Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Némaüzem

Az úr, az pazarol... Ugyan kitől, kiktől származik, maradt fenn a mondás? Még az is lehet, hogy olyanoktól, akik lecsúsztak, már csak színlelték a módosságot, és pazarlással tartották fent a gazdagság látszatát. De miért pazarol az energiában szegény ország polgára, akinek ráadásul száz és egy oka lenne, hogy takarékoskodjon...

A nyolcvanlakásos toronyház állt már jó harminc éve, alagsorában egy villanymotorral, amelynek az volt a feladata, hogy az épületben a tizedik emeleti lakásban ugyanolyan módon folyjon a víz, ha kinyitják a csapot, mint az első emeleten. Azaz hát nem ugyanaz a motor állt az alagsorban, mert időközben tönkrement, cserélni kellett, és nem is egy motor állt, hanem mindig kettő, mert tartalékra is szükség volt. Jó harminc évig szenvedett a ház ezektől a villanymotoroktól, mert amikor bekapcsolták, csattogásuk felverte az épületet, működésüktől berezonált a födém. Éjjel-nappal megszakítás nélkül, ez volt három évtizeden át, mindaddig, míg egy hozzáértő be nem szerzett egy manométert. Megmérte a házban a nyomáskülönbséget, s döbbenetes, amire rájött. Az épületbe beállított motort tizennégyszeresen túlbiztosították. Az addig használt hétezer wattos berendezést – mintha hetven százas villanykörtét kapcsoltak volna egyszerre – kicserélték egy ötszáz wattosra. Azóta némaüzemben dolgozik a motor, nem hallani, mikor kapcsol be és ki, mintha nem is lenne.
Nagy valószínűséggel hasonló biztosítással választották ki a szellőztetőmotorokat is a házban. Nem lehet kétséges, hogy kollektíven, aztán egyénenként, külön-külön is pazarolunk, többnyire tudatlanul. Vegyünk egy már átlagosnak mondható háztartást – javasolja a szakember. Hűtőláda, hűtőszekrény a konyhában: az előbbi napi áramfogyasztása 1,25, az utóbbié 1 kilowatt. Miközben – teszi hozzá – egy takarékos, 315 literes hűtőszekrény, amelyből 90 liter a mélyhűtő, évente fogyaszt 324 kilowatt áramot. A legtöbb családban a rádió mellett már ott a tévé és a videó, esetleg még egy beltéri egység is. Legtöbbször készenléti állapotban, hogy azonnal működhessen, amennyiben egyet kattintunk. Ezek fogyaszthatnak annyi áramot, mint egy negyvenwattos villanykörte. A kényelemnek ugyanis ez az ára. És mennyi a fölösleges kiadásunk a hagyományos villanykörték miatt... Egy takarékos, 15 wattos lámpa ad annyi fényt, mint egy hagyományos 85 wattos. Sokkal megrövidítenek bennünket az energiapazarló mosógépek, centrifugák is.
Az egyik Győrhöz közeli település takarékos lámpákkal cseréltette ki az utcai világítását, ám, mert nem volt pénze erre, hitelből. A hitelt viszont abból a pénzből törleszti, amennyivel most kevesebb az áramszámlája. Most pénzénél van, nem is túl sokára már tényleg takarékoskodhat. Amiből a laikus számára is nyilvánvaló, hogy a takarékosságnak is van ára, költsége. Míg nincs miből, legalább gondolnunk kell rá, például arra, hogy fölöslegesen, háromszázhatvanötször huszonnégy órán át ne világítson a rádiónk és tévénk „készenléti fénye”. Lehet, hogy pazarolni úri dolog, de miért lennénk a saját pénztárcánk ellenségei?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szelektív hulladékgyűjtésről Téten

„ Nincs biohulladékom, ami van, azt itthon komposztáljuk. Érthetetlen, miért akarnak… Tovább olvasom