Kisalföld logö

2018. 09. 18. kedd - Diána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem tett meg mindent a CIA a 9/11-es támadás előtt?

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetői nem tettek meg mindent a 2001. szeptember 11-i, Amerikát ért támadások előtt annak érdekében, hogy megállítsák az al-Kaida terrorista szervezetet. Ezt tartalmazza egy kedden nyilvánosságra került, mindeddig titkosan kezelt jelentés.
Az Egyesült Államok legfőbb külföldi felderítő szervezetének vezetése nem dolgozott ki olyan átfogó tervet, amely az al-Kaida működésének felszámolását célozta volna. Az ügynökség ezenkívül több fontos lehetőséget elszalasztott, amikor pedig útját lehetett volna állni két repülőgép-eltérítőnek is - olvasható a CIA 2005-ben készült tanulmányában.

A bírálat célpontjává vált George Tenet volt CIA-igazgató "abszolút tévesnek" nevezte a 19 oldalas jelentést, amelyet az ügynökség belső ellenőrző hivatala állított össze. Tenet azzal védekezik, hogy a mindeddig titkos anyag ellentétes azzal a jelentéssel, amelyet ugyancsak a belső CIA-felügyelet készített a 9/11-es támadások előtt egy hónappal.

Michael Hayden jelenlegi CIA-igazgató közölte, hogy neki nem állt szándékában a jelentés nyilvánosságra hozatala, mivel annak tartalma megzavarhatja az országot szolgáló felderítő tiszteket. A jelentés közzétételét a kongresszus rendelte el, az erről szóló törvényt George Bush elnök ebben a hónapban írta alá.

Az NPR közszolgálati rádió beszámolója szerint a jelentés megállapítja, hogy a CIA tisztjei "nem teljesítették kielégítően kötelességüket (...) nem dolgoztak mindig hatékonyan és együttműködően". A jelentést aláíró John Helgerson akkori főfelügyelő azonban nem állapított meg törvénysértést, továbbá egyetlen olyan döntő mulasztást sem talált, amelynek hiányában egyértelműen el lehetett volna kerülni a csaknem 3000 ember halálát okozó merényleteket.

A 2004-ben a legmagasabb polgári elismeréssel, az elnöki szabadság éremmel kitüntetett Tenet kijelentette, hogy igenis volt tervük, már jóval a 9/11-es támadások előtt, és rendkívüli erőfeszítéseket tettek a terrorizmus leküzdésére. Mint hozzátette, mindezek nélkül nem tudtak volna már 2001. szeptember 15-én tervet előterjeszteni Bush elnöknek a tálib mozgalom felszámolására, az al-Kaida Afganisztánból történő kiűzésére és a terrorizmus elleni küzdelemre 92 országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Down-ambulancia Szegeden

Szeged - Hivatalosan is helyet kapott a szegedi gyermekklinikán a Down-szindrómával született… Tovább olvasom