Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem választott vezérigazgatókat a közmédiumok élére a Közszolgálati Közalapítvány

Eredménytelenül zárult a közmédiumok vezérigazgatóinak választása a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának ülésén - közölte Balogh László, a kuratórium elnöke pénteken az MTI-vel.

A médiatanács a Magyar Televízió élére Nagy Attilát, a köztévé jelenlegi gazdasági igazgatóját és Szabó László Zsoltot, az Echo TV vezérigazgatóját, a Magyar Rádió élére Belénessy Csabát, az MTI stratégiai alelnökét és Klein Juditot, az MTV kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetőjét, a Duna Televízió élére Dobos Menyhértet, az MTV műsorigazgatóját és Kálomista Gábor filmes producert, az MTI élére pedig Toót-Holló Tamást, az MTI belpolitikai szerkesztőségének vezetőjét és Wéber Ferencet, Sólyom László köztársasági elnök sajtófőnökét jelölte.

A jelöltek egyike sem kapta meg a titkos szavazás során a kétharmados többséget. Balogh László azt mondta: a nyolc jelölt közül ötöt személyesen hallgatott meg a kuratórium, a többi három egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az ülésen. A kuratórium előtt Kálomista Gábor, Klein Judit és Belénessy Csaba nem jelentek meg. "A meghallgatott öt jelölt nagyon magas közszolgálati elkötelezettségről tett tanúbizonyságot, de a szükséges hat szavazatot a nyolcból egyik jelölt sem kapta meg" - fogalmazott az elnök.

Kránitz László, a testület MSZP-s delegáltja az MTI-nek úgy fogalmazott: a jelöltek öt perces bemutatkozási lehetőséget kaptak, de hosszú távú stratégiai elképzelésekről nem beszéltek a közmédiumokat illetően. A médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló törvény szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának elnöke tesz javaslatot közszolgálati részvénytársaságonként 2-2 vezérigazgató-jelöltre a médiatanácsnak, amely elfogadja a jelölteket és javasolja a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának, hogy válasszon ki egyet-egyet közülük. Ha a médiatanács nem fogadja el az elnöke által javasolt jelöltek valamelyikét, akkor az elnök új jelöltre tesz javaslatot.

A médiatanács csak akkor tehet javaslatot a kuratóriumnak, ha mind a két jelöltet elfogadta. Az első szavazási körben a Közszolgálati Közalapítvány összes tagjának - ideértve az elnököt is - kétharmados többségével kell döntenie a vezérigazgató kinevezéséről. Ha 30 napon belül nem tud választani a kuratórium, akkor új jelölési eljárást kell lefolytatni; az új jelölés során közszolgálati részvénytársaságonként két új jelöltre kell javaslatot tenni. Az MTI információi szerint a jelölés második köre jövő héten, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának csütörtöki ülésén esedékes abban az esetben, ha a médiatanács addigra új jelöltekre tesz javaslatot. Az új jelölést követő szavazás során a kuratórium összes tagjának - beleértve az elnököt is - egyszerű többségével dönt a vezérigazgató kinevezéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány beterjesztette a költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

A kormány pénteken beterjesztette az Országgyűlésnek a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését… Tovább olvasom