Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Nem vagyok gyufaárus kislány

Azt mondja, előbb-utóbb eljut odáig, hogy a desszertvillát használja utolsóként.


Oláh Ibolya
Született: Nyíregyháza, 1978. január 31.
Családi állapot: hajadon
Foglalkozás: előadóművész
Tanulmányok: zöldség- és fűszernövény-termesztő szakképesítés
Lemez: Egy sima – egy fordított (2004)

Azt mondja, előbb-utóbb eljut odáig, hogy a desszertvillát használja utolsóként. Aranylemezig és róla szóló könyvig már eljutott Oláh Ibolya, aki egyszerű csajnak tartja magát, de magánéletéről nem beszél. Azt elárulja, hogy nem vállalt volna szerepet Zalatnay életrajzi filmjébeN, de titkolja, miről beszélgettek olyan hosszan Törőcsik Marival.
 
- Ma is sírva ébredt?

– Igen, de ennek okáról nem mondok semmit. Ehhez olyan viszonyban kellene lennünk, amilyenben például Somával vagyok. A rádióműsorában valóban elárultam neki, hogy minden reggel sírva ébredek.

- Soma még azt is közzétette, hogy ön megbízhatatlan, igaz, azt is mondta, hogy Oláh Ibolya lehet a magyar Edith Piaf.

- Mivel magával ránt a kisugárzása, kibukott belőlem, hogy megbízhatatlan vagyok. Soma félreértette ezt, hiszen a komoly dolgokat rám lehet bízni. Kérdezhet bármiről, de belső dolgokról nem beszélek.

- Érzem a vesztem. Most húzzuk meg a határokat, miről nem faggathatom.

- Mindig tartom a három méter távolságot, megadom persze a tiszteletet. Keveseket engedek magamhoz. Nem tartom magam különlegesnek, de a bizalmamat ki kell érdemelni. Ilyen voltam a Megasztár idején is, és ez sokaknak nem tetszett ott bent. De beszélgessünk másról.

- A minap azt nyilatkozta, hogy Oláh Ibolya egy keresztrejtvény, aki közelebb szeretne kerülni hozzá, meg kell fejtenie. Árulja már el, miért kellene interjú ürügyén rejtvényfejtéssel bíbelődnöm?

- Nem kell Oláh Ibolyával úgy beszélgetnie, mintha rejtvényt fejtene. Amíg a Megasztár tartott, olyannak igyekeztek beállítani, amilyen valójában nem vagyok. Szó sincs róla, hogy titokzatos lennék, de azt mondom, ha valaki meg akar ismerni, fejtsen meg. Adok rá esélyt. Hamis képet festettek rólam, de érdekes, hogy az emberek megőrültek Oláh Ibolyáért. Miért volt az, hogy Tóth Verával elmentünk egy helyre és az én nevemet kiabálták? Szeretnek. Érzik, hogy szívből csinálom. Egyszerű csaj vagyok, egyszerű gondolkodással.

- Dacol, sündisznóállásba helyezkedik, talán ezért is sütötték önre, hogy máris játssza a sztárt.

- Ez nem igaz. Nézze, jelentkeztem egy tehetségkutató versenyre, hogy megnyerjem és megváltozzon az életem. Ehhez az kellett, hogy tartalékoljam az energiáimat. Soha nem csináltam felesleges dolgokat. Százszázalékosan kívántam teljesíteni, és nem az érdekelt, hogy ez buli, napfény és Hawaii lesz. Emiatt hitték többen, hogy máris ?sztárkodom?.

- Sztárként kezelik. Már azt is megírták önről, hogy egyik koncertjén új fogakkal énekelt.

- Ez nem is rossz hír rólam. Elkezdtem tataroztatni a fogaimat. Miként angolt és gépkocsivezetést is tanulok. A legfontosabb, hogy dalaimmal kis színt vigyek az emberek szürke, monoton életébe.

- Amilyen korábban az öné is volt, hiszen vállalt mosogatást esküvői lagzik után, de takarítónőként is dolgozott. Utoljára mikor?

- Egy éve. Szerettem csinálni, nem éreztem megalázónak. Abból éltem. Sokan elfelejtik, hogy takarítónak lenni bizalmi állás. Egy idő után azonban belefásultam, és szerettem volna kihasználni, hogy tudok énekelni.

- Ez a Megasztáron kívül olyannyira sikerült, hogy nem is olyan régen még egy ügyvédi iroda szervezte fellépéseit, interjúit.

- Ezzel csupán azt kívántam elérni, hogy engem vegyenek végre komolyan, mert addig csak szarakodtak velem. Leckét kívántam adni az újságíróknak, akik valótlanságokat írtak.

- Egyszer sípcsonton rúgott egy újságírót.

- Hülyeség, soha senkit nem bántottam. Az ügyvédi iroda azért is volt jó, mert így elérhetetlen voltam számukra, nem tudtak mit írni.

- Anyácskának nem voltak ilyen gondjai: megírta a naplóját Oláh Ibolyáról. Történt pedig, hogy Anyácskával Tiszadobon leültek egy sör mellé, és megállapodtak: jól jöhet egy könyv is a lemez mellé?

- Anyácska nem szereti, ha sör mellett üldögélek. Megmutatta a naplóját, melyben leírta közös életünket is. Örülök, mert eddig mindenki úgy állított be, hogy én vagyok a gyufaárus kislány, aki karriert futott be. Ezt nem szeretem.

- Zalatnay Sarolta életrajzi filmjében önnel akarta eljátszatni a tinédzser Cinit. Mit szólt az ötlethez?

- Kicsit alám pörköltek ezzel a hírrel. Az újságokból tudtam meg, hogy Zalatnay számít rám, de fogalmam sincs, milyen szerepet szánna nekem. Deák Kriszta filmrendező pontosan elmondta, mit kér tőlem a miskolci Bonnie és Clyde-ról szóló filmjében: a film betétdalát bízta rám. Megjegyzem, még ha telefonált volna is Zalatnay, akkor sem vállalom.

- Önnek viszont egy tévéműsorban átadták Törőcsik Mari telefonszámát azzal, hogy a művésznő várja a hívását. Miként folytatódott a történet?

- Úgy állították be, mintha a művésznő felkarolna, pedig szó sem volt ilyesmiről. Felhívtam, elbeszélgettünk, de hogy miről, nem árulom el. Csak ránk tartozik, miről esett szó köztünk Marika nénivel.

- Egyszer elmesélte, titokzatos mecénás hívta vacsorázni, kellemesen elbeszélgettek, és tetszett önnek, hogy meghívója nem akarta ?megdönteni?. Ennek részleteit is titkolja?

- Igen.

- Az viszont nyílt titok, hogy a Gundel Művészeti Díj átadására nem éppen az alkalomhoz illően öltözött fel. Kínos volt?

- Fogalmam sem volt, hogy ez elegáns hely, és nagyestélyiben, ünneplőben lesznek ott. A díjról sem tudtam. A pincértől kért kendőt terítettem magam elé az asztalnál, ne lássák, milyen szakadt vagyok. Miközben a jelzésszerű ételt habzsoltam, elhangzott a nevem, de én a desszertvillával vadásztam a húsdarabkákra. Kértem a pincért, üssön össze egy rántottát, amikor újra mondták a nevem, hogy vegyem át a díjat. Megköszöntem és elnézést kértem, amiért így tiszteltem meg a partit. Megtapsoltak, de halálra röhögték magukat. A pincérnek odasúgtam: most, hogy megkaptam a díjat, kihozna valami normális kaját?

- Lehet, hogy a show-bizniszbe kerülve tanulnia kell még öltözködni, viselkedni?

- Igyekszem tanulni, és eljutok oda, hogy a desszertvillát utolsónak használjam. Csak adjanak rendes kaját. A bokszgála partiján kézzel pakoltam a húsokat a tányéromra. Mondták, még nem illik szedni, meg kell várni az ünnepi beszédet. Most pakoljak vissza? Igen. Visszaraktam. Ma már a menedzserem avat bele e titkokba.

- Önjelölt menedzsere van vagy ön választotta?

- A tiszadobi lemezfelvételen hangmérnökként dolgozott Sándor Csaba. Ott ismertem meg, becsületes fiatalember?

- Miért Tiszadobon rögzítették az Egy sima ? egy fordított című bemutatkozó albumát?

- Novák Peti beleszeretett Tiszadobba. Kellemes környezetben, nyugodtan dolgozhattunk. Sokoldalú, színes lemez, az életemről szól. A Hé, mi lesz velem? is az én világom.

- Válaszolna az említett dalcímbeli kérdésre?

- Józanul kell gondolkodnom. Indul a turné, melyhez nagyon sok pénz kell. Öt év alatt három lemezt kell csinálnom. Nem tudom, mi lesz velem. Egy biztos: most kezdődik a tánc. 

 Nehezen tűri, hogy ne az övé legyen az utolsó szó

Sebők János rockszakíró
: Oláh Ibolya elmehet egy ideig a Megasztár-hátszélen, de nem tudom, megáll-e a lábán önálló popsztárként. Itt a következő Megasztár, lehet, hogy két hónap múlva ő sem lesz érdekes. Ahhoz, hogy írjanak róla, ki kell árusítania múltját, szaftosakat mesélni, vagy férfimagazinoknak vetkőzni. A másik lehetőség, hogy popsztár lesz, de akkor kit fog érdekelni?

Lévai Katalin EP-képviselő: Rendkívül tehetséges, ugyanakkor sérülékeny és nagyon érzékeny ember. Sokat beszélgettünk, kértem, vigyázzon magára. Nem véletlen, hogy korábban esélyegyenlőségi miniszterként felfigyeltem Ibolyára és Gáspár Lacira is, és egy angol nyelvtanulási lehetőséget kínáló ösztöndíjat ajánlottam nekik. A lemezét még nem hallottam, de biztosan karakteres, amilyen ő maga.

Novák Péter zenész: Ösztönös tehetség, akinek a – lemeze tanúsága szerint is – személyisége és dalai pontosan fedik egymást. Nagyon jó ember. Remekül látja a világ dolgait, és helyét a világban, hihetetlenül tudja és érzékeli a különbséget értékes és értéktelen között. Meglehetősen nehéz közel kerülni hozzá emberileg is, de ha megvan a kulcs, hogy kinyissuk a lelkét, kenyérre lehet kenni.

Megasztár megamondatai
 - Nem vagyok elszálló típus, minek szállnék el és hová?
- A füstös kiskocsmákban érzem jól magam.
- Nem szeretem, ha megmondják, mikor kell mosolyognom.
- Fantasztikus érzés színpadon állni, jobb, mint a szex.
- Nem szerettem volna fiatalon beleragadni a takarítónői létbe.
- Nincs olyan isten, hogy ott folytassam, ahonnan jöttem.
- Egész életem abból állt, hogy magamnak teremtsek meg mindent.
- A legaljáról indultam. A legeslegaljáról.
- Ugyanaz a nyers modorú, flegma ember vagyok, akinek helyén van a szíve. 

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A muzsika mágikus színpada

Ó, Bécs! Mozart városa, Beethoven városa, a császárváros, a zene fővárosa. Ahova minden zenésznek és zenerajongónak öröm megérkezni. Ami ennél is kellemesebb érzés, született bécsiként élvezni az ide zenei ajándékot hozó külföldi zenekarok és szólisták produkcióit, amelyek egyben őrzik és frissítik az itteni gazdag zenei hagyományokat. Tovább olvasom