Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Németország nem nyitja meg munkaerőpiacát

A német kormány szerdán bejelentette, hogy további három évig, 2009-ig nem nyitja meg munkaerőpiacát az új közép-kelet-európai uniós tagállamok polgárai előtt.
A döntést azzal indokolták, hogy az országban jelentősen nőtt és elérte az 5 milliót a munkanélküliek száma, ezért nem engedhetik meg, hogy a térség nyolc új tagállamából korlátozás nélkül érkezzenek a munkát keresők. Málta és Ciprus polgárai szabadon jöhetnek.

Uwe Heye, a budapesti német nagykövetség gazdasági tanácsosa úgy vélte, a munkaerőpiac megnyitása elsősorban azokban az országokban lehet eredményes, amelyek nem határosak az új tagállamokkal, de hozzátette azt is, az átmeneti korlátozások hozzájárultak ahhoz, hogy a németek félelmeik ellenére is pozitívan álljanak a bővítéshez. A tanácsos utalt arra is, hogy az újoncok is éltek korlátozásokkal, Magyarországon például nem vásárolhatnak földet a németek.

A német kereskedelmi és iparkamara (DIHK) bírálta a döntést, FDP-s politikusok pedig attól tartanak, hogy a kelet-európai országok válaszintézkedéseket léptetnek életbe, ennél azonban megalapozottabb lehet az a félelem, hogy a német cégek egyszerűen alulmaradnak a képzett kelet-európai munkaerőért folyó harcban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszi és csibe

Tovább olvasom