Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Nem volt alkalmas a tárgyalásra a felsőoktatási törvény legújabb változata

Levették napirendről a közigazgatási államtitkári egyeztetésen a felsőoktatási törvény legújabb változatát.
Levették napirendről a közigazgatási államtitkári egyeztetésen a felsőoktatási törvény legújabb változatát - tudta meg a Magyar Nemzet.

A napilap informátora szerint erre azért került sor, mert annak bizonyos pontjait nem találták kellően megalapozottnak, az nem volt alkalmas minden szempontból tárgyalásra. Egy másik forrás szerint azért került le a napirendről a koncepció, mert annak bizonyos pontjai politikai döntést igényelnek.

A Népszabadság által szerdán ismertetett koncepció - a Magyar Nemzet csütörtöki írása szerint - egyebek között azt is tartalmazza, hogy nemcsak a munkaerő-piaci szempontból kevésbé keresett képzéseken, illetve a divatszakokon terveznek létszámcsökkentést, hanem az olyan, súlyos szakemberhiánnyal küzdő területeken is, mint az orvosképzés, vagy a természettudományos képzés. A tervezet szerint idén 4600 fiatalt lehetett felvenni orvosi, illetve egyéb egészségügyi képzése, jövőre ez a szám több mint 15 százalékkal csökkenne. 2014-ben pedig mindössze 2850 főt lehetne felvenni ilyen képzésre, ez az ideinél 40 százalékkal kevesebb.

A szintén szakemberhiánnyal küzdő műszaki és természettudományos terület sem járna sokkal jobban: 30 százalékot meghaladó létszámcsökkentést terveznek.

A tervezet 2012-től a jelenlegi 29 állami felsőoktatási intézmény helyett már csak 26-tal számol - ismerteti a napilap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le a korrupcióval! - rendet teremtenek a honvédelmi tárca cégeinél

A Honvédelmi Minisztérium négy részvénytársasága között polgári jogi együttműködés lesz a jövőben. Tovább olvasom