Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Nem vállalunk felelősséget az egészségünkért

Ma a megbetegedések úgyszólván száz százaléka a helytelen életmód miatt alakul ki. Ezen változtathat az egészséges életmód, táplálkozás, mely egyes táplálékkiegészítőkkel könnyebben elérhető, mint egyébként. Egészséges életmódot folytatni klubszerű keretek közt könnyebb, mint egyedül – aki elveszti kitartását, abban a többiek tartják a lelket.
A vitamindús táplálkozás nélkül nincs egészség. Illusztráció: Karnok Csaba
Jóformán minden megbetegedés kialakulásában meghatározó a helytelen életmód szerepe – mondja dr. Bakanek György. Túl azon, hogy a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület elnöke, a MOB orvosi bizottságának meghívott tagja, életmód-szaktanácsadó orvos is. A szakember a helyes táplálkozásnak a mindennapi életben betöltött szerepéről is beszélt a hét végén a TIK-ben, az Életmódklub meghívására.

A klub – mely kerek egy esztendeje működik Szegeden – gyermekektől a nagyszülőkig mindenkivel foglalkozik, aki akar tenni egészsége érdekében. A szándék fontos: rengetegen nem vállalnak felelősséget egészségükért, azt teljes mértékben az egészségügyre hárítják. Inkább szedik azokat a gyógyszereket, melyeket a helytelen életmód által kialakított betegségeik tesznek szükségessé, mint hogy fölhagyjanak egészségkárosító életmódjukkal. Az egészségéért általában az akar tenni, akinek van célja az életben – hisz a célért csak akkor tudunk küzdeni, ha egészségesek maradunk. Ha az embernek fontossá válik egy cél, onnantól már életmódjára is ügyelni fog, vigyázva egészségére.

– A ma közhasználatú táplálékok csak töredékét tartalmazzák mindazoknak a vitaminoknak, ásványi és rostanyagnak, melyekre szervezetünknek szüksége van. Ezt azonban bizonyos táplálékkiegészítőkkel pótolni lehet – hívja föl a figyelmet Demeter Attila, a klub vezetője. Ezekhez az életmódklubbal kapcsolatba lépők juthatnak hozzá – egészségi állapotukhoz szabottan. Minden taggal egyénileg foglalkozik a klub, az állapotfelméréstől a személyre szabott javaslatok kidolgozásán át addig, míg az ember mindennapjaiba szervesen be nem épül az egészséges életmód, az úgynevezett wellnesséletmód. Ennek kialakítása klubszerű keretek között sokak számára könnyebb, mint egyedül. A klub (Szentháromság u. 4.) lényegi tulajdonsága, hogy az emberek együtt vannak, kicserélik tapasztalataikat, ha valamelyikük elveszti a kedvét-kitartását, a többiek nem engedik kiszállni, tovább „húzzák", amíg véget nem ér az átmeneti lelkesedésvesztés.


Hiány és fölösleg

Nagyon sokaknak nincs idejük reggelizni-ebédelni. Léteznek táplálékkiegészítők, melyek fölhasználásával két perc alatt el tudják maguknak készíteni a reggelit, ebédet. Amely igaz, látszatra kis mennyiségű, viszont – mert tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyekre a szervezetnek egész napra szüksége van – az ember nem lesz éhes. Hazamenve este nem falja föl a fél hűtőt, nem rakódnak rá a kilók – beszéli Demeter Attila. Sokan úgy érzik a – mennyiségileg egyébként megfelelő – „hagyományos" étkezés mellett, hogy éhen maradtak. Miért? Mert az ételben nincsenek meg a szükséges vitaminok, ásványi anyagok, s a hiányt a szervezet további táplálékfölvétellel próbálja pótolni, az ember tehát tovább eszik. Ettől persze a szervezet még nem kapja meg, amire szüksége van – így azután sokan küzdenek súlyfölösleggel és hiánybetegségekkel egyszerre. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adna kedvezményt győrieknek itteni szolgáltatásokra?

Megkérdeztük a győri polgármester-jelölteket arról, adna kedvezményt győrieknek itteni… Tovább olvasom