Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Nem találtak beteg háziszárnyast

Az Esztergomnál szerdán talált hattyúk az elsődleges vizsgálatok szerint nem madárinfluenza miatt pusztultak el. A kormányszóvivő leszögezte, hogy az emberek és a háziszárnyasok nincsenek veszélyben Magyarországon.
A miniszterelnök tegnap meglátogatta az Országos Állat-egészségügyi Intézetet, ahol a boncteremben megnézte a boncolás alatt lévő hattyútetemeket. Elmondta: az Esztergom térségében talált 12 madár boncolásának eredményei megerősítik a korábbi vizsgálatokat, miszerint egy baktérium okozta a bélfertőzést. Az elsődleges laboratóriumi vizsgálatok alapján nem madárinfluenza-vírus okozta néhány, Pécs határában talált háziszárnyas pusztulását sem.

Állatorvosok ellenőrzik

Nagybaracskán tegnap tíz hatósági állatorvos vizsgálta, nincsenek-e madárinfluenzában megbetegedett háziszárnyasok, de estig egyetlen gyanús esetet sem találtak – közölte Király Sándor, a település polgármestere. A település közel ezer háztartását járta végig a tíz állatorvos, akik a háziszárnyasok megvizsgálása mellett az állattartókat is tájékoztatták a helyzetről és a teendőkről. Délután három óráig összesített adatok szerint ötezer csirkét és tyúkot, 350 kacsát, 200 galambot, 60 gyöngytyúkot, 40 libát és 20 pulykát találtak a háztartásokban a hatósági állatorvosok. A hatósági állatorvosok ma a másik érintett település, Csátalja háziszárnyasait ellenőrzik.
Király Sándor beszámolt arról, hogy Nagybaracskán egy 8 ezer darabos csirketelep és egy 3 és fél ezres kacsatelep van, ahol állandó az ellenőrzés, de semmilyen problémát nem észleltek.
A két községet kettős gyűrűben ellenőrzik a rendőrök, akik minden járművet megállítanak, kikérdezik az autósokat a csomagok tartalmáról és átvizsgálják a járműveket. Eddig nem találtak olyan autóst vagy gyalogost, aki az előírásokat megpróbálta volna kijátszani.

Higiéniával megelőzhető

Az emberek és a háziszárnyasok nincsenek veszélyben Magyarországon – szögezte le a kormányszóvivő sajtótájékoztatóján. Batiz András rámutatott: az emberek döntő többsége nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy megfertőződhessen. Mint mondta, olyan egyszerű higiénés szabályokkal megelőzhető az esetleges fertőzés, mint hogy étkezés előtt, illetve a nap folyamán többször is kezet kell mosni, betegnek látszó, vagy elhullott madarat nem szabad megérinteni, és nem szabad hagyni, hogy a gyerekek szárnyasokkal játsszanak.
Magyarországon már a 1970-es években jelen volt a vírus, ez a betegség nem jelent újdonságot az állategészségügyben – nyilatkozta Süth Miklós országos főállatorvos. „A magas patogenitású (megbe-

tegítőképességű) influenzavírus mind Magyarországon a ’70-es években, mind az elmúlt években Hollandiában és Olaszországban” is előfordult – mondta a szakember. Hozzátette: akkor is volt madárelhullás és nem volt humánmegbetegedés.

Újabb gyanús esetek

Csütörtökön reggel a szlovákiai Párkánynál két elhullott hattyú tetemét halászták ki a Duna Esztergommal szemben fekvő partján. A tetemeket Zólyomba küldték laboratóriumi vizsgálatra. Az előzetes vizsgálati eredmények szerint nem volt madárinfluenza-vírussal fertőzött az a hattyú, amelynek tetemét szerdán találták meg Pozsonyban.
Román szakértők a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-vírusát azonosították a Constanta környékén és a bolgár határon fekvő kelet-romániai Ostrov faluban elhullott szárnyasok tetemében. A német mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter megerősítette, hogy a Rügen szigetén elhullott madarak pusztulását a H5N1-vírus okozta. Berlinben és Brandenburg tartományban is találtak elhullott madarakat. Három elpusztult hattyút vizsgálnak Svájc középső részén annak megállapítása végett, hogy vajon a madárinfluenza vírusa fertőzte-e meg őket. Tömeges baromfielhullás történt két héttel ezelőtt az Oroszországhoz tartozó Dagesztánban; csaknem 350 ezer háziszárnyas pusztult el rövid időn belül. Több elhullott tetemben felfedezték a H5N1-vírust.

Uniós óvintézkedések

Szigorú óvintézkedések bevezetéséről, többek között a fertőzött vagy fertőzésgyanús baromfi kényszervágásáról határoztak csütörtökön az Európai Unió állat-egészségügyi szakértői a madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozására – közölte az Európai Bizottság. A döntés értelmében le kell ölni minden háziszárnyast az EU területén lévő minden olyan gazdaságban, ahol felütötte fejét a betegség, sőt, akár a fertőzöttel szomszédos birtokokon is. (mti)

Figyelmeztető tünetek a háziszárnyasoknál

Az illetékes hatósági állatorvosnak késedelem nélkül jelenteni kell, ha a baromfiállományban vagy egyéb, fogságban tartott madarak esetében a takarmány- vagy a vízfogyasztás legalább 20 százalékkal csökken, vagy a tojástermelés két napnál hosszabb ideig több mint öt százalékkal visszaesik, vagy a heti elhullás az állomány három százalékát meghaladja, vagy az állományon madárinfluenzára gyanút keltő tünetek jelentkeznek. A betegség tünetei a hirtelen nagyfokú elesettség, légzőszervi tünet, vizenyős fejfüggelékek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld-exkluzív Törökországból

Tovább olvasom