Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Nemzeti gyógynövény mintakert készül Balatonőszödön

Az központot és turisztikai bemutató helye a Kárpát-medence élővilágát, őshonos állatait vonultatja majd fel.
A gyógynövényeket bemutató kertet egy régi, omladozó kúria elhanyagolt parkjából alakítják ki, a munkálatok tavasszal indulnak - mondta Szunai Miklós építési nagyvállalkozó, aki egyben a Széchenyi Tudományos Társaság elnöke. Az elvadult bozótost felszámolják, a parkba a vadon termő legfontosabb, 50-60 féle olyan füvet, cserjét telepítenek, amelyek a népi gyógyászatban évszázadok óta a különféle bajok orvoslására szolgáló hatóanyagokat tartalmaznak.

A biokert - benne például a görcsoldó hatású szurokfű, az étvágyjavító bazsalikom vagy májbántalmak enyhítésére használt kutyabenge - bevezeti majd a látogatót a természet rejtelmeibe, az itt mellékelt útmutatók és a témában jártas "tárlatvezetők" egyben igyekeznek ötleteket adni az otthon kialakítható kis élő házi patika berendezéséhez.

A leendő nemzeti gyógynövény mintakert egyúttal ráirányítja a figyelmet, hogy a Kárpát-medence agroökológiai adottságait nem használják ki eléggé. "Holott a vadon előforduló, fákban, füvekben meglévő természetes hatóanyagok iránt nagy a kereslet a világpiacon, az élelmiszer, a gyógyszer és a kozmetikai ipar jól megfizeti ezeket az alapanyagokat, a gyűjtés, válogatás pedig többletmunkát jelenthet, ami által az elmaradott térségek több ezer lakosa juthat jövedelemhez."

Az elképzelés szerint a lerobbant kúriát is felújítják, helytörténeti múzeumot, tanácskozó termet rendeznek be. Mellette pedig felépül egy nádból és más természetes anyagokból készített bioház, amely az otthonteremtés ezen régi-újszerű, olcsón kivitelezhető formájához ad iránymutatót a hazai és külföldi turistáknak.

A gyógynövénykert közelében működik a Somogyvári Gyermekotthon, ahol állami gondozott, sérült fiatalok az állattartás fortélyait tanulják ki. Az otthonhoz egy 30 hektáros őspark tartozik, amelyet Szunai Miklós tervei szerint az iskolával együttműködve a nemzeti kultúra részeként számon tartott őshonos magyar állatok - puli kutya, szürke marha, bivaly, rackajuh - bemutatóhelyévé rendeznek be. Ezáltal a tanintézet nehéz sorsú, végzős diákjai helyben állandó megélhetéshez juthatnak, a gyógynövénykert és az ősállatpark együttes pedig új idegenforgalmi vonzerőként a balatoni turizmus kínálatát színesíti.

A komplexum megvalósulása első ütemében a gyógynövény nemzeti mintakert 2014 nyarának végén fogadhatja az első látogatókat - hívta fel rá a figyelmet Szunai Miklós.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér István: a fogyasztóvédelmi hatóság jól teljesített az idén

A főigazgató a jövő év egyik legfontosabb feladatának a 2014 és 2018 kötött érvényes új… Tovább olvasom