Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Nemecsekék legyőzték Pottert

Közvélemény-kutatást végeztünk: félszáz gyerektől kérdeztük meg: mi a kedvenc könyve?

A Kisalföld közvélemény-kutatást végzett, félszáz gyerektől kérdeztük meg: mi a kedvenc könyve? Pedagógusok, könyvtárosok, könyvesboltok egy véleményen vannak: a gyerekek ma is szeretnek olvasni, legfeljebb az változott meg, hogy mit.

Népszerűek a Pál utcai fiúk
Lapunk kíváncsi volt a televízió interjúiban kicsit háttérbe szorított gyerekek véleményére is: a Nagy Könyvükről faggattuk őket. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Öveges Kálmán gyakorlóiskola növendékei játszottak velünk. Összesítve a „házi" szavazólapokat, kialakult egy érdekes és figyelmet érdemlő lista.

A győztes első helyre Thomas Brezina könyvei kerültek (Fiúk kizárva sorozat), a második lett Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regénye, harmadikként még dobogósak a Harry Potter-kötetek, negyedik helyezett Mark Twain, ötödik Jules Verne lett. (Ez utóbbi írók több regénnyel is.)
A magyar szerzők közül Gárdonyi Géza, Szabó Magda, Bálint Ágnes, Lux Alfréd, Darvasi László, a külföldiek közül J. F. Cooper, Annie Mg Schmidt, Pamela Lyndon Travers, Erich Kaestner és Eric Knight nevét írták le gyakran a gyerekek.

Mi legyen otthon a könyvespolcon?

– Nem ez a lényeg – vélekedik K.-né Tóth Zsuzsanna tanárnő. – Változik a világ s vele az ízlés is, de ez nem jelenti azt, hogy rossz irányba. Természetes, hogy a XXI. század gyermeke más iránt fogékony, mint szülei generációja. Hagyni kell, hogy azt olvassa, ami érdekli, mert azzal tud azonosulni, az varázsolja el, s azon keresztül szereti majd meg az olvasást.
A győztes  Thomas Brezina könyvei egész más hangvételt képviselnek (Az a boszorkányos szerelem; Legyen anyu a legmenőbb!; Hé apu, kevés a zsebpénz!), mint a többi dobogós, ifjúsági regényei kalandozások a serdülőkor, a szerelem, a boszorkányság, a kriminológia útvesztőiben.  
A Nagy Könyv-játékban a megkérdezett gyerekekből alig páran vettek részt, pedig a szabályok szülői engedéllyel ezt lehetővé tették volna. Általában azok szavaztak, akiknek szülei is leadták saját voksukat.

Kolonicsné Tóth Zsuzsanna magyartanár szerint kevesebbet és  mást olvasnak a gyerekek ma, mint tíz évvel ezelőtt. Megváltoztak az olvasási szokások is. Nagy mennyiségben kapnak a gyerekek és túl sok helyről információt. A felgyorsult életritmus azt közvetíti feléjük, hogy gyorsan sokat kell befogadni az információhalmazból. A tévé, videó, számítógép, internet erre alkalmas, nem igényelnek olyan feldolgozást, mint egy könyv, a gyereknek saját fantáziáját nem kell megmozgatnia. A könyvhöz meg kell állni egy pillanatra, idő kell az átéléshez.
Könyvesboltokban is megkérdeztük: vásárolnak-e a gyerekek? A Harry Potter-sorozat megjelenése óta újra megnőtt az igény a gyermek- és ifjúsági könyvek iránt. Elsősorban amerikai könyveket visznek a gyerekek, kalandregények, „bandaregények", „bosziregények", misztikus könyvek fogynak a legnagyobb számban. A korábbi évekhez képest nagy változás, hogy nézelődni is bejárnak a gyerekek, érdeklődnek az újdonságok iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag Erzsi: Csigabiga néne

Tovább olvasom