Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem volt fennakadás a vasúti sztrájk idején

Az országban néhány kivételtől eltekintve menetrend szerint járnak a vonatok - mondta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-nek csütörtökön reggel.


13 óra 10 perc

Helyreállt a menetrend szerinti vasúti közlekedés a MÁV vonalain - közölte Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese csütörtökön kora délután az MTI-vel.

Elmondta, hogy a csütörtök hajnali 4 órás szolidaritási vasutassztrájk alatt a vonatok 95 százaléka szállította az utasokat, az ebben az időszakban közlekedésre kijelölt 700 járatból 35 maradt ki.

A MÁV adatai szerint a hajnali 4 és reggel 8 óra között tartott munkabeszüntetés alatt a sztrájkolók aránya 0,5 százalék volt.

Peiper Károly hangsúlyozta, hogy a sztrájkban érintett esztergomi és a vácrátóti vonalakon is helyreállt a forgalom, és Miskolc környékén sem késnek már a járatok.

Ugyanakkor a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon meghibásodott a biztosítóberendezés, emiatt a vonatok 15 percet késnek, de ez nem hozható összefüggésbe a sztrájkkal. A MÁV szakemberei már dolgoznak a hiba kijavításán - tette hozzá.


8 óra 20 perc

Befejeződött csütörtökön 8 órakor a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) hajnali 4 órakor megkezdett országos vasutas szolidaritási sztrájkja.

A VDSZSZ a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódva indított csütörtökön 4 órakor négyórás országos szolidaritási sztrájkot.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódó sztrájkjuk elérte a célját, a vasutasok szolidárisak voltak, a vonatok egy része nem közlekedett, nehezítve ezzel a budapesti közlekedési állapotokat.

A Mávinform tájékoztatása szerint a forgalom a legtöbb helyen hamarosan helyreáll, miután a sztrájk ideje alatt néhány kivételtől eltekintve a vonatok menetrend szerint közlekedtek. A Miskolc-Budapest vonalon kora délutánra várható a menetrend szerinti forgalom helyreállítása - mondta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese, aki megjegyezte: "a vasutasok az utasokkal voltak szolidárisak".

Bárány Balázs elmondta: fontos, hogy a politikai belássa az egyezség fontosságát, és megkössék a BKV-nál a kollektív szerződést.

A VDSZSZ alelnöke utalt arra, először fordult elő, hogy két különböző munkáltatónál lévő dolgozók össze tudtak fogni.

Bárány Balázs úgy értékelte: a jogalkotó szándékának kijátszása, hogy a MÁV több helyen leváltotta a sztrájkolókat, illetve a munkabeszüntetést megelőzően a vélelmezett sztrájkolókat átvezényelték, továbbá a munkába lépéskor nyilatkoztatták a dolgozókat szándékaikról.

7 óra 48 perc

Győrben elég csúnya kudarcot szenvedett a VDSZSZ sztrájkja: az összes vonat befutott és el is indult a győri központi állomásról csütörtök hajnalban és reggel.

Ott jártunkkor teljesen átlagos képet festett az állomás: az emberek jöttek-mentek, a sztrájk nyomaival pedig legfeljebb a mai lapok hasábjain találkozhattak az utasok, a valóságban biztosan nem. 

7 óra 03 perc

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hajnali 4 óra óta országos szolidaritási sztrájkot tart reggel 8 óráig, a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódva.

A Mávinform tájékoztatása szerint a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác vonalon néhány járat kimaradt, és Miskolc térségében tapasztalható néhány járatnál késés, mivel egyelőre a Tiszai pályaudvar nem tud indítani és fogadni vonatokat. Várhatóan a miskolci és a szegedi vonalon lesznek még kisebb késések, Szegeden négy jegyvizsgáló sztrájkol. A fővárosban 1-2 perces késéssel járnak a vonatok, de ez nem függ össze a sztrájkkal - mondta Peiper Károly. A műszakváltás 6 és 7 óra között lesz, ami befolyásolhatja a közlekedést.

Szolnokról eddig minden vonat elindult és jelentősebb késések sem tapasztalhatók. Debrecenben csak kisebb késéseket okozott a VDSZSZ hajnali sztrájkja, amely a fővárosba tartó vagy onnan érkező vonatokat érintette.

A szokásos képét mutatta reggel háromnegyed hatkor a győri pályaudvar: alig néhányan lézengtek a váróteremben, és az információs tábla sem hirdetett késést vagy vonatkimaradást.

A szombathelyi pályaudvaron csütörtökön reggel is menetrend szerint érkeztek és indultak a vonatok, reggel öt órakor a szokásos volt a forgalom.

Baranya megyében nem sztrájkolnak a vasutasok, így ott közlekednek a vonatok.

A budapesti pályaudvarokon szinte zavartalan volt a forgalom, csütörtök reggel hat óráig egy kivételével minden vonat elindult a pályaudvarokról, csak néhány érkező járat esetében kell számítani késésekre. Gelencsér László, a VDSZSZ ügyvivője az MTI-nek elmondta, a munkáltató törvénytelen módon több helyen is - főleg a kocsivizsgálók esetében - a sztrájk indítása előtt a szolgálatban lévőket nyilatkoztatni akarta arról, hogy nem vesznek részt a sztrájkban szolgálatuk során, illetve leváltja a sztrájkolókat.

A VDSZSZ tiltakozott a munkáltató törvénysértése ellen, és jogi lépéseket is tenni fog - mondta az ügyvivő. Peiper Károly elmondta, hogy a forgalom helyreállítása a sztrájk befejezése után megkezdődik, a sztrájk mértékétől függően akár 10 órára, de várhatóan még a délelőtt folyamán helyreáll a menetrendszerinti közlekedés Budapest agglomerációjában. Hozzátette: amennyiben a távolsági vonatokat is jelentősebben érinti a sztrájk, akkor azok közlekedése a kora délután órákban áll helyre. A BKV-sztrájk alatt a menetrenden kívül közlekedtetett többletvonatok a Nyugati pályaudvar és Óbuda, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld között járnak.

Olvasóink írták

 • 9. Goldmund 2010. január 14. 21:51
  „A MÁV honlapján újabban rajt vannak a késések is. Nos, a Győr-Budapest vonalon összesen egy kora reggeli vonat késett több órát, az összes többi késése 10 perc alatt volt.
  Délután hallottam a rádióban, hogy valahol az Alföldön egy férfi a vonat elé vetette magát, ezért kb. egyórás késések várhatók azon a vonalon. Az jutott eszembe, hogy Gaskó "úr" már csak egyféleképpen tudja megakasztani a vonatközlekedést Magyarországon: ha egy vonat elé veti magát.
  Rajta, Gaskó "úr", tegye meg! Így törjön borsot a MÁV orra alá!
  :-)))))”
 • 8. Kapla 2010. január 14. 17:21
  „Annyit még hozzászólnék!Hányszor kapott állambácsitól a BKV-Írhatnám,hogy pénzt a "megmaradásra"
  de inkább csak a vezetők fizetés-végkielégítésére!- Akkor milyen jogon csatlakozik hozzá a VDSZSZ? Állítólag őket jobban átverték!Gondolat MÁV-CARGO”
 • 7. Kapla 2010. január 14. 17:14
  „Szilidaritásból sztrájk!Gratulálok!Majdtalán egyszer felismerik,hogy nem Budapest a világ(vagy legalábbis Magyarország)KÖZEPE!!!!!!!!!!”
 • 6. szj 2010. január 14. 16:56
  „Akinek van esze az úgysem sztrájkol. Nem ül fel GASKÓ ÚR! lovára!!! Mert az is csak a munkásembert tudja hülyiteni, olyanokat aki tolja a szekerét! Egyre kevesebben dőlnek be!!!”
 • 5. hidas 2010. január 14. 11:06
  „Gaskó úr(?) alig várja, hogy valahol sztrájkoljanak és hozzájuk tudjon csapódni, ezzel megint a címlapra tud kerülni! De már az egyszerű embereket sem tudja félrevezetni. Jó lenne ha befejezné ezt a tevékenységét és elmenne valahova dolgozni, azt még úgysem csinálta!”
 • 4. miracle 2010. január 14. 10:24
  „Majd a fidesz-fanok fölhomályosítanak minket, hogy mire számítsunk.”
 • 3. 2semleges34 2010. január 14. 09:38
  „Gaskó minden,de úr az biztos nem!!!!!”
 • 2. Jandex 2010. január 14. 08:37
  „A G"úr" fideszes képviselőként is ilyen eredményeket fog produkálni?! :)))))))))”
 • 1. miracle 2010. január 14. 07:49
  „Újabb jól sikerült sztrájk.
  Legközelebb inkább éjféltől hajnali 3-ig hirdessen G.úr sztrájkot, azt nem tudják "szabotálni" személyvonatok indításával a munkavállalók, mivel nincs mit és G.úr büszkén elmondhatja majd, hogy 1 vonat sem közlekedett , a sztrájk sikeres.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV-sztrájk: megállapodás híján folytatódik a sztrájk

Harmadik napja tart a BKV-sztrájk és úgy tűnik, folytatódik. A trolik és a metrók járnak, a buszok… Tovább olvasom