Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Németh Zsolt: komoly eredményeket ért el a kormány a nemzetpolitikában

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az elmúlt egy évben komoly eredményeket ért el a kormány a nemzetpolitikában, különösen az oktatáspolitikában, a határ menti térségek fejlesztésében, a temerini fiúk esetéhez hasonló szimbolikus kérdésekben és abban is, hogy konszolidálódott a nemzetpolitika intézményrendszere.
Az államtitkár az MTI-nek adott évértékelő interjújában emlékeztetett, hogy az elmúlt évben valamennyi szomszédos országban, ahol számottevő magyar közösségek élnek, választások voltak. Az év így alapvető változásokat hozott, mindenhol új helyzet alakult ki, és ezek eltérő megközelítést igényelnek - tette hozzá.

Hangsúlyozta, Romániában a december 9-ei parlamenti választások eredményeként stabil kormány jöhet létre. Remélhetőleg folytatódhat az elmúlt években látványos sikereket elérő kapcsolatépítés - közölte. Kijelentette, Magyarország "a közép-európai szolidaritás talaján áll", ennek azonban elengedhetetlen része a kölcsönös tisztelet.

Kiemelt figyelmet fordítunk a magyar közösség jogainak biztosítására, különösen az oktatással, a közigazgatás átalakításával és a restitúcióval kapcsolatban - hangoztatta.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségre nagy felelősség hárul, hogy parlamenti pártként érvényesítse a magyarok érdekeit, de az Erdélyi Magyar Néppárt sem "elhanyagolható politikai tényező" - mondta. A pártoknak ezért ki kell dolgozniuk a párbeszéd, az együttműködés lehetőségét - fűzte hozzá.

A határon túli magyar pártok együttműködésének jó példájaként említette az államtitkár a szlovákiai Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd ősszel aláírt kisebbségi alapdokumentumát.

Azt mondta: a határon túli magyar szervezetek a szomszédos országokban a magyar kormány kiemelt partnerei, ezért a nemzetpolitikai diplomáciai erőfeszítések megvitatásába igyekeznek bevonni őket. A kormány e szervezetek egységes fellépését, együttműködésük megerősítését támogatja - jelentette ki.

A magyar-szlovák kapcsolatokról azt mondta, konkrét megállapodásokat kötöttek az elmúlt évben, és igyekeztek párbeszédet kialakítani a problémák megoldására. Ennek eredményei már láthatók - mutatott rá, kifejtve: a révkomáromi Selye János egyetem ügyében megértést tapasztaltak szlovák részről azzal kapcsolatban, hogy az intézmény teljesíti az egyetemi akkreditáció feltételeit. A még nyitott kérdésekben - például a kettős állampolgárság ügyében - pedig egyeztetés kezdődött, a külügyminiszteri megbízottak már tanácskoztak róla.

Ukrajnával kapcsolatban - több meghatározó nemzetközi szervezetre is hivatkozva - elmondta, sajnálatos, hogy a legutóbbi választás legitimitása vitatható. Magyarországot érzékenyen érintette, hogy a választásokon nem volt magyar körzet, amely lehetővé tette volna, hogy a kárpátaljai magyarok megválaszthassák parlamenti képviselőjüket, hanem három részre széttagolva voksolhattak. Hozzátette, remélik, hogy visszaáll a korábbi beregszászi magyar többségű választókörzet, amely 2006-ig létezett.

Szerbia esetében üdvözölte, hogy a kormányváltással és az elnökválasztással kapcsolatos korábbi aggodalmak megalapozatlannak bizonyultak, és Tomislav Nikolic szerb államfő sikeres látogatást tett Budapesten.

Kiemelte: két temerini fiú a közelmúltban elnöki kegyelmet kapott, és a szerb államfő nyitottnak mutatkozik arra, hogy fejet hajtson "az 1944-1945-ös magyarellenes vérengzések áldozatai" előtt. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a második világháborúban szerzett "történelmi traumákat meghaladjuk" - mondta. Hozzátette, a jövő év egyik kiemelt diplomáciai feladata lesz, hogy megoldást találjanak "az emlékezés kereteinek megteremtésére".

A nemzetpolitikát illetően tehát a kormány összességében több eredményt is elért, de nem szabad "hátradőlni" - hangsúlyozta. Közölte, a népszámlálási eredmények azt mutatják, hogy a határon túli magyarok körében erősödött az elvándorlás és az asszimiláció, a választások pedig azt, hogy a magyar politikai erők vonzereje gyengült.

Kitért arra is, hogy a szomszédos országok közül Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában csak kisebb létszámú magyar közösségek élnek ugyan, de a térségbeli együttműködésben ezek az államok is fontos partnerek. Ausztriának hagyományosan jelentős az érdekeltsége a térségben, és 2014-ben, az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából közös megemlékezéseket szervezhetnek - közölte.

A magyar-szlovén kapcsolatok meghatározó eleme az infrastruktúrafejlesztés és a nyugat-balkáni régióért érzett felelősség - fejtette ki. Horvátországgal kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy baráti államról van szó, amelyet történelmi sorsközösség köt össze Magyarországgal, és az energetikai biztonság megteremtésében is lényeges szerepet játszik.

Kiemelte, Magyarország fontosnak tartja, hogy fenntartsa a közép-európai együttműködést a térségben, és ne csak az országok összetartozását hangsúlyozza, hanem valódi tartalmat adjon ennek a kooperációnak. Ezért lényeges, hogy az elmúlt évben sikereket értek el a közlekedési és energetikai kapcsolatok fejlesztésében - mutatott rá.

Az államtitkár szólt arról, hogy a határ menti infrastruktúra fejlesztését célzó megállapodásokat kötöttek, illetve kezdeményeztek a szomszédos országokkal. Szlovákiával és Szlovéniával ezeket már aláírták, a program keretében mintegy ötven határ-összeköttetési pont fejlesztéséről döntöttek - idézte fel.

Közép-európai szempontból az is fontos, hogy jövőre Magyarország tölti be a Közép-európai Kezdeményezés és a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnöki tisztét, ezzel kapcsolatban 2013-ban várhatóan ötven kiemelt rendezvényt szerveznek - mondta Németh Zsolt az MTI-nek adott interjúban.

Olvasóink írták

 • 16. háté 2012. december 29. 15:35
  „Németh Zsolt: komoly eredményeket ért el a kormány a nemzetpolitikában - mire "gondolhat" ez a <moderálva>”
 • 15. rommel2 2012. december 27. 21:25
  „kenderice
  elemér
  A BIRÓSÁGOK TELI VANNAK LEFIZETETT BALOSOKKAL ................................
  NEKTEK MENNYI IS JUTOTT 8 ÉVES BALOS HARÁCSBÓL..............................
  NOS , HA JUTOTT AKKOR ÉRTHETŐ .........................
  HA NEM , AKKOR TI CSAK A MEGTÉVEDT BALOSOK VAGYTOK .......................
  ÉN AZ ELŐBBIRE SZAVAZOK .................................................................”
 • 14. Valaki 2012. december 27. 09:57
  „11. rommel2 2012.12.26. 20:40

  MIÉRT NEM KARÁCSONYOZNAK A BALOS EMBEREK ???
  MERT A GYÜLÖLET NEM ISMERI A KARÁCSONYT !!!

  Ezek nem ismerik a Karácsonyt, mert a téli fa alatt nőttek fel. :)))”
 • 13. elemér 2012. december 27. 01:13
  „Igen ez igy van, rommelnek leesnek a fülei a választások után. Kell valami más melót keresni neki.”
 • 12. kenderice 2012. december 26. 20:57
  „A tények azok makacs dolgok! Egy két fizetett troll nem tud belenyugodni, hogy süllyed a hajó, vége a könnyen keresett jövedelmeknek hamarosan. Bár ezeknek olyan vastag a bőr a képükön, hogy szemrebbenés nélkül átállnak a másik oldalra, ha érdekük azt kívánja! Nem kell rájuk haragudni, ők már csak ilyenek, ilyennek születtek, nem tehetnek róla!”
 • 11. rommel2 2012. december 26. 20:40
  „MIÉRT NEM KARÁCSONYOZNAK A BALOS EMBEREK ???
  MERT A GYÜLÖLET NEM ISMERI A KARÁCSONYT !!!”
 • 10. kenderice 2012. december 26. 18:39
  „Még a szeretet ünnepén sem birják ki, hogy ne hazudjanak a szemünkbe ezek a "keresztények"! A sikeres nemzetpolitikáról meg annyit, hogy fityesz név szitokszó lett a környező országok magyarsága szemében!”
 • 9. Santos 2012. december 26. 18:37
  „3.elemér,nálatok pedig,mindenki milliomos.Csak rázni kell a fát és hullanak a dolármilliók.Most emelték a segélyedet?”
 • 8. BJ.MÓVÁR 2012. december 26. 16:49
  „A környező országokban az összes párt akit favorizált a kormány ,az mind elbukott!!!!! Sikerült mindenhol összeugrasztani a magyar nemzetiségeket---ez aztán a hatalmas siker,csak gratulálni lehet ezért !
  A dübörgő propaganda gépezet szeretné sikerként kommunikálni ezt a hatalmas teljesítményt!!! A kettős állampolgárság,és a választójog megadása teljes mértékben antidemokratikus lépés volt a hazai választópolgárokkal szemben!!!! EZT NÉPSZAVAZÁSSAL KELLETT VOLNA ELDÖNTENI!!! Nem baj ,legalább szereztek sok százezer ellenséget maguknak itt,belföldön!!!!!”
 • 7. Ambar 2012. december 26. 15:13
  „Rmdsz kikérte magának a külső beavatkozás és a megosztást!Ez nagy siker, na meg hogy már 296 forint felé jár az euró.Hát ilyenek a hatalom sikerei.Remélem jövőre nem lesznek ekkora sikerek.”
 • 6. Pretorianus 2012. december 26. 12:46
  „"Ma már nem csak hajléktalanok mennek a roma ételosztásra."
  Mire? :)))
  Te eltévedtél...:) Ne az atv-ből tájékozódj... A cigányok nem a saját pénzükből osztanak ételt... Az igazán önzetlen a sajátjából ad, nem a közpénzből.. És névtelenül.. Ez CSAK reklám...”
 • 5. dödike 2012. december 26. 12:28
  „Hát igen!Kezdődik az öntömjénezés.Ami nem siker azt is sikernek beállítani.Sajnos ez csak rosszabb lesz,kezdődik a kampány pávatánc.”
 • 4. ISU 2012. december 26. 12:13
  „Biztos a baltás gyilkos kiadására gondoltak alapján hivatkoznak a komoly eredményekre.
  ".....a népszámlálási eredmények azt mutatják,"
  Erről miért nem írnak többet, cikkeznek, vagy még mindig nem nyilvános ? Ne talán még fel sem dolgozták ? Az a nyilvántartás miért nem elég a választáshoz, miért kell a regisztráció,stb és még sok-sok kérdés........”
 • 3. elemér 2012. december 26. 10:42
  „Nekem ez a nemzetpolitika magas. Magyarországon ma hárommillió embert fenyeget az elszegényedés. Ma már nem csak hajléktalanok mennek a roma ételosztásra.”
 • 2. embertelen 2012. december 26. 10:14
  „Igen, a nemzetpolitikában "komoly" eredmény volt, főleg az erdélyi magyarok összeugrasztása a választások előtt. Jobban tenné a fidesz, ha inkább szégyelné magát, főleg Kövér László, de sajnos erre remény sincs! A külföldön élő magyarokat semmi másra, mint saját hatalmuk megőrzésének céljára akarják használni. Nem fog sikerülni, mert ezt már ők is látják.”
 • 1. embertelen 2012. december 26. 10:14
  „Igen, a nemzetpolitikában "komoly" eredmény volt, főleg az erdélyi magyarok összeugrasztása a választások előtt. Jobban tenné a fidesz, ha inkább szégyelné magát, főleg Kövér László, de sajnos erre remény sincs! A külföldön élő magyarokat semmi másra, mint saját hatalmuk megőrzésének céljára akarják használni. Nem fog sikerülni, mert ezt már ők is látják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szász Károly: az állam és a pénzügyi közvetítőrendszer egymásra van utalva

A PSZÁF elnöke szerint az Európai Bankunióval kapcsolatos javaslatokhoz konstruktívan kell közelíteni. Tovább olvasom