemezgetni, mert van miből Ez a tény aztán--hogy van írott emlékezetük is---el is szigetelte őket minden ott élőtől, ahova a sors dobta őket. Nem egyénileg indultak, hanem csoportosan, és csoportosan is éltek--és őrizték a HAGYOMÁNYT--No ez a legirritálóbb azóta is. Bár ez is mint a XXI. században minden erősen felbomlóban van!))”
 • 206. vonLichthofen 2013. június 12. 05:34
  „Eva - 2o3,
  erős kétségeim vannak, hogy te a Douglas Reed könyvébe ´´olvastál bele´´.
  Ott volt ez a könyv a polcodon, s csak le kellett kapni, hogy beleolvass?
  Elrohantál az eéső könyvtárba, hogy kivedd és ´´beleolvass´´?
  Az Interneten olvastál bele?
  Azért kérdezem, mert olyan ´´párhuzamot´´ találtál volna benne, hogy a ´´Föld szíve....´´
  Én már kétszer elolvastam, de mindig ugyanarra a következtetésre jutottam - s ez a következtetés még köszönőviszonyban sincs a ´´Föld Szíve .....stb...´´-vel.”
 • 205. machers 2013. június 11. 21:48
  „204.Mazzola 2013.06.11. 21:33
  Azért egy kicsit messze vagy Pál apostoltól.
  A hülyeséged különben stimmel.”
 • 204. Mazzola 2013. június 11. 21:33
  „202.v. lichthofer
  "´ ...tükör által homályosan hanem színről színre´´ hogy egy nagy embert idézzek."
  Te Lichthofen ,en ilyen hülyeseget az eletemben nem mondtam!!!!”
 • 203. Eva- 2013. június 11. 17:22
  „202-höz

  Beleolvastam
  Némi párhuzamot találtam abbeli nézettel
  miszerint a" Föld szíve dobogókőn dobog"

  E téren családilag nem vagyok közvetlenül érintett, de

  A szüleim lakásában bérlőként lakott egy zsidó család. Sok évig.
  Az anyám a haláláig őrizte a kislány kosárkáját, hogy majd visszajön érte.
  Ma is megvan!
  Ma már, mint az anyám emléke.

  Mikor kérdeztem hogy tűrhettétek--azt mondta, hogy azt mondták a háború miatt mindenkinek dolgoznia kell és oda viszik őket.

  Felnőttként értem már mi miért ment végbe.
  az 1944-es korabeli újságok agymosó tevékenysége --e téren is--- oda visszanézve .........”
 • 202. vonLichthofen 2013. június 11. 14:59
  „2oo Eva - ,
  igérem, hogy elolvasom a Zeidlert, bár nem tudhatni, hogy ez mit fog változtatni a tényeken:
  a történelmi Magyarországot egy előre kitervelt és végrehajtott háború eredményeként szétszabdalták egy - akkor még - titkolt cél érdekében.
  Ahogy én igérem, hogy elolvasom a Zeidlert, te is el kellene hogy olvasd a Douglas Reed könyvét, címe:The Controversy of Zion.
  Miként a Zeidler könyve számomra, ugyanúgy a Reed könyve számodra hozhat - ha nem is megvilágosodást de legalább egy esélyt arra, hogy világosabban láss és lássak /és ne ´´ ...tükör által homályosan hanem színről színre´´ hogy egy nagy embert idézzek.”
 • 201. machers 2013. június 11. 12:15
  „196.Legs 2013.06.10. 21:56
  "Az embereket érdekli a téma,és ez fontos."
  Pontosítok.
  Az 50. hozzászólástól négyen - öten szóltok hozzá.”
 • 200. Eva- 2013. június 11. 08:19
  „199. vonLichthofen 2013.06.11. 05:53

  Ha kinyitottad volna Zeidler Miklós : A magyar irredenta kultusz a két világháború között című tanulmányát, akkor bizony azt is tudtad volna, hogy én sem állítottam, hogy a jobbik politikusai határrevíziót akarnak, csak azt

  hogy hergelik a hallgatóikat--
  éppen azon szempontok mentén, amelyek írásodból kiolvashatóak!

  Viszont Victot Ponta nyilatkozatában sem hiszel---pedig nyitott kapukat dörömböltök mindnyájan az adott körülmények szerint nyitottat

  itt a két link újra:
  http://mszp.hu/sites/default/files/victor_ponta_beszede_-_szoszerinti_leirat.pdf

  http://mek.niif.hu/06000/06030/06030.pdf
  eme link 14- oldalán megkeresheted a magad tipológiai kategóriáját is

  Azt viszont nem látom a jobbik ténykedése által , hogy mivel lenne elégedett??!

  ((bár eme kérdésre soha sehol semmikor senki választ még nem (mert adni) adott.))”
 • 199. vonLichthofen 2013. június 11. 05:53
  „18o puncher,
  meghallgattam a Volner beszédét. Ebben sem- ahogy a többiben sem - mondott semmi olyat ami nem illene bele egy hazájáért aggódó Magyar ember mondanivalójába. Nagyon tényszerűen, az igazsághoz és a nem elferdített/meghamisított történelem tényeihez híven fejtette ki véleményét.
  Az, hogy számodra a Volner nyilatkozata nem érthető az nem a Volner hibája de inkább a te korlátolt felfogóképességed és sekélyes tudásod eredménye - ami még megbocsátható is volna, ha nem akarnál pökhendien bennfentesnek látszani a témában.
  Meghallgattam az összes többi jobbikos politikus véleményét vagy beszédét is a témában és egyetlen egy sem beszélt határrevizióról vagy területvisszafoglalásról. Arról viszont igen, hogy a kormányaink miért hanyagolják el az elrabolt országrészekben élő magyarok ügyét, miért támogatnak olyan ´´nemzetiségeket´´ milliárdokkal akiknek semmi köze ennek az országnak a hagyományaihoz és történelméhez.
  Ezek a leellenőrizhető tények puncher.
  S az is, hogy sem ez a fenti cikk, sem egyetlen józanul gondolkodó politikus nem emlegetett reviziot.
  A határrevizio, területvisszafoglalás, irredentizmus először a puncher ´´írásaiban´´ jelent meg szorosan követve az Eva- által.
  Átnéztem megint az archivumomban összegyűjtött puncher féle borzalmakat de egyet sem leltem a sok chadova között amelyik legalább a tények/igazság közelében volt volna.
  puncher ezzel nem azt akarom sugallni, hogy ne legyél hülye vagy aljas Magyarellenes féreg - ez a sz1ved ügye, s ezért előbb utóbb felelned kell.
  Itt vannak hozzászólók akik néha elegánsan elösmerik az ellentétes véleményt hangoztatók hozzászólását - belőled puncher nemcsak ez az úriemberi elegancia hiányzik, de az értékelhető hozzászóláshoz elengedhetetlen alapvető tudás és bölcsesség.
  Benned ez utóbbiból csak annyi van mint Natanjahu-ban a jóakarat - nyista, semmi.

  puncher, itt senki sem kezdett el a nickneveken élcelődni addig amig te ezt elő nem hoztad. néhányat külföldi névnek titulálva.
  puncher, a puncher mióta magyar szó? erre válaszolj puncher mindenféle chadovázás nélkül.”
 • 198. Eva- 2013. június 10. 22:23
  „194. Legs 2013.06.10. 21:46

  Sokat tudtam a témáról családi indítatásból, de én is csak érzelmileg--utánanéztem
  Azt viszont állítom, ismerem a legtöbb itt a fórumokon hivatkozott dokumentumot

  Az viszont igaz, hogy én magam kevéssé vagyok az erőszak hívője.
  A " testvérek" nemzetvezetője rendelkezései kegyetlensége pedig leventéi harctérre cipelése is érintett családilag--a szép szavai ennek tükrében .....
  No mindegy!

  A történelem vissza nem forgatható.
  A mostani viszonyok között meg építkezni volna jó!

  Helyette búnbak kell
  ilyen s olyan, mert a problémák megoldására nincs sem akarat sem forrás---csak szöveg szöveg ...szöveg
  Kardcsörgetés...kardcsörgetés....
  http://mszp.hu/sites/default/files/victor_ponta_beszede_-_szoszerinti_leirat.pdf

  http://itthon.transindex.ro/?cikk=937
  Orbán -Nastase paktum 2002-ből
  erre most jött az állampolgárság ügye a nemzeti hevület kielégítésére a határon belül és most a "köpönyeg"--a határokon kívülre

  Fordítva az ott élőknek jobb lett volna!
  Így hosszas küzdelem lesz!

  ((itt egy központi adományvonal múűödhet csak--ott pedig adjanak autonómiát
  itt centralizálnak--ott meg elvárjuk a decentralizálást??! ))

  Kösz a tisztességes "emberszámba "vételt!”
 • 197. Legs 2013. június 10. 22:05
  „195. Eva- 2013.06.10. 21:53

  Túlságosan szelektív vagy.Persze ha neked így jó,akkor én nem szólok bele.”
 • 196. Legs 2013. június 10. 21:56
  „Valójában Trianon üzenete itt van.Itt ebben a cikkben.4. -e óta van hozzászólás ma pedig 10.-e van.Az embereket érdekli a téma,és ez fontos.6 napja él ez a cikk.Hol volt ilyen eddig a Kisalföld honlapján?”
215 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Jászapátinál a 31-es főúton, teljes útzár

Egy ember meghalt, egy megsérült, amikor kamion és személygépkocsi ütközött össze kedd este… Tovább olvasom