Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Nemzedékek közös tánca a születésnapon

A tervek szerint a 75 évvel ezelőtti első hivatalos fellépés napján, augusztus 20-án rendezik a szanyi Bokréta néptáncegyüttes jubileumi ünnepségét. A rendezvényre várják a régi táncosokat is – százhatvanan fognak együtt fellépni.
Idén ünnepli fennállása 75. évfordulóját a szanyi Bokréta néptáncegyüttes. A jubileum előkészületeiről az együttest negyvenegy éve irányító Töreki Imrét kérdeztük.
– Méltóképpen kívánunk emlékezni az elmúlt hét és fél évtizedre, s a jubileumot szeretnénk beilleszteni a községi ünnepek sorába – közölte Töreki Imre. – Augusztus 20-án rendezzük az ünnepséget, annál is inkább, mivel 75 éve is ekkor szerepelt először hivatalosan a szanyi Gyöngyösbokréta.
Töreki Imre elmondta: az együttes minden eddigi élő táncosát meghívják és felkérik, hogy vegyen részt a közös koreográfiában. A gyermekcsoporton kívül, a felnőttegyüttes jelenlegi tagjaival együtt 160 táncosra számítanak. A régieknek a két legősibb szanyi tácban, a verbunkban és a dúsban kellene szerepet vállalniuk.
A rendezvényre meghívják a környékbeli együttesek vezetőit, továbbá a 75 évvel ezelőtt alakult és ma is működő csoportok irányítóit is. A műsort vacsora követi és az egykori, valamint jelenlegi táncosok fehér asztal mellett is felidézhetik élményeiket, erősíthetik a táncos barátságot.
A szanyi Bokréta néptáncegyüttest Kokas Kálmán alapította, aki pályázat útján került a faluba és a kántortanítói állást töltötte be. Először a Szent Imre Daloskört, majd – Paulini Bélával, a Gyöngyösbokréta mozgalom megteremtőjével való találkozása után – a tánccsoportot hozta létre.
Kokas Kálmánt az ötvenes években politikai okokból elhelyezték Szanyból, és ez óriási törést okozott a Bokréta életében. Pt Samu József követte, azután Török Gusztávné, később Berkes Lászlóné állt a csoport élére. Ezt követően lépett a vezetői posztra Töreki Imre, aki bevallása szerint kezdetben nem tudta, hogy mit vállal.
– Szerencsére többen segítettek akkoriban, például Pál Ferenc Győrből, Lengyel Sándor, a csornai Pántlika vezetője – emlékezett Töreki Imre. – Három év elteltével rájöttem, hogy nem szabad semmi mást tenni, vissza kell térni a tiszta forráshoz. 1971-ben próbáltam visszacsalogatni az alapító tagokat. Tizenheten vissza is tértek – sajnos ma már csak egy él közülük. Ekkor alakult ki a háromnemzedékes szerkezet az együttesen belül. Remélem, a jubileum hatására ismét sikerül többnemzedékessé tenni a Bokrétát. Talán a ’80-as évek elején voltunk a csúcson, amikor a kultúrpolitika felfigyelt a műfajra, voltak tévéfelvételek, gyarapodott a rendezvények száma. A rendszerváltás idején törés következett, amit hál’ istennek hamar átvészeltünk.

27 országban

A szanyi Bokréta néptánc-

együttes Magyarországon és külföldön egyaránt ismertté vált. A hazai fellépések mellett műsorukkal 27 országban hódították meg a közönséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modellezőkör

Győr-Ménfőcsanak. Holnap délután 5 órakor modellezőkörbe várják a régi és új tagokat, a… Tovább olvasom