Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Nem utaznak ingyen a képviselők

Győr-Moson-Sopron - A közvélemény számára talán nem épp a legjobb hír volt, hogy a 67 fős fővárosi közgyűlés 61 tagja igényli az ingyenbérletet, amelyre egyébként egy 1994-es törvény jogosítja fel őket.


Utánanéztünk, milyen hasonló jogokkal élhetnek és élnek a megye közgyűléseinek és testületeinek tagjai.

Ami az utazást illeti, ingyenes buszbérletre kizárólag a megyei önkormányzat tagjai jogosultak a törvény alapján – hasonlóan a fővárosi közgyűlés képviselőihez.

Mint a jogi osztály tájékoztatásából megtudtuk, 2006 után két képviselő igényelte ezt a havonta mintegy 4000 forintos összeget, de jelenleg már ők sem élnek ezzel a jogukkal.

Ami a városokat, falvakat illeti, egyszerűbb a dolog: egyetlen önkormányzat sem kötött  megállapodást a tömegközlekedési társasággal, tehát a helyi rendeletek között nincs szó ingyenes utazásról.

Varga Mária soproni képviselő inkább megveszi a parkolójegyet, s másoknak is ezt javasolja. Fotó: M. D.
Varga Mária soproni képviselő inkább megveszi a parkolójegyet, s másoknak is ezt javasolja. Fotó: M. D.

Azonban Sopronban is, Mosonmagyaróváron is a városatyák javára döntöttek, amikor a parkolási bérletről volt szó. Ez Sopron esetében tudomásunk szerint  30–40 ezer forintos  éves költségtől szabadítja meg a képviselőket, illetve a polgármesteri hivatal számos tisztviselőjét, de másokat – például az erre feljogosított orvosokat – is. A közgyűlés többsége igényli a kedvezményt, de hogy a 25 képviselőből pontosan hányan, arra hivatalos választ tegnap nem kaptunk a hivataltól.

Varga Mária, a Fidesz– KDNP önkormányzati képviselője a kevesek egyike Sopronban, aki nem veszi igénybe ezt a juttatást. Mint közölte: a ciklus első évében élt a jogával, utána lemondott róla.

– Ez összesen több százezer forintot jelent a városnak, s úgy gondolom, hogy egy képviselő – s ez a parlamentiekre is vonatkozik – jó példával jár elöl, ha lemond a kedvezményről, hiszen munkájáért így is részesül juttatásban – indokolta döntését Varga Mária.

Sopronhoz hasonlóan Mosonmagyaróvár is biztosít éves parkolási bérletet, dr. Orbán Géza jegyző tájékoztatása szerint ez fejenként 30 ezer forintot jelent. Hozzátesszük: 23 képviselője van a testületnek, vagyis ha valamennyien igénybe veszik a kedvezményt, az összesen 690 ezer forintot tesz ki évente.

Győrben nincs olyan rendelet, amely alapján bármelyik városatyának a parkolási vagy utazási bérletét megtérítenék. Az egyetlen, amihez ilyen alapon joga van a városatyáknak: ingyenesen állhatnak autójukkal a városháza mögötti öbölben – tudtuk meg dr. Horváth Klára aljegyzőtől.


Ennyit kap egy képviselő

A soproni, a győri és a megyei önkormányzat esetében a képviselők juttatása alig tér el egymástól. Aki egyben valamilyen bizottságnak is tagja, az átlagosan 145 ezer forintot kap havonta a munkájáért.


 

Olvasóink írták

  • 2. kivagyokén 2009. augusztus 12. 19:44
    „Persze hogy nem utazik ingyen a tömegközlekedésen, vonaton. Van ingyen szolgálati autó. Gyorsabb, kényelmesebb. plussz leigénylig a benzinpénzt, nem verik nyakon egyiket se a munkakerülésért, lopkodásér. Tisztelet a kívételnek.”
  • 1. Hozzászóló 2009. augusztus 12. 12:20
    „145 ezret kap a munkájáért. Hogy micsodájáért?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztéseket támogatnak

Régió - A Regionális Fejlesztési Tanács hétfőn több kategóriában döntött önkormányzati fejlesztések… Tovább olvasom