Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Nem tudnak elhelyezkedni a frissdiplomások az unióban

Az EU statisztikai hivatalának adatai szerint az Európai Unió legtöbb tagállamában a frissdiplomások kevesebb mint fele talál munkát az oklevele kézhezvételétől számított egy éven belül. Magyarországon ez az arány kevesebb mint tizenhárom százalék.
A frissdiplomások egy éven belüli munkába állásának arányáról végzett felmérést az Eurostat. A 2004-es állapotokat tükröző, Csehország kivételével az összes EU-tagállamra kiterjedő felmérés adatai szerint Hollandia messze lehagyja a huszonnégyes mezőnyt a maga 73 százalékos értékével. Az élbolyba rajta kívül Dánia, Németország és Nagy-Britannia sorolható 60 százalékot némileg meghaladó eredménnyel - számol be a Privátbankár.hu.

A középmezőny élén Ausztria áll, Magyarország nyugati szomszédjában az egyetemekről és főiskolákról kikerülő fiatalok 44 százaléka talál állást egy éven belül. Ausztriától némileg lemaradva Finnország (41 százalék) és Svédország (38 százalék ) következik a sorban.

A tíz új EU-tagállam közül Máltán és a balti országokban a legjobb a frissdiplomások munkaerőpiaci helyzete: a szigetországban minden harmadik fiatal álláskereső talál munkát egy éven belül, Litvániában 28 százalékuk, Észtországban 27 százalék, Lettországban valamivel több mint 23 százalék.

Franciaország, ahol a kormány által bevezetni tervezett, közkeletű vélekedés szerint a fiatal munkavállalókat hátrányosan érintő munkaszerződések zavargásokba torkolló elégedetlenséget váltottak ki, kevesebb mint 23 százalékkal tizennegyedik a rangsorban. Nem sokkal marad el tőle Belgium (21 százalék), Olaszország, Lengyelország és Spanyolország (19-19 százalék), valamint Luxemburg (18 százalék).

A rangsort Magyarország (12,7 százalék) és Görögország (12,2 százalék) zárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság… Tovább olvasom