Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Nemeztközi hadgyakorlaton a Magyar Honvédség

A lengyelországi kiképzés alapvető célja a már meglévő műveleti képességek és a készenlét fejlesztése.
A Magyar Honvédség (MH) összesen mintegy száz katonával, AN 26-os szállító repülőgéppel és három Gripen vadászrepülőgéppel vesz részt a Észak-atlanti Szövetség (NATO) Steadfast Jazz 2013 nevű nemzetközi hadgyakorlatán Lengyelországban.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a NATO 2014-től szolgálatba lépő gyorsreagálású erőinek hét végéig tartó minősítő gyakorlatán harminc nemzet mintegy hatezer katonája vesz részt. Mindhárom haderőnem: a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő is képviselteti magát.

A múlt szombaton kezdődött Lengyelország, Lettország és Litvánia területén zajló gyakorlaton a honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái centralizált tűzvezetési gyakorlatot hajtottak végre, amelyben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis JAK-52-es pilótái is közreműködtek.

A hadgyakorlat másik fontos eleme az úgynevezett Eagle Talon nevű légvédelmi gyakorlat, amelyen a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis az AN 26-os szállító repülőgéppel és három JAS-39 Gripen vadászrepülőgéppel vesz részt. A magyar légierő mintegy 30 katonája mellett lengyel, cseh és német pilóták is részt vesznek a feladat végrehajtásában a lengyel Poznan-Krzesiny légi bázison. A pilóták feladata a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási műveletek átfogó tervezése és végrehajtása önállóan, illetve nagyobb kötelékben, míg az AN 26-osnak a kontingensek szállításában van fontos szerepe.

A HM közleményében azt írta: a kiképzés alapvető célja a már meglévő műveleti képességek és a készenlét fejlesztése. Továbbá a harcászati szintű vezetés és irányítás módszereinek bővítése, különös tekintettel a nemzetek közötti együttműködés erősítésére.

A varsói védelmi minisztérium szombati közleményében is kiemelte, hogy a nagyszabású hadgyakorlat a tagállamok közötti együttműködés erősítését célozza, különös tekintettel a rendkívüli válságok esetén bevethető, 13 ezer fős gyorsreagálású erőre (NRF).

Mint írták: a jövőben kétévente tartanak majd hasonló hadgyakorlatokat, más-más helyszínen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken temetik a Rám-szakadékban lezuhant tűzoltót

Kövecs Gergő tűzoltót Katonai tiszteletadás mellett pénteken a Dorogi Városi Temetőben helyezik … Tovább olvasom