Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Németh Zsolt: a visegrádi együttműködés él és virágzik

A visegrádi együttműködés életképességét "az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos nézetkülönbségek miatt" az elmúlt időszakban sokan kétségbe vonták, ennek ellenére "Visegrád él és virágzik" - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán Pozsonyban.
A politikus a visegrádi négyek kül- és gazdasági ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak tanácskozását követő sajtóértekezleten beszélt erről. A megbeszélésen az ukrajnai helyzetről és az abból fakadó európai biztonsági kockázatokról, az energiabiztonságról, az infrastrukturális fejlesztésekről, a közel-keleti fejleményekről és a menekültek helyzetéről cseréltek eszmét. A találkozón elfogadott közös nyilatkozat tartalmát a pozsonyi törvényhozás történelmi épületében tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a résztvevők.

Németh Zsolt a V4-es együttműködés bizottsági szintű főpróbájának nevezte a szerdai találkozót. Hangsúlyozta: ezen együttműködés életképességét "az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos nézetkülönbségek miatt" az elmúlt időszakban sokan kétségbe vonták, ennek ellenére "Visegrád él és virágzik", a külpolitika kérdéseit pedig a visegrádi négyek csoportjában "alapvetően hasonló módon megközelítik meg.

Németh Zsolt szerint a visegrádi partnerek támogatják, hogy Ukrajna ténylegesen gyakorolhassa szuverenitását, egyetértenek abban, hogy a válság rendezésének legfontosabb összetevője a második minszki megállapodás maradéktalan végrehajtása.

Völner Pál, a magyar parlament gazdasági bizottságának alelnöke az MTI-nek elmondta: központi téma volt az energiakapcsolatok, köztük a gáz és a villanyáram szállítási lehetőségeinek fejlesztése az energiabiztonság megteremtésének az érdekében. Hozzátette: ugyancsak lényeges volt az egyetértés abban, hogy a múltban ki nem alakított észak-déli irányú - vasúti és közúti - közlekedési infrastruktúrákat minél előbbi megteremtsék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javult az EU megítélése Magyarországon

Az uniós intézményekbe vetett bizalom pedig Magyarországon továbbra is az EU-átlag feletti. Tovább olvasom