Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Németh Zsolt: az új szlovák elnök nyilatkozata nagy előrelépést jelent a magyar-szlovák viszonyban

Az újonnan megválasztott szlovák államfő azt nyilatkozata, amelyben kegyelmet ígért Zsák Malina Hedvignek.
Andrej Kiska újonnan megválasztott szlovák államfő csütörtökön úgy nyilatkozott, ha elítélik Zsák Malina Hedviget hamis tanúzás miatt, kegyelmet ad neki.

A Magyarság Házában rendezett emlékműsoron az államtitkár kiemelte: Andrej Kiska szavaival Szlovákia "fényéveket lépett előre abba az irányba, hogy politikai berendezkedése ne csak a szlovák többség, hanem a szlovákiai magyarság számára is tényleges demokrácia legyen". Ezzel a nyilatkozattal a magyar-szlovák viszonyban is nagy lépés történt "a történelmi megbékélés irányába" - mondta.

Németh Zsolthangsúlyozta: a magyarok rokon népként tekintenek a szlovákokra, mélységesen tisztelik őket. "Közös a múltunk, és közösnek kell lennie a jövőnek is a Kárpát-medencében" - tette hozzá.

Azt mondta, Zsák Malina Hedvig sorsában benne van az egész szlovákiai magyarság sorsa, ő "korunk kitelepítettje", akit nemzeti hovatartozása miatt űztek el a szülőföldjéről, és már Magyarország az igazi hazája.

Andrej Kiska nyilatkozata azonban azt mutatja, hogy van esélye a józanságnak a magyar-szlovák kapcsolatokban - mutatott rá. Véleménye szerint ez nemcsak Zsák Malina Hedvignek fontos üzenet, hanem mások mellett a magyar nyelven oktató szlovákiai tanároknak, a magyar szülőknek, a vegyes lakosságú települések hivatalaiba belépő magyaroknak és a szlovákoknak is, hogy "Szlovákia nem lesz rosszabb ország attól, ha magyarul is szabad ott beszélni".

A vádemelés ellen több felvidéki magyar szervezet és a Szlovákiai Helsinki Bizottság is tiltakozott, alaptalannak nevezve a nő ellen felhozott vádat. A Külügyminisztérium megdöbbenését fejezte ki a vádemelés miatt, és bejelentette: Magyarország a konzuli védelmet fog biztosítani Zsák Malina Hedvignek az ellene folyó eljárás további szakaszaiban.
Zsák Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával a szlovák főügyészség a múlt héten emelt vádat az illetékes nyitrai járásbíróságon. A fiatal nő ellen - akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség. A rendőrség ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy legalábbis nem úgy, ahogy a nő vallotta.


Zsák Malina Hedvig tavaly decemberben felvette magyar állampolgárságot.

Február elején Zsák Malina Hedvig családjával együtt Szlovákiából Győrbe költözött, miután az ellene folytatott eljárás során többször is elmeorvosi vizsgálatra rendelte be az ügyészség, arra hivatkozva, hogy ki akarja deríteni, milyen elmeállapotban volt az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén: köszönet a külhoni magyarok szavazataiért

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes megköszönte a külhoni magyaroknak,… Tovább olvasom