Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Németországban tartott előadást a Kúria elnöke a bírói önigazgatásról

Németországban tartott előadást a bírói önigazgatás magyarországi tapasztalatairól kedden a Kúria elnöke. Darák Péter az Alsó-Szászország tartományi bírói egyesület meghívására a szervezet Hannoverben rendezett zártkörű konferenciáján vett részt.
Az igazságügyi önigazgatásba való átmenet gyakorlati hatásai című tanácskozáson a magyar mellett a belga, az olasz és a svájci tapasztalatokat ismertették magas rangú bírói vezetők. A Németország északnyugati részén fekvő Alsó-Szászországban azért kíváncsiak a külföldi példákra, mert a tartomány "hosszú évek óta a bírói önigazgatás modelljének éllovasa Németországban", és a szakemberek a rendszer kiterjesztésén gondolkodnak - mondta a Kúria elnöke az MTI-nek.

Darák Péter telefonon nyilatkozva hozzátette: előadásában történeti áttekintést adott a magyarországi bíráskodásban a rendszerváltás óta végbement változásokról, és bemutatta az idén január 1-jén felállt rendszer főbb vonásait. A hallgatóságot a magyar önigazgatási modellel kapcsolatban elsősorban az érdekelte, "hogy vajon van-e értelme annak, ha a bírói hatalom a saját kezébe veszi a költségvetési kérdéseit és elszakad az igazságügy-minisztériumi finanszírozástól". A magyar példa megerősítette azt az elképzelést, hogy Németországban is érdemes kipróbálni az önigazgatás modelljét, egyebek mellett azért, mert hatékonyabb lehet, ha a "bírói grémiumok képviselik az igazságszolgáltatás költségvetési igényeit", és nem a szaktárca közvetíti ezeket az igényeket a parlamentnek - mondta a Kúria elnöke.

Hozzátette: a svájci példát bemutató előadásból kitűnt, hogy a parlament a költségvetési tárgyalások során "komoly partnernek tekinti" a kollektív vezetés elvét követő svájci bírói vezetést, amely átvette a saját költségvetésének tervezését és végrehajtását az illetékes minisztériumtól.

Ugyanakkor a belga tapasztalatok felvetik azt a kérdést, hogy "alkalmassá teszi-e a bírákat a menedzsment feladatok hatékony ellátására pusztán a jogászi végzettségük és a bírói szakképzettségük", és hogy nem kellene-e inkább menedzsereket alkalmazni.

Belgiumban végül arra a következtetésre jutottak, hogy az a helyes megoldás, ha a bírák utólag megszerzik a menedzseri munkához szükséges képzettséget - mondta Darák Péter. Az olasz gyakorlat arra szolgál izgalmas példával, hogy elképzelhetőnek tart olyan bérezési rendszert, amely nem annak alapján sorolja be a bírákat, hogy milyen szintű bíróságon dolgoznak - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2012. június 12. 23:11
    „Azért ez vicc!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús lövedéket találtak Borsodban

Egy építési területen került a felszínre nyolc darab, úgynevezett Katyusa-lövedék, egy hajtómű, több… Tovább olvasom