Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Nem vírus, mobilkacsa

Mobiltelefonokat megtámadó vírussal fenyegető riadólánc terjed az interneten: ha hívás közben az ACE felirat jelenik meg a kijelzőn, nem szabad felvenni a készüléket, mert „fertőződik”. A gyártók szerint azonban az egész csak kacsa.

„ Szakítsa meg azonnal!"

„ Ha hívást kap mobiltelefonján és közben a kijelzőn "ACE-?" látható, ne válaszoljon a hívásra, hanem szakítsa meg azonnal!" – szól a felhívás, amely az interneten terjed. S akikhez eljut a szöveg, egymás között – magánszemélyeken kívül már több cég, hivatal – telefaxon is továbbítják az üzenetet.

A körlevélben azzal riogatnak, ha valaki fogadja a hívást, vírusfertőzést kap a telefonja. A vírus töröl minden IMEI- és IMSI-adatot a telefonról és a SIM-kártyáról, ami miatt a készülék nem tud a hálózathoz kapcsolódni. A telefont javítani nem, csak cserélni lehet. A levél állítása szerint már 3 millió készülék ment tönkre, s az információt megerősítette a Motorola és a Nokia is. A Kisalföld természetesen megkereste a megnevezett szolgáltatókat, akik nemes egyszerűséggel kacsának, poénnak nevezték a híresztelést.

Nem érkezett jelzés

– Biztos, hogy interneten terjedő technikai kacsáról van szó, amit mi nem erősítettünk meg. A Motorolához sem külföldön, sem Magyarországon nem érkezett ilyen jelzés, s „vírusfertőzött" készülék sem. Mutasson valaki egyet, mi azonnal kivizsgáljuk az esetet. Vélhetően a mai médiaéhes környezetben valaki azért terjeszthet ilyet, mert fel akarja magára hívni a figyelmet, esetleg jó poénnak tartja – reagált lapunk megkeresésére Suga János, a magyarországi Motorola, mobilüzletágának vezetője.

Szöveg csak SMS-ben

A megkérdezett szakemberek – némi bonyolult műszaki fejtegetést követő – véleménye szerint is kacsáról van szó, mivel hanghívás esetén csak a hívó telefonszámát jelzi ki a készülék, szöveges üzenetet csak SMS-ben lehet küldeni. Név akkor jelenik meg a kijelzőn, ha a telefonban azt egy adott számhoz párosította a tulajdonos.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétezren már a játékban

A Kisalföld a megyei könyvtárral karöltve másfél hete hirdette meg „Olvasni jó!”… Tovább olvasom