Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Németh Zsolt: az Adria felől is kell földgáz Magyarországnak

A horvátországi Krk szigetére tervezett cseppfolyós földgáz (LNG) terminál 2011-re történő befejezéséről is tárgyalt hétfőn Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a horvát parlament külügyi bizottságának küldöttségével Budapesten.
A tárgyalásokat követően Németh Zsolt az MTI kérdésre elmondta, hogy a magyar energiabiztonság és az energiaforrások bővítése érdekében szükséges a hajókkal tengeri úton szállítható cseppfolyós földgáz légnemű anyaggá átalakításához szükséges úgynevezett LNG-terminál megépítése a horvát tengerparton. "Ez az energetikai projekt az egész közép-európai régió érdeke is" - tette hozzá.

A térség szempontjából ugyancsak kiemelkedő fontosságú projekt a horvátországi Ploce kikötőjének fejlesztése. Ehhez szükséges az európai 5C jelű, a horvátországi Eszéket Bosznián át Dalmáciával összekötő közlekedési folyosó kiépítése. Horvátország európai uniós integrációjáról szólva elmondta, bízik benne, hogy "2011 a horvát uniós csatlakozás szempontjából mérföldkő lehet, és a 2011-es első féléves magyar uniós elnökséghez kötődhet majd Horvátország felvétele a közösségbe".

A Nyugat-Balkán térségének biztonsági helyzetéről szólva az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke elmondta, hogy ahhoz szükséges Bosznia-Hercegovina stabilitása és a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békeszerződés utáni Bosznia alkotmányos berendezkedésének megvalósítása.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmazás: életveszélyesen megsérült egy 21 éves férfi

Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy 21 éves férfi, akit többen bántalmaztak Miskolc… Tovább olvasom