Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Nem volt értelme az egyeztetésnek a CEU és a kormány között

A CEU rektorhelyettese attól tart, a mostani találkozó is csak arról szólt, hogy kipipálja a kormány az egyeztetés létrejöttét, de elmozdulás nem történik majd.
Bürokraták kérdéseire kellett válaszolnia az egyetemnek annak ellenére, hogy Palkovics László oktatási államtitkár hétfőn még érdemi egyeztetést helyezett kilátásba. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettesének beszámolója szerint döntési kompetenciával felvértezett kormánytagok helyett bürokratákkal, minisztériumi középvezetőkkel találkoztak – írta meg a Magyar Nemzet.

A kormány részéről nem volt jelen a külföldi egyetemekkel kapcsolatos nemzetközi tárgyalásokra kijelölt Altusz Kristóf sem.
A történtek fényében az egyetem továbbra is tárgyalásra várja a kormányt – írta a CEU tegnapi közleményében. „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy politikai célokból túszul ejtenek egy egyetemet 1440 diákjával és 980 oktatójával és dolgozójával együtt" – idézte a közlemény Michael Ignatieffet, a CEU elnök-rektorát.

A lap úgy tudja, hogy a mindössze másfél órás megbeszélésen inkább a bürokraták kérdezték az egyetemet, például a CEU magyar és amerikai ágának jogi kapcsolatáról, a hallgatók és az oktatók létszámáról, tehát főleg olyan adatokról, amelyek egyébként is a kormány rendelkezésére állnak.

A rektorhelyettes kétségbeejtőnek nevezte, hogy kérdéseikre legtöbbször a „nem tudjuk" választ kapták, azt sem mondták meg, hogy lesz-e egyáltalán folytatása az egyeztetésnek.

A kormány képviselői jelezték, hogy az egyetem kérje írásban a törvény értelmezését, mert erre kötelességük válaszolni.
Ezzel az a probléma Enyedi szerint, hogy a válaszadási határidő akár két hónap is lehet, az ő idejük viszont fogytán van – idézte a rektorhelyettest a portál.

A tárgyalásokra kijelölt Altusz Kristóf ugyan megkereste az amerikai kormányt, de Enyedi szerint azzal le is tudta az egyeztetést, hogy jelezték neki: az Egyesült Államok kormánya nem tárgyalhat a kérdésben, helyette az egyetemmel üljön le a magyar kormány.
A rektorhelyettes attól tart, a mostani találkozó is csak arról szólt, hogy kipipálja a kormány az egyeztetés létrejöttét, de elmozdulás nem történik majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog Zoltán szerint Európában a baloldalnak van szüksége a migránsokra

Balog Zoltán szerint Európában a baloldalnak van szüksége a migránsokra
Balog Zoltán felháborítónak tartja, hogy "azok az országok helyeznek nyomás alá, hogy fogadjunk be… Tovább olvasom