Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Nem vándorolnak a szakmunkások

Továbbra is több mint 30 ezer legalább egy éve betöltetlen álláshely van az országban.

Továbbra is több mint 30 ezer legalább egy éve betöltetlen álláshely van az országban - derül ki a munkaügyi tárca legfrissebb rövid távú prognózisából. Több megyében is van rá példa, hogy ugyanabban a szakmában egyszerre van túlkínálat és munkaerőhiány.

Kis mértékben nőtt ugyan a munkaerő-piaci mobilitás az utóbbi időben, de még mindig nagyon csekély a szakmák közötti, és szinte egyáltalán nem létezik a foglalkoztatási formák közötti vándorlás. Mozgósítani kell a munkaerőpiacot, mert a legfrissebb rövid távú felmérés szerint az országban egyszerre van hiány és túlkínálat ugyanabban a szakmában, ami már több megyében és a fővárosban is tapasztalható - ismertette Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a tárca által szeptemberben és októberben 4844 cég megkérdezésével készített rövid távú munkaerő-piaci prognózist. A cégek 6573 hosszú ideje üres pozícióról adtak számot, válaszaik alapján nemzetgazdasági szinten 30-32 ezerre tehető a tartósan, legalább egy éve betöltetlen álláshelyek száma.

A felmérés szerint a tartósan betöltetlen munkakörökre a következő szakmák képviselőit keresik: textilipari dolgozót, hús- hal- és baromfifeldolgozót, hegesztőt, lángvágót, tehergépkocsi-vezetőt, lakatost, forgácsolót, kőművest, ácsot, állványozót, tartósítóipari munkást: zöldség-, és gyümölcsfeldolgozót, sütő-, tésztaipari munkást, pékeket, egyéb villamossági szerelőket és műszerészeket, valamint mezőgazdasági napszámosokat és mezőőröket, alkalmi munkásokat. De ide sorolták az egészségügy meghatározó munkaköreit is: tartós a hiány általános és szakorvosból, valamint általános és szakápolókból is.

A keresett szakmák köre ennél bővebb, a cégeknek a többi között raktárkezelőkre, kubikosokra, gyártósori összeszerelőkre, gépkezelőkre, gyártósor mellett dolgozókra, eladókra, vas- és fémipari szakmunkásokra, műanyag-feldolgozókra, takarítókra és autóbusz-vezetőkre lenne szükségük. Igaz, a felmérés szerint a megszűnő munkakörök listáján is zömmel ezek a szakmák szerepelnek. - Ennek hátterében az áll, hogy megyénként és régiónként eltérően alakul a vállalkozások munkaerő-kereslete, de közrejátszik ebben a gazdasági struktúraváltás, valamint a dolgozók alacsony földrajzi mobilitása is - közölte a miniszter. Például Borsodban egyszerre van túlkínálat és kereslet lakatosokból és buszvezetőkből, Csongrádban pedig húsfeldolgozókból, finomkerámiagyártógép-kezelőkből és takarítókból, Fejérben gyártósori összeszerelőkből, varrónőkből.

- Nehezen érthető, miért nem találnak egymásra a felek például megyén belül. Tudvalévő, létszámbővítés esetén a cégek pályázhatnak a munkaügyi központoknál a dolgozók utaztatásának, illetve szállásköltségeinek támogatására.

Az utóbbi három évben mintegy háromezer távmunkahely jött létre az állami pályázatoknak köszönhetően, de sok munkaadó kezdte már meg támogatás nélkül is a távmunka alkalmazását - közölte Csizmár Gábor. Jelenleg a foglalkoztatottak két százaléka végez távmunkát, míg az EU tagországaiban ebben az időszakban hatról 13 százalékra emelkedett ez az arány.

- A most elkészült Távmunka Fehér Könyv megállapítja, hogy a szemléletváltáshoz szükséges ismereteket be kell építeni a felnőttképzés és a felsőoktatás ismeretanyagába is - mondta Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke. A miniszter elmondta, hogy a közigazgatás is olcsóbbá válhat, ha az egyes ellenőrző munkakörökben, gyakran terepen dolgozó közalkalmazottakat a jövőben távmunkában foglalkoztatják tovább megspórolva így az üres irodák fenntartási költségeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasklub

Győr. A Ménfőcsanaki Nyugdíjasklub ma délután 5 órától szilveszteri összejövetelt tart a… Tovább olvasom