Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Nemzeti összetartozás napja június 4-e

A nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az Országgyűlés hétfőn a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.

A trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a jövőben a nemzeti  összetartozás napja – döntött a fideszes Kövér László és a  kereszténydemokrata Semjén Zsolt törvényjavaslatának hétfői  elfogadásával az Országgyűlés többsége. 

A jogszabályra 302-en szavaztak igennel, míg 55 képviselő nemmel voksolt és 12 tartózkodott. A Fidesz és KDNP mellett igennel  szavazott a Jobbik, illetve egy MSZP-s (Juhász Ferenc) és egy LMP-s  (Schiffer András) képviselő. Az MSZP-ből 55-en a nem gombot nyomták  meg, az LMP-ből 12-en tartózkodtak. 

A képviselők csupán egy, az alkotmányügyi bizottság által  benyújtott módosító indítványt fogadtak el, amellyel azzal  egészítette ki a törvényjavaslat első paragrafusát, miszerint ˝az  Országgyűlés elismeréssel emlékezik meg mindazokról, akik nem magyar  emberként vállaltak szolidaritást a magyarsággal˝. 

A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló, öt  paragrafusból álló törvénnyel az Országgyűlés kinyilvánította, hogy  ˝a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és  közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok  feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és  közösségi önazonosságának meghatározó eleme˝.  Az Országgyűlés megerősítette Magyarország elkötelezettségét a  magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk  fenntartására és ápolására, és az Európában elfogadott gyakorlatot  alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló  természetes igényének támogatására.

Az Országgyűlés tisztelettel adózik mindazon emberek,  közösségeik és azok vezetői, illetve emlékük előtt, akik 1920.  június 4., ˝a magyar nemzet külső hatalmak által előidézett  igazságtalan és méltánytalan szétszaggattatása után˝  áldozatvállalásukkal és teljesítményükkel lehetővé tették, hogy e  tragédiát követően a magyarság mind szellemi, mind gazdasági  értelemben képes volt újra megerősödni, s képes volt túlélni az ezt  követő újabb történelmi tragédiákat is.  

Az Országgyűlés döntött arról, hogy kéri a törvény sürgős  kihirdetését a köztársasági elnöktől. A jogszabály 2010. június 4-én  lép hatályba.  Parlamenti emlékülésen is megemlékeznek majd június 4-én az  évfordulóról, amelyen Sólyom László köztársasági elnök is felszólal.


Gasparovic Trianonról

Szlovákia számára  történelmi jelentőségű a trianoni békeszerződés – szögezte le Ivan  Gasparovic szlovák államfő a dokumentum aláírásának 90. évfordulója  alkalmával hétfőn kiadott nyilatkozatában.  ˝Az első olyan dokumentumról van szó, amely összhangban a nemzetközi joggal kinyilvánította a szlovákok akaratát egy új  közigazgatási egységben való életre, mely közigazgatási egység  történelmileg, földrajzilag és jogilag is kivált a megszűnt  Ausztria–Magyarországból" – olvasható a nyilatkozatban.  Az államfő leszögezte: a trianoni szerződés „az önálló Szlovák  Köztársaság és a stabil, békés Közép-Európa építésének egyik  legjelentősebb történelmi pillére˝.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. elemér 2010. június 04. 09:49
  „61. h.sz. Primax

  "Az EU nem Disneyland...."
  USA-hoz viszonyitva az bizony csak Disneyland.”
 • 74. pancser 2010. június 02. 22:29
  „.. "Az ilyen emberek miatt mint te, vesztettük el Nagy-Magyarországot 1918-19-ben".
  Tévedsz, én nem vesztettem volna semmit, megadtam volna a nemzetiségeknek amit kérnek, Liptó, az Érchegység, Zágráb az övüké volt mindig. Az ostoba gőg, meg később a felelőtlenség miatt kerültek színmagyar területek a határon túlra. De Nagy-Magyarországot fenntartani a naciaonalizmus korában nem volt lehetséges, de nem is lett volna érdemes, vért és pénzt áldozni rá! Ennek a felismeréséhez, gőgös magyar uraink nem jutottak el, ilyen szempontból a kiegyezés csak rontott a helyzeten. Kossuth Európából nézte az eseményeket, meg is írta Deáknak Cassandra jóslatát.”
 • 73. pancser 2010. június 02. 17:48
  „Trianonnak nem sok köze van a mai problémáinkhoz, sőt örülhetünk, hogy megtörtént. Hogy miért? Azért mert nem hiányoznak a nemzetiségi problémák. Ha Magyarország nem követ revíziós politkát magyarok százezerei maradtak volna életben és még többen maradhattak volna eredeti lakhelyükön, a II.világháborúban és utána. Ez nem elég tanulság? Könnyen beleszaladhatunk egy újabb pofonba csak csináljunk ostobaságokat.”
 • 72. sumegi007 2010. június 02. 16:16
  „Szerintem ez is egy felesleges döntés volt, mint már annyiszor bizonyította a Politika!

  Nemzeti összetartozás napja?? Felesleges.

  Ez is azt bizonyítja, hogy nem tudunk elszakadni a MÚLT-tól!! Mindenki a múltban él, ahelyett hogy előre tekintene! Trianon, Megtörtént, sajnálatos dolog volt, de megtörtént. Nem lehet visszacsinálni. Inkább foglalkozzanak olyan teendőkkel, amik az ország szempontjából jók és ne olyanokkal amik a múltat borzolják fel és feleslegesek. Mert az iskolákban már így is elég olyan dologról emlékeznek meg, amiket egyszer is elég lenne megtartani - mondjuk egy töri óra bőven elég - és a gyerek tudja... Nem kell még az hogy minden évben megismételjük, mert ez olyan hatást vált ki, mint egy rossz reklám...”
 • 71. kolombela 2010. június 02. 08:56
  „70. hozzászólás pancser 2010.06.02. 08:49
  Ha te azt hiszed magadról, hogy annyira okos vagy, akkor eressz meg egy körkérdést a fórumozók között és meglátod <moderálva>
  Ha már nincs más mondani valód, akkor a veled ellentétes nézeteket vallókat fikázod.
  Ajánlom figyelmedbe újból ezt:

  "66. hozzászólás kolombela 2010.06.01. 23:08

  24. hozzászólás pancser 2010.06.01. 14:39
  Ezzel az álláspontoddal megint rászolgáltál nevedre. Te komolyan azt hiszed, hogy ha mi elfogadjuk és megbékülünk a jelenlegi állapottal, akkor A kis-Antant elfogad bennünket. Ha meg lenne az adandó alkalmuk, azonnal még több területet rabolnának el tőlünk klf. meghamisított történelmiségükre hivatkozva.
  Naivitásod elképesztő!"”
 • 70. pancser 2010. június 02. 08:49
  „69! Ami engem a hozzád hasonlók esetében elképeszt, ......... finoman szólva nem az okosság!”
 • 69. kolombela 2010. június 02. 08:43
  „43. hozzászólás Primax 2010.06.01. 18:42
  Meg van a legújabb varázsszó: IRREDENTIZMUS.
  Lassan ugyanolyan jelentősége lesz. mint az antiszemitizmusnak. Aki a zsidókat bírálja, az máris antiszemita,
  aki trianont bírálja, az irredenta.”
 • 68. kolombela 2010. június 02. 08:39
  „36. hozzászólás Tabornok 2010.06.01. 16:28
  Te meg komolyan gondolod, hogy nem állíthatók vissza a határok? Semmi sem végleges, főleg nem a politikában.
  Egyébként az ilyen fajta hozzáállás sohasem viszi előre az emberiséget.”
 • 67. kolombela 2010. június 02. 08:37
  „36. hozzászólás Tabornok 2010.06.01. 16:28
  Te meg komolyan gondolod, hogy nem állíthatók vissza a határok? Semmi sem végleges, főleg nem a politikában.
  Egyébként az ilyen fajta hozzáállás sohasem viszi előre az emberiséget.”
 • 66. kolombela 2010. június 01. 23:08
  „24. hozzászólás pancser 2010.06.01. 14:39
  Ezzel az álláspontoddal megint rászolgáltál nevedre. Te komolyan azt hiszed, hogy ha mi elfogadjuk és megbékülünk a jelenlegi állapottal, akkor A kis-Antant elfogad bennünket. Ha meg lenne az adandó alkalmuk, azonnal még több területet rabolnának el tőlünk klf. meghamisított történelmiségükre hivatkozva.
  Naivitásod elképesztő!”
 • 65. kolombela 2010. június 01. 23:03
  „21. hozzászólás ilaci 2010.06.01. 13:54
  A franciákról miért feledkezel meg? A csigazabálóknak jóval nagyobb a bűnük az országrablásban, mint az angoloknak és nem azért mert trianonban (szándékosan kisbetűvel) írták alá a rabló ítéletet.”
 • 64. kolombela 2010. június 01. 22:54
  „18. hozzászólás zopika02 2010.06.01. 12:51
  Azért ez nem teljesen igaz. A fidesz csak a tanárokat vette végdelem alá a közszolgálatot ellátók közül, a jobbik a többieket is szerette volna, pl.: orvosok, ápolók, mentősök gyermeksegély szolgálat dolgozói, stb., pedig őket is éri nem kevés támadás egy bizonyos réteg tagjaitól.
  Szóval a fidesz ezzel elkezdte elveszíteni szavazóit, mivel különbséget tesz a közszolgálatot ellátók között.”
 • 63. kolombela 2010. június 01. 22:47
  „16. hozzászólás Primax 2010.06.01. 11:38
  Hidd el szükség van rá! Helyre kell tenni a magyarságot lelkileg is, nem csak gazdaságilag.”
 • 62. pancser 2010. június 01. 22:43
  „Abban bízom, hogy ez az trianonozás múló divat mint sok más. A fiatalokat a szombati buli, a középkorúakat a család eltartása, az öregeket meg a reumájuk foglakoztatja, pár év múlva elfelejtjük ezt az őrültséget. Sokunkat nem zavar Trianon, abszolúte nem érzem magamat megbántottnak. Oda megyek ahova akarok ott üzletelek ahol nekem tetszik, hiányzik nekem ez búskomor köldöknézés? Egyáltalán nem, békét jólétet szeretne mindenki de ha összeakasszuk a bajszunkat a szomszédokkal akkor nem az jön! Az emberek szerencsére józanok, nem egy új házon látom "na predaj"! Ez így van jól!”
 • 61. Primax 2010. június 01. 21:59
  „elemér !
  Az EU nem Disneyland....”
 • 60. elemér 2010. június 01. 21:50
  „"Nem EU van? Nem ott élek ahol akarok? Nem ott dolgozok ahol akarok? Én így is magyar vagyok. Az, hogy mi van az útlevelmben, az egy dolog. Ha osztrák útlevelem lenne, attól még nem lennék osztrák, akkor minek?!"

  De ugyan ezt mondja az édesanyja és a mai napig Szlovákiában élő nagypapája.
  Értitek? Azt csak félve jegyzem meg, hogy szerinte "magyarban" mindig csak arról beszélnek az emberek, mit, miért nem lehet megcsinálni, ki, minek az oka, ..."

  Kövesdi Károly, az Új Szó című szlovákiai magyar napilap publicistája - ,,kintről", Szlovákiából - viszont másképp látja a helyzetet.

  "A Dzurinda-kormány a nemzetközi határozatokkal ellentétben az ország közigazgatási rendszerét (reformnak nevezve) a szlovákiai magyarok hátrányára változtatta meg. A szlovák alkotmányban a több mint félmillió szlovákiai magyar másodrendű állampolgár (´mi, a szlovák nemzet´). A hatályos szlovák alkotmány szerint itt nem élnek magyarok.

  Szerintem itt emberi jogokrol van szó, amit az EU-n bellül kellene orvosolni. Mo. az nem Izrael, amit mesterségessen csináltak a háboru után. Felesleges a kettöt hasonlitgatni. Arabok viszont azt ha nagyon akarnák már megoldották volna.”
 • 59. Patriot 2010. június 01. 21:41
  „Nahááát, és a szlovák nyelvtörvényt azt miképp értelmeztétek az együgyű kolleginával?
  A nagyképű gesztusaitokat meg nagy ívben les,arja a posztkommunista ficó és fasiszta koalíciós partnerei. Ébredjetek már fel!”
 • 58. viryg 2010. június 01. 21:41
  „Nemzeti összetartozás napja, nagyon helyes. Ez a mi nemzeti tragédiánk., tartsunk össze emlékezzünk”
 • 57. Primax 2010. június 01. 21:26
  „52. hozzászólás kvantum !
  "Aquila non captat muscas"
  Kár velem kínlódnod.”
 • 56. sicc 2010. június 01. 21:04
  „Ajánlom elolvasni ezt a cikket:
  http://hetivalasz.hu/vilag/lassan-mondom-hogy-gyurcsany-is-megertse-kemeny-valasz-szlovakiabol-29736/”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkínzás Ózd térségében

Állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség, miután fiatalok… Tovább olvasom