Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén 0°C | 7°C Még több cikk.

Németh Imre: Nincs kegyelmi idő

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a minap részt vett és beszédet mondott a Kaiser Food Kft. felújított abdai üzemének avatásán. Munkatársunk a helyszínen kért tőle interjút.
Németh Imre
– Miniszter úr, sápadtnak tűnt a beszéde alatt. Minden rendben a kormánynál?

– Úgy gondolom, hogy minden a legnagyobb rendben, pörgő kormányülések vannak, kemény feladatokkal. A kormány úgy dolgozik, mintha mi sem történt volna.

– Tárgyalt már személyesen Gyurcsány Ferenccel?

– Természetesen, többször is.

– Személyi kérdésekről volt szó?

– Még nem. A tárca állásáról, az elkövetkező két év feladatairól volt szó. Nincs kegyelmi idő, hiszen párhuzamosan készül a költségvetés.

– Akkor most a legjobbkor jött a hír, hogy végre az összes előcsatlakozási alap gazdára talált.

– Igen, ez elsősorban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak köszönhető. Korábban sok kritika érte a munkájukat, de mára úgy látszik, egyenesbe jöttek.

– Miért nem lehetett ezeket a feladatokat a régi FVM-hivatalokkal elvégeztetni?

– Az Európai Unió előírásai szerint a meghatározott funkciók ellátását külön kell választani. Azért, hogy a korrupció gyanúja se merülhessen fel, ugyanaz az ember, aki tanácsot ad a gazdáknak, ne lehessen a pályázatok elbírálója, s főképp ne az ellenőre.

Mindemellett el kell mondanom, hogy racionális intézményrendszert kívánunk működtetni: a későbbiekben nem kizárt, hogy egy intézmény lesz a kettő, meghatározott, szétválasztott funkciókkal.

– Az első igazi botrány a mezőgazdasági pályázatokkal kapcsolatban tulajdonképpen a Wekler-ügy volt, nem?

– Wekler úrral kapcsolatban semmiféle botrányról nem tudok. Pártállásra való tekintet nélkül bárki hozzájuthatott telepítési támogatáshoz, többek között vagy fél tucat ellenzéki képviselő. Méltánytalan lenne azonban megnevezni őket. Mórágy pedig 1997-ig a Szekszárdi Állami Gazdaság részeként a szekszárdi borvidékhez tartozott...

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa sem emelt kifogást az átsorolás ellen. Ám ha a többség úgy gondolja, egy rendeletmódosítással ismét különválaszthatjuk. Szerintem mégsem ez az útja a magyar bor piaci sikerének, hanem a jó minőség előállítása nagy mennyiségben, s így bejutni a multinacionális hálózatokba. Sajnos a tömegtermelés még nem állít elő jó minőséget.

– Mit gondol, miért nem jelentkeznek most a szeszüzemek a törköly unióban kötelező lepárlására?

– Bevallom, ez előttem is rejtély. Amikor meghirdettük, még élénk volt az érdeklődés. Most kényszerhelyzetbe kerültünk, az Európai Unióval kell egyeztetnünk, hogy milyen más, ellenőrzött módja lehet még a törköly megsemmisítésének.

– A beszédben a szigorú európai élelmiszertörvényekről tett említést. Én úgy tudom, hogy a magyar élelmiszerszabvány szigorúbb volt az európainál...

– Valóban. Az unió egységes piacán egységes szabványra van szükség, és arra nem számíthattunk, hogy a mi egyszázalékos arányunkhoz fogják igazítani a közösségi követelményeket. Magyarországon nem is a szabályokkal volt baj, hanem a végrehajtás, az ellenőrzés következetlenségeivel. Külföldi vizsgálatok tárták fel, hogy szinte megyénként másképp értelmezték a rendeleteket. Komoly diplomáciai munkára volt szükség, hogy ezt a csorbát kiköszörüljük. Ez a magyar fogyasztó érdeke is, nem- csak külpiaci követelmény.

– Ilyen szempontból a kecskeméti toxinos paprika felfedezése tünetként vagy eredményként értékelhető?

– Egyértelműen eredménynek tartom. Sokkal többet ellenőrizzük a feldolgozást is, a kereskedelmet is. Könnyen lehet tehát, hogy – remélhetően átmeneti ideig – még hallhatunk ilyen híreket. Nagyon fontosnak tartom, hogy az eddig rejtett esetek felszínre kerüljenek.

Eddig megettük az ilyen termékeket...

– Ha tekintetbe veszem, hogy Magyarországon az emésztőszervi betegségek milyen mértéket öltenek, akkor nem lehetünk biztosak benne, hogy mindenki mindig egészséges élelmiszert fogyasztott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevettük Horvátországot

Idén Horvátország volt a legkedveltebb üdülőhely. A főszezonnak vége, ám az élet a mediterrán… Tovább olvasom