Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Nem tervez hiányt költségvetésében a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

Nem tervez hiányt ez évi költségvetésében a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat: mintegy 7,5 milliárd forint bevétellel és ugyanekkora kiadással számol tervezetében, amelyről pénteken szavaz a megyei közgyűlés - mondta Rácz Róbert (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.

A politikus kiemelte: az elmúlt évhez viszonyítva a központi költségvetésből származó bevételük 21,4 százalékkal - 579 millió forinttal - csökken az idén. Az önkormányzat központi elvonásai 2006 óta így összesen 1,2 milliárdra nőttek, s ha a megyei fenntartású Kenézy Kórházat is figyelembe veszik, akkor 7,2 milliárddal lesz az idén kevesebb forrásuk, mint négy éve - mutatott rá.

A megyei önkormányzat más bevételkiesések miatt összesen mintegy egymilliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat az idén, mint 2009-ben. Ezek között van a megyei szociális intézményeket üzemeltető két nonprofit kft. normatív finanszírozásának 103 milliós reálérték-csökkenése és a kedvezőtlen ingatlanpiaci helyzet miatt kieső 200 milliós illetékbevétel.

Mindezek ellenére a megyei intézmények működőképessége nincs veszélyben - hangsúlyozta Rácz Róbert.

A megyei közgyűlés elnöke a tavalyihoz hasonlóan takarékosnak nevezte a költségvetés-tervezetet. Közlése szerint ez az utolsó év, amikor az önkormányzat még állni tudja a kormány által rákényszerített "bekkelési versenyt", azonban jövőre már nem viselnének el egy ekkora mértékű elvonást.

Mint mondta, a büdzsé egyensúlyba hozásában fontos, hogy a korábbi 3 milliárdos kötvénykibocsátásból befolyt összeget és annak hozamait nem élték fel. A tavaly így befolyt 400 milliós kötvényhozamhoz azonban az idén hozzányúlnak és 229 millió forintot az intézmények működtetésére fordítanak - ismertette, hozzáfűzve, hogy így az idei lesz az elmúlt három év legstabilabb költségvetése.

Ezzel együtt is 4,4 százalékkal kevesebb jut intézményi kiadásokra, további 536 millió forintot pedig a központi kiadások terén spórolnának. Ezek közt vannak egyebek mellett a Kenézy Kórház különböző kötelezettségei, a felmentések, végkielégítések vagy a kamatkiadások. Jutalmat az idén egyetlen önkormányzati intézményben sem osztanak, így az önkormányzat hivatalában sem - közölte Rácz Róbert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmozdult a föld Somogyban

Kisebb erejű földrengés volt Somogy megyében hétfő délután. Tovább olvasom