Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Nemzeti Összetartozás Napja - megemlékezések

A trianoni döntés egy minden ízében igazságtalan, a vesztes és a győztes népek számára is megalázó helyzetet teremtő békediktátum - írta elnöki nyilatkozatában Áder János.
19:40 - A magyar nemzet és ennek részeként a vajdasági magyarság túlélte a trianoni békeszerződés okozta súlyos traumákat, és újra talpra állt - állapította meg hétfőn a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Közigazgatási Hivatala abban a felhívásában, amelyet a nemzeti összetartozás napja alkalmából tett közzé Szabadkán.

A Vajdaság Ma hírportálon közzétett felhívás kibocsátói kiemelték: "Tisztában vagyunk az összetartozás, az összefogás, a közös, az egymást méltányló tevőleges cselekvés szükségességével, ezért ma már június 4-ét nemzetünk jeles napjaként tartjuk számon. A közösségünk számára fontos, hogy az egykori nemzeti gyásznapot ma mindenki a nemzeti összetartozás napjaként élje meg."

A Magyar Nemzeti Tanács közleménye fontosnak nevezi, hogy a Kárpát-medencei magyarság, "mint egy erős, alkotni és teremteni képes, de múltját nem feledő nemzet tovább éljen, fejlődjön és gyarapodjon - lelkiekben, lélekszámban és anyagiakban egyaránt, hiszen ezek együttesen teszik lehetővé megmaradásunkat és itt maradásunkat ezeregyszáz éves szülőföldünkön"

17:30 - Megemlékezések egész sorát tartotta és tartja a felvidéki magyarság a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

A megemlékezésekre szinte kizárólag "előzetesben" a hétvégén került sor. Az egyik kivétel az Érsekújvár közelében fekvő Szímő község, ahol a Csemadok-alapszervezet hétfőre szervezte a megemlékezést.

Kantár Éva, a Csemadok helyi elnöke az MTI-nek elmondta: délután fél ötkor - mint ezen a gyászos évfordulón immár harmadik éve mindig - megkondítják a Millenniumi harangláb harangját, majd az emlékezők mécseseket helyeznek el a 2010-ben felállított - az elszakított országrészek neveivel díszített - Trianoni emlékoszlopnál.

A Nemzeti Összetartozás Napjáról a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adása is megemlékezik. A nemzeti emléknapon a pozsonyi Pátria rádió, valamint a Kossuth Rádió a reggeli órákban rádióhíd útján pár percet közösen közvetített, délután pedig egyórás közös műsort sugároznak.

A hétvégi több tucat megemlékezés sorában az egyik legnagyobb a Csallóköz szívének tartott Dunaszerdahelyen volt. Itt a Magyar Megmaradásért polgári társulás szombaton délután szervezett megemlékezést a Városi Sport- és Szabadidőparkban.

A Párkány melletti Nánán, a két éve állított Trianoni Emlékkőnél - a tavalyihoz hasonlóan - gyertyagyújtással és a Himnusz eléneklésével, a zoboraljai Nyitracsehiben pedig a Jurta Látványtárban nem mindennapi könyvbemutatóval emlékeztek a Trianonban történtekre. Itt Csámpai Ottó szociológus orosz nyelven megjelent - Közép-Európa = Kárpát medence című - kötetét Alekszandr Balickij történész, az Izsevszki Állami Műszaki Egyetem rektorhelyettese mutatta be. Az Ung-vidéken és a Bodrogközben, többek közt - a határmódosítással kettévágott település Szlovákiához csatolt részén - Nagyszelmencen, az Összetartozás kopjafájánál, a Tisza-parti Nagytárkányban pedig vasárnap a helyi Trianon emlékműnél koszorúztak.

13:44 - Testvérvárosi kapcsolatot létesítene Budapest Székelyudvarhellyel - jelentette be a nemzeti összetartozás napja alkalmából Székelyudvarhelyen Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

A székelyudvarhelyi millenniumi emlékoszlop előtt hétfőn délben tartott sajtótájékoztatón Tarlós István felolvasta a testvérvárosi szerződés megkötésének főpolgármesteri szándéknyilatkozatát.

Ebben egyebek mellett az áll, hogy a testvérvárosi kapcsolat feltételeit egy a felek által egyeztetett és a közeljövőben aláírandó dokumentum rögzíti majd. A főpolgármester azonban e dokumentum aláírásáig is kinyilvánítja szándékát a két város közötti kapcsolatok intenzitásának növelésére a felek érdeklődésére számot tartó területeken.

Bevezető beszédében Tarlós István hangsúlyozta: a nemzeti összetartozás napján jött a testvérvárosi szerződés szándéknyilatkozatával Székelyudvarhelyre. Óbudai polgármesterként már a kilencvenes évek elején testvérvárosi szerződést írt alá Csíkszereda elöljáróival. "Húsz évig Budapest főpolgármestere nem tulajdonított jelentőséget a határon túli magyarságnak, ez most megváltozott" - jelentette ki Tarlós István.

Tarlós hozzátette: az iratot Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének, székelyudvarhelyi polgármesterjelöltnek adja át, mert úgy tartja, ő ért el igazi eredményeket Székelyudvarhely fejlesztésében. Szász korábban három cikluson át vezette a várost; a vasárnap tartandó önkormányzati választáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben induló Bunta Levente jelenlegi polgármesterrel és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben induló Tankó Lászlóval mérkőzik meg a tisztségért.

Mind Tarlós István, mind Szász Jenő utalt beszédében arra, hogy régóta kiváló személyes kapcsolatot ápolnak egymással. Szász Jenő a "székely anyaváros, a június 10. utáni székely főváros" nevében köszöntötte a főpolgármestert. Hozzátette, Székelyföldnek is fővárosra van szüksége, a testvérvárosi kapcsolat is ezt jelzi. Emlékeztetett arra, hogy Tarlós István óbudai polgármesterként mind a 2004. december 5-i népszavazáson, mind a székelyföldi árvizek idején támogatta a közösséget.

Tarlós István vasárnap Farkaslakán mondott beszédet a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott ünnepségen, hétfőn este pedig a székelyudvarhelyi Emlékezés Parkjában tartandó rendezvény ünnepi szónoka.

12:08 - A trianoni döntés egy minden ízében igazságtalan, a vesztes és a győztes népek számára is megalázó helyzetet teremtő békediktátum - írta a nemzeti összetartozás napjára kiadott elnöki nyilatkozatában az államfő. Áder János, aki kijelentette, hogy az ebből adódó veszteség és a fájdalom mindörökre a miénk marad, azt is hangsúlyozta, hogy az összetartozás érzése nem táplálkozhat másból, mint az egymásért viselt felelősség felismeréséből és vállalásából.

"A múltba csak egy út vezet, az emlékezeté, s a jövőbe is csak egy út visz, az életé" - fogalmaz a köztársasági elnök. Szavai szerint minden, ami megtörtént velünk a múltban, az velünk lesz a jövőben is, és minden, amit ma cselekszünk, az a jövőben válik emlékezetünk részévé. Így él velünk Trianon emléke is és így válik emlékezetünk részévé nemzeti összetartozásunk napja - írja Áder János.

Nemzeti összefogás napja: ünnepség a Kossuth téren

Hangsúlyozza, hogy mindaz, ami 1920. június 4-én történt, magyarok millióinak okozott kitörölhetetlen fájdalmat. Hozzáteszi, hogy azon a napon egy minden ízében igazságtalan, így mind a vesztes, mind a győztes népek számára szükségszerűen megalázó helyzetet teremtő békediktátum született. "Az ebből adódó veszteség és a fájdalom mindörökre a miénk marad" - jelenti ki.

Egyúttal viszont azt is hangoztatja, hogy ez a nap arra is alkalom, hogy a magyarok a világ szabadságszerető népeivel együtt önvizsgálatot tartsanak. Felteszi a kérdést, hogy vajon mindig méltányosak voltunk-e más népekkel, ahogy azt is megkérdezi, hogy megosztottságunk, nehézségeink idején nem keressük-e másban a rosszat, az okot, akár méltánytalanság árán is?
Kijelenti, hogy a 21. század sikere éppen azon múlik, hogy szándékunkban áll-e és képesek vagyunk-e önmagunkban végiggondolni és egymással is felelősen megbeszélni mindezt. Az összetartozás alapja nem lehet más, mint a pontos önismeret, ahogy az összetartozás érzése sem táplálkozhat másból, mint az egymásért viselt felelősség felismeréséből és vállalásából - jelenti ki az államfő.

A nemzeti összetartozás napja azt üzeni minden magyarnak, köztük a nemzeti kisebbségek tagjainak, minden szomszédunknak és minden európai népnek, hogy közös jövőnknek és sikerünknek csak az együttműködésre való nyitottság és az egymás iránt tanúsított kölcsönös tisztelet lehet erős fundamentuma - hangsúlyozza Áder János.

Az államfő a nemzeti összetartozás napján köszöntött minden magyart, és "hazánk kézszorítását" küldte mindazoknak is, akik akár 1920. június 4-ét követően, akár a nemzeti szocialista, akár a kommunista ideológia szülte diktatúrák idején, akár 1956-ban vagy azt követően származásuk, vallásuk vagy politikai meggyőződésük miatt kénytelenek voltak elmenekülni Magyarországról.

A köztársasági elnök nyilatkozatában üdvözölte a hazai nemzeti kisebbségek tagjait is. Róluk azt írta: fontos tudniuk, hogy számítunk rájuk, tiszteljük hagyományaik, nyelvük, kultúrájuk megőrzésében nyújtott teljesítményüket, mert tudjuk, ez magyarságukat, hazafiságukat is erősíti.

A 20. század megtanított minket arra, hová vezet, ha a széthúzás, „a meg nem gondolt gondolat" és felelőtlenség útjára sodródunk, vagy oda kényszerítenek bennünket - folytatja Áder János. "Megtanultuk, hogy fel kell ismernünk, ki kell mondanunk és meg kell védenünk érdekeinket és értékeinket. Megtanultuk, hogy az igazságtalanság és az önkény ellen csak szabadságunk megőrzése nyújt védelmet" - jelenti ki.

Szavai szerint ez a tudás közös kincsünk, melynek birtokában a magyarok a 21. század nyertes nemzetévé válhatnak.

„A haza minden előtt" - zárja nyilatkozatát az államfő.

12:05 - Az állampolgári és kisebbségi jogokkal élés segíthet abban, hogy a határon túli magyarok száma ne csökkenjen tovább - mondta Stefano Bottoni, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa a nemzeti összetartozás napján tartott rendhagyó történelemóráján hétfőn Budapesten a Magyarság Házában.

Az olasz-magyar házasságból született történész nagy kérdésnek nevezte, milyen mértékben tudnak élni ezekkel a jogokkal a határon túli magyarok, akiknek szerinte járt a kettős állampolgárság lehetősége.
Stefano Bottoni megemlítette, az elmúlt húsz évben fogyott a legjobban a határon túli magyarság. Példaként hozta fel, hogy Romániában a legújabb népszámlálás adatai szerint "négyszázezer ember tűnt el" a magyarok közül a húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Trianon után a határon túli magyar közösség körében végbement egyfajta "szétfejlődés", vagyis a különböző országok magyarjai kulturális értelemben eltérően fejlődtek, illetve más-más történelmi tapasztalatokat szereztek, ugyanakkor vannak alapértékek - mint például az anyanyelv -, amelyek közösek - mondta.

A történész szólt arról is, hogy Trianon után a határon túli magyarok nehéz helyzetbe kerültek, "kényszerközösségek jöttek létre", nem nemzetállamok, hanem többnemzetiségű államok keretei közé kerültek.

A magyar külpolitika szándéka az volt a két világháború között, hogy békésen, diplomáciai úton visszaszerezze az elvesztett területeket, amit viszont akkor csak Németország segítségével lehetett megtenni - emlékeztetett. Hangsúlyozta: amikor elítéljük a területi revíziókat, "hozzá kell tenni, hogy a politikai döntéshozók egyáltalán nem tudhatták, mi lesz ennek a vége", és "szinte teljes országos támogatottsága volt a revíziónak".
Stefano Bottoni a magyar állam saját állampolgáraival szembeni súlyos bűnének nevezte a vidéki és a határon túli magyar zsidóság kiirtását a holokauszt idején, amivel véleménye szerint a magyar identitás is megsérült.

Kitért arra is, hogy az egypártrendszer idején a nemzetiségi kérdés "az egyik legnagyobb tabutéma volt", mert a vezetők felfogása szerint a kisebbségek majd "akarva-akaratlanul" beolvadnak a többségi nemzetbe.
A pártállam utolsó időszakában a magyarországi ellenzéki mozgalmak azzal vádolták a kommunista rendszert, hogy a határon túli magyarokkal nem törődik. A külhoni magyarok melletti, 1988. június 27-ei tüntetés volt az első ellenzéki megmozdulás, amelyet engedélyezett a rendőrség - mutatott rá a történész.

11:48 - Egy nemzet nagyságát nem országának területe, hanem szellemisége határozza meg - fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékező beszédében a nemzeti összetartozás napján a parlamentben hétfőn.

A házelnök emlékeztetett arra: csaknem egy évszázada annak, hogy a magyarok elveszítették országuk területének kétharmadát, tízből három magyar ember pedig idegen ország fennhatósága alá került. "A történelmi veszteségek közepette azonban annak történelmi lehetőségét is elnyertük, hogy felismerjük, egy nemzet nagyságát nem országának területe, hanem szellemisége határozza meg" - hangsúlyozta Kövér László, aki az ülésen köszöntötte a határon túlról érkezett közösségek képviselőit is.

A politikus szerint pontosan tudnunk kell, mit élt túl a nemzet a történelme során. A mai magyaroknak, akik túlélték a világháborúkkal, bolsevik forradalommal, megszállásokkal, árulásokkal, gázkamrákkal, kommunizmussal terhelt XX. századot, tudniuk kell, hogy napjainkban elsősorban a magyarság szellemi léte a tét - fogalmazott.

Hozzátette, a szellemi honvédelem feladata ma, hogy közösségek építésével megőrizze a nemzet szellemi létét.

Öntudatos európaiak is csak akkor lehetünk, ha öntudatos magyarok vagyunk - mutatott rá a házelnök, hozzáfűzve: ez a nap mindazoké, akik úgy gondolják, mindenekelőtt magyaroknak kell lennünk, és csak utána jobboldaliaknak, baloldaliaknak, konzervatívoknak vagy liberálisoknak; azoké, akik úgy gondolják, nincs határon inneni vagy túli magyar, csak magyar ember van.

Minden magyar ember felelős minden magyar emberért - zárta parlamenti beszédét Kövér László.

11:25 - Az MSZP nem vesz részt a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezésen az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének elején - tájékoztatta az MTI-t Mesterházy Attila közleményében.

Az MSZP elnöke úgy fogalmaz: pártja elutasítja a kormány képmutatását, hazug és történelmet meghamisító politikáját, amely "a trianoni tragédiát és a Horthy-rendszer iránti nosztalgia felélesztését a nemzeti összetartozás jelszavával, a nemzet megosztására használja fel".

Az MSZP elnöke szerint az Orbán-kormány kétéves tevékenysége azt bizonyítja, hogy álságos és hazug mindaz, amit a nemzeti összetartozásról hirdetnek. Mesterházy Attila hozzátette: "a kétharmados parlamenti többséggel visszaélve hozott törvények az emberek egyre nagyobb részét fosztják meg az összetartozás érzésétől".

A Fidesz által felélesztett Horthy-nosztalgia azt a szellemiséget és politikát állítja példaképül, amely magyarok százezreinek halálához, és az ország lerombolásához vezetett. "Ennek az eszmeiségnek és szemléletmódnak mai önként vállalt örököseiként Orbán Viktor, Kövér László és politikustársaik nem a nemzeti összetartozást, hanem a széthúzást szolgálva osztják meg önös politikai érdekeiknek megfelelően az itthoni és határon túli magyarságot, annak pártjait, kockára téve választási esélyeiket, részvételüket országuk törvényhozásában" - írja Mesterházy Attila.

11:15 - Az összetartozás a közös jövőnk - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzeti összetartozás napja ifjúsági programjainak megnyitóján hétfőn.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese a fővárosi Magyarság Házában tartott rendezvényen kiemelte: a magyar megmaradásnak két feltétele van, a nemzet közjogi egyesítése és a kulturális örökségünk megerősítése.

A megemlékezések és a visszatekintések látszólag a múlttal foglalkoznak, de a küldetésük valójában nem az, hogy keseregjenek a múlton, és nem is csak annyi, hogy megismertessék a valódi, nem meghamisított történelmet, hanem az, hogy a magyar megmaradást szolgálják - fogalmazott Semjén Zsolt külhoni és anyaországi diákok előtt. Hozzátette: ez akkor lehetséges, ha mindenkiben benne él az egész magyar történelem, az egész magyar kultúra, "annak a küldetéstudata, hogy meg kell maradni".

Rámutatott: a magyar állam minden eszközt mozgósít annak érdekében, hogy mind a kulturális megerősítés, mind a közjogi egyesítés által a nemzeti örökséget meg lehessen őrizni, mert ez alapvetően nem csak a múltról szól, hanem ez az összetartozás a közös jövő.

Semjén Zsolt megköszönte a külhoni magyaroknak, hogy sokszor nehéz körülmények között is megőrizték magyarságukat.

A miniszterelnök-helyettes kitért arra, hogy a Határtalanul program keretében 15 ezer diáknak nyílik lehetősége, hogy külhoni magyarlakta területre látogasson, és így élő kapcsolat alakulhasson ki az egyetemes magyarság között az egész Kárpát-medencében.

Utalva arra, hogy a programra 160 diák érkezett, hat székelyudvarhelyi, révkomáromi, szabadkai és magyarországi iskolákból, kiemelte: az a cél, hogy ne legyen olyan magyar diák, aki legalább egyszer nem járt szervezett körülmények között más magyar közösségeknél.

Semjén Zsolt hozzátette: az is a cél, hogy a külhoni magyarok is eljussanak egymás közösségeihez, az erdélyiek a felvidékre, a kárpátaljaiak a délvidékre, s így "az egész Kárpát-medencét be tudjuk lakni". Fontos, hogy a közös magyar örökségünket személyes szálakkal tudjuk átszőni - mondta, megjegyezve: arra törekednek, hogy a történelem ne csak megírt dátumokból álljon, hanem személye történetek összességéből.

Papp-Váry Borbála, a Bethlen Gábor alap vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a Magyarság Háza 2011 őszétől minden magyar összetartozását jelképező intézmény lett, olyan, a magyarságot összetartó központ, amely a hétfőihez hasonló rendezvényeknek helyt ad. Szerették volna megmutatni, hogy Határtalanul program keretei között a diákok milyen kapcsolatokat tudnak kialakítani, és hogyan válik a nemzeti összetartozás ezen a módon élővé.

A rendezvényen lejátszották Majnek Antal kárpátaljai ferences püspök videoüzenetét, gyimesközéploki népdalok hangzottak fel, a Határtalanul! programban részt vett diákok előadásában, Keresztes Ildikó erdélyi származású énekes, és Orosz Örs felvidéki geográfus vallott üzenetében arról, mint jelent számukra a nemzeti összetartozás. Diósi Gábor Felicia csángó prózaíró olvasott fel novellájából, Matúz Gábor beszélt egy közösség kiállásának erejéről a Balassagyarmat - Civitas Fortissima, A legbátrabb város című film alapján, és magyarszentbereki forgatós táncokat is láthattak a jelenlévők.

08:18 - Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a nemzeti összetartozás napja alkalmából Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren hétfő reggel.

A zászlófelvonáson részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök. Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül jelen voltak kormánytagok, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai, valamint kétszáz, a határainkon innen és túlról érkező gyerek.

Az elcsatolt országrészekből érkezett tanulók többsége népviseletbe öltözött, és közvetlenül az országzászló tartóoszlopa mellől, a kizárólag számukra kijelölt helyről kísérhették figyelemmel a zászlófelvonást.

Az ünnepi ceremónián, amely az állami ünnepségekhez hasonló módon zajlott, közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység, a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara és a Budapest Helyőrség.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én döntött úgy, hogy az 1920-ban kötött trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a nemzeti összetartozás napja. Az erről szóló törvény kimondta: a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából hétfő délelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyarság Házában megnyitja az emléknap ifjúsági programjait. A rendezvényen, amelyet rendhagyó történelemóra követ, külhoni és magyarországi fiatalok vesznek részt.

Délután fél öt, a trianoni békeszerződés aláírásának időpontja után elültetik az összetartozás almafáit Szarvason, "Kárpát-haza" közepén, valamint külhonban Nagyszelmencen, Kisszelmencen, Marosvásárhelyen, Királyhalmán, Csúzán, Szerdahelyen és Őriszigeten.

Este a József Attila Színházban zártkörű díszelőadáson Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című darabját mutatják be. A nagyközönség októbertől láthatja a darabot.

Korábban:

A nemzeti összetartozás napján a trianoni békeszerződés aláírásának napjára - 1920. június 4-re - emlékeznek a magyarországi helyszíneken és külhoni magyarlakta településeken.

Reggel nyolc órakor katonai tiszteletadással vonják fel Magyarország nemzeti lobogóját a budapesti Kossuth Lajos téren, közreműködik a Nemzeti Lovas Díszegység, a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara és a Budapest Helyőrség.

Délelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitja meg az emléknap ifjúsági programjait a Magyarság Házában; a rendezvényen, amelyet rendhagyó történelemóra követ, külhoni és magyarországi fiatalok vesznek részt.

Délután fél öt után, a trianoni békeszerződés aláírásának időpontját követően elültetik az összetartozás almafáit Szarvason, "Kárpát-haza" közepén, valamint külhonban Nagyszelmencen, Kisszelmencen, Marosvásárhelyen, Királyhalmán, Csúzán, Szerdahelyen és Őriszigeten.

Este a József Attila Színházban zártkörű díszelőadáson Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című darabját mutatják be. A nagyközönség októbertől láthatja a darabot.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én döntött úgy, hogy az 1920-ban kötött trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e a jövőben a nemzeti összetartozás napja.

A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló, öt paragrafusból álló törvénnyel az Országgyűlés kinyilvánította, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

Az Országgyűlés megerősítette Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjai és közösségei kapcsolatának fenntartása és ápolása, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényük támogatása mellett.

Olvasóink írták

 • 12. gjozsi88 2012. június 06. 17:45
  „rommel
  Ajánlom figyelmedbe, hogy a külhoni magyarok nem a fidesz által favorizált magyar pártokat preferálják!
  Szlovákoknál az MKP helyett a HID, románoknál Szászék helyett még mindig RMDSZ!
  Azaz a magyarok nem akarják az idiótizmust!”
 • 11. rommel2 2012. június 05. 20:23
  „AMBAR
  TE NEM EGYSZERŰ MAGYAR VAGY , HANEM ÉRDEK MAGYAR !!!
  AMERRŐL FÚJ A SZÉL , ARRA DŐLSZ !!!
  HA ÉRTED AMIRE GONDOLOK !!!”
 • 10. Eva- 2012. június 05. 10:19
  „http://www.demokratikuskoalicio.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/ajanlottblogok/2679-egy-hang-szekelyfoeldrol-czika-tihamer-lepjuenk-tovabb
  Czika Tihamér az RMDSZ fiatal politikusa

  barátuk a google sok írását tartalmazza--de ez most itt egészen meglepett”
 • 9. pancser 2012. június 05. 08:05
  „"háté" Ilyeneket mint te úgy híják gyászmagyarok, most azon igyekeztek, hogy minél jobban utáljanak bennünket.”
 • 8. Ambar 2012. június 04. 23:14
  „háté,rommel ti aztán jól jelképezitek a nemzeti összefogást! Régóta nincs már nemzeti összefogás, pont ilyen emberek végett és nem is lesz.Ez az egész csak egy képmutatás.A valóság hogy a a fidesz senkivel sem akar összefogni, csak úgy ha ő diktálhat.Ez a föld pedig most is a magyarok hazája ,itt születtünk és itt élünk és itt is fogunk élni veletek együtt, már ha ti egyáltalán itt éltek.Mert mi egyszerűen csak magyarok vagyunk mindenféle jelzők nélkül .Persze ti honnan tudnátok" Szívében él a nemzet"!”
 • 7. háté 2012. június 04. 20:48
  „Komcsik, zsék ti hova mentek majd? - ha majd, minden magyar hazája lesz e föld?”
 • 6. machers 2012. június 04. 20:15
  „5.rommel2 2012.06.04. 19:50
  Erwinem!
  Korrigáld az itt leírtakat!”
 • 5. rommel2 2012. június 04. 19:50
  „HÁT BALOSOK , HA ISMERNÉTEK A TÖRTÉNELMET ,
  AKKOR ENNYI HÜLYESÉGET NEM IRNÁTOK ÖSSZE !!!”
 • 4. gjozsi88 2012. június 04. 18:35
  „A háborúkat nem a vesztes fél kivánsága szerint szokták rendezni!
  A vereséget sajnos tudni kell viselni, hogy ne újabb és újabb vereségek kövessék.....főként ha az eszközeink semmit nem változtak, csupán további veszteségekre alkalmasak!”
 • 3. pancser 2012. június 04. 16:51
  „1,"miracle" Addig rugóznak rajta míg meg nem unják. Én minden esetre nagyon unom már, ezt az önsajnáló, másokkal szembe állító Trianon divatot!”
 • 2. embertelen 2012. június 04. 15:06
  „Áder arról is beszélhetne egy kicsit, hogy a hazaáruló Horthy miért hagyta elveszni a Felvidéket és Észak-Erdélyt, amit korábban nagynehezen visszaszereztünk és 4 évig volt Magyarország része. Az, hogy ezek az országrészek ma nem Magyarországhoz tartoznak, az már nem Trianon közvetlen következménye. Na ezen is el lehetne egy kicsit rugózni.”
 • 1. miracle 2012. június 04. 14:57
  „És most meddig fogunk ezen rugózni, 2100-ig?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 ezer forintjáért és ékszereiért verte halálra az idős asszonyt

Húsz év fegyházbüntetésre ítélte a Gyulai Törvényszék hétfőn első fokon azt a fiatalembert, aki halálra vert egy idős asszonyt 2010 márciusában Békésen. Tovább olvasom