Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Nem várhatók hosszú sorok az átjelentkezők miatt

A Nemzeti Választási Iroda pénteki adatai szerint egyelőre 56 ezren szándékoznak nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolni.
Várhatóan nem lesznek az országgyűlési választáshoz hasonló hosszú sorok és órás várakozások a szavazókörök előtt az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán.

A Nemzeti Választási Iroda pénteki adatai szerint - bár az átjelentkezési kérelmek benyújtására 16 óráig még lehetőség van - egyelőre 56 ezren szándékoznak nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolni.

Az áprilisi országgyűlési voksoláson 120 ezren jelentkeztek át, és több, az átjelentkezők szavazására kijelölt szavazókör előtt hosszú sorok kígyóztak, ahol nagyon sok volt az átjelentkezéssel szavazó. Hosszú sorok kígyóztak például a XIV. és a IX. kerületben, és utoljára - este háromnegyed 9-kor, vagyis a szavazás hivatalos 7 órai befejezése után - zárt be a XIII. kerületi, az átjelentkezők számára kijelölt szavazókör.

A Nemzeti Választási Iroda azonban arra számít, hogy vasárnap az EP-választáson nem lesz ilyen hosszú sorban állás. Egyrészt most feleannyian akarnak átjelentkezéssel szavazni, mint áprilisban, másrészt pedig sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz az átjelentkezők szavazása is, mivel a voksoláson az egész ország egy választókerületet alkot.

Az országgyűlési választáson az átjelentkezők a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavazhattak, és a szavazatukat egy, a választókerületük nevével ellátott borítékba kellett tenniük, azaz a szavazatszámláló bizottságnak először meg kellett keresnie a választópolgárt a névjegyzékben, aztán ki kellett keresnie a szavazólapjait és a borítékot is. Ez sok időbe telt, ami miatt lassabban tudott haladni a sor.

Az EP-választáson azonban mindenki ugyanolyan szavazólapot kap, és az átjelentkezők szavazatait nem kell külön felcímzett borítékba tenni, hiszen minden szavazatot abban a szavazókörben számlálnak meg, ahol leadták.

Emiatt például - bár a XIII. kerület azt tervezte - nem lesz szükség arra, hogy az átjelentkezők nagy száma miatt a számukra kijelölt szavazókör voksolását egy sátorban bonyolítsa le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézkedő rendőrökre támadtak egy IX. kerületi lakásban

Két embert előzetes letartóztatásba helyeztek, harmadik társukat még keresik. Tovább olvasom