Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Németh Zsolt: senki nem kérdőjelezheti meg Magyarország demokratikus elkötelezettségét

A médiatörvény körüli vitában senkinek sincs joga megkérdőjelezni Magyarország demokratikus elkötelezettségét; a Magyarország elleni hisztérikus kirohanások hátterében egyes magyar "értelmiségi" körök tűnnek fel - foglalt állást Németh Zsolt külügyi államtitkár a magyar EU-elnökségi honlapon közölt blogbejegyzésében.

"Senkinek sincs joga megkérdőjelezni a kormánytöbbségre szavazó milliók európaiságát" - szögezte le az államtitkár, aki első ízben közölt véleményt a hivatalos elnökségi honlapon. Hozzátette, egyetlen nyugati felelős politikus sem vonhatja kétségbe a magyar szakértők hozzáértését, vissza kell utasítani azokat a kormányzati álláspontokat, amelyek már-már a magyar elnökség korlátozásáról értekeztek.

Németh Zsolt - aki Magyarország soros elnöksége és a magyar médiaszabályozás kapcsolatát, az új törvényt ért bírálatokat és azok hátterét vizsgálta - megjegyezte: miután az elnökséggel foglalkozó szakmai stáb rendbe tette az előző kormány tartalmi és logisztikai mulasztásait, a médiatörvény körüli vita megnehezítette az indulást.
Az utóbbi hetek polémiáinak egyik tanulságaként említette: szakítani kellene azzal az előítélettel, hogy csak a régi EU-tagállamok "érettek" az elnökségre. Emlékeztetett arra, más-más indokkal, de támadták Szlovéniát és Csehországot is, és "félő, hogy Lengyelország sem úszhatja meg".

Az államtitkár arról is írt: "nem tud szabadulni attól a feltételezéstől", hogy a külföldi kritikák "inkább bizonyos gazdasági lépéseknek szólnak". Mint kifejtette, egyes nagy lobbierejű külföldi körök "érthetően, de nem elfogadhatóan felháborodtak azon, hogy néhány magyarországi gazdasági szektornak társadalmi szolidaritást kellett vállalnia különadó formájában". Azt írta, ennek az lett volna az alternatívája, hogy a deficit tartása érdekében már hatodszor megszorításokkal sújtsák a lakosságot.
Németh Zsolt "fölöttébb lehangolónak" minősítette, "ahogyan egyes magyar, értelmiségi körök feltűnnek a hazájuk elleni hisztérikus kirohanások hátterében".

A külügyi államtitkár úgy fogalmazott, "ne legyen illúziónk": magyarok tettek ki politikai feliratot a Brüsszel jelképének számító szoborra, a szocialista párt ifjúsági csapata próbálta megzavarni José Manuel Barroso európai bizottsági elnök látogatását a parlamentben, továbbá magyarok szervezik a nemzetközi aláírásgyűjtési akciót a demokrácia védelmében. Azt is megállapította, "az elnökségünk elleni kampány élén álló internetes portál próbálta meg hamisan és az újságírói etikát elfeledve elterjeszteni, hogy az EU egyik biztosa bojkottálja Magyarországot".

Németh Zsolt szerint "az elnökségünk 23 millió románozását éljük át". (Az MSZP a kedvezménytörvény kapcsán még 2001-ben azt vetítette előre, hogy 23 millió román munkavállaló érkezhet Magyarországra, amit a Fidesz riogatásnak minősített.)

Németh Zsolt hozzáfűzte, a magyar EU-elnökség ennek talán kevésbé látja kárát, mint annak idején a külhoni magyarok. Az államtitkár leszögezte: "felkészültünk, dolgozunk, az elnökséget rendben átvettük, és rendkívül sikeres volt a Európai Bizottság és a magyar kormány múlt heti egyeztetése, kulturális programjaink sikeresek".

Olvasóink írták

  • 2. bojtár 2011. január 10. 21:04
    „Ki vagy te Zsolt???Egy <moderálva> akinek a néphez semmi köze!!!”
  • 1. háté 2011. január 10. 17:29
    „Szégyen, hogy ilyen élőlény ott lehet a Magyar Parlamentben! <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény - NMHH: a teljes szöveg olvasható angol nyelven

Elkészült és a médiahatóság honlapján elolvasható a médiatörvény teljes, angol nyelvű fordítása. Tovább olvasom