Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nem teljesítik az új tagállamok az euróövezeti feltételeket

Az Európai Unió most megvizsgált nyolc új tagja közül egyik sem teljesíti még az összes , különösen a magas infláció és az államháztartási hiányok adnak okot aggodalomra, állapítja meg az Európai Bizottság most elkészült jelentése.
A jelentést a terv szerint december 6-án, azaz jövő szerdán hozzák nyilvánosságra, de néhány részletét már kiszivárogtatták hírügynökségeknek. A brüsszeli bizottság az EU-ba 2004-ben belépett új tagok közül Észtország, Lettország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Málta és Ciprus házatáján nézett körül. A másik két új tagország közül Litvániát a tavaszi euróövezeti jelentkezésekor már megvizsgálták, de a jelentkezését a csekély inflációs elcsúszás miatt elutasították, Szlovénia pedig túl van minden előzetes vizsgálaton, hiszen január elsejével már az euróövezet tagja lesz.

A bizottság jelentése szerint Magyországnak, Lengyelországnak és Csehországnak a nagy államháztartási hiány okoz gondot. Észtországban és Lettországban a gyors infláció a fő baj. Ugyanakkor Észtország az egyetlen az EU mind a tíz új tagja közül, ahol a központi bank tevékenységét szabályozó törvény mindenben megfelel az EU szabályainak. Ciprust kedvezően értékelte az Európai Bizottság, "gazdasága erősen integrálódott az EU-ba" - írták a jelentés készítői. Helyeselték, hogy Ciprus jövőre rendkívüli vizsgálatot kérjen a brüsszeli bizottságtól és az Európai Központi Banktól, ily módon - elemzők véleménye szerint - Ciprus lehet a második az új EU-tagok közül, amely csatlakozhat az euróövezethez 2008-ban. Málta jelenleg egy euróövezeti feltétel teljesítésére képes, ez a hosszú lejáratú hitelek kamatára vonatkozó feltétel, de jövőre még hármat teljesíthet, viszont továbbra is probléma a referenciaértéket meghaladó infláció. Szlovákia is csak a kamatfeltételt teljesíti egyelőre, de közel jár a központi bankra, az árfolyam-stabilitásra és némi erőfeszítéssel az államháztartási hiányra vonatkozó feltétel teljesítéséhez. Az infláció jövőre és 2008-ban enyhülni fog, írták a jelentés készítői, sejtetve, hogy egyelőre nem tartják irreálisnak Szlovákia 2009-es euróövezeti csatlakozási céldátumát.

A többi ország közül Litvániának, Lengyelországnak, Magyarországnak és Csehországnak nincs már hivatalos céldátuma az euróövezeti csatlakozásra, Észtország kormánya, az infláció kilátások miatt, éppen csütörtökön vált meg az addigi, 2008-as céldátumtól, új időpont megjelölése nélkül. Lengyelország már teljesíti az inflációra és a hosszú távú kamatokra vonatkozó feltételt, de az államháztartási hiánya túl nagy, a zloty ingatag és a központi bankra vonatkozó törvény sem egyeztethető össze az EU-szabályokkal. Magyarország jelenleg egyetlen euróövezeti csatlakozási feltételt sem teljesít, állapították meg a jelentés készítői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártyák természetes anyagokból

Tovább olvasom