Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Nem szándékos robbantás

A szlovák kormányfQ szerint a nyitranováki robbanás okainak vizsgálata során egyre valószínqbbé válik, hogy nem terrortámadás okozta a katonai muníciót hatástalanító üzemben bekövetkezett katasztrófát.
Robert Fico vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a szlovák titkosszolgálatok az elsQ pillanattól kezdve a helyszínen vizsgálódtak, mert igen fontos volt kizárni a legrosszabb változat, egy szándékos támadás lehetQségét. A szlovák bányavárosban, Nyitranovákon (Nováky) pénteken irdatlan erejq robbanás tett a földdel egyenlQvé több futballpályányi területen álló épületegyüttest. Három ember meghalt, negyven megsebesült, öten nyomtalanul eltqntek. Frantisek Kasicky védelmi miniszter közölte, hogy kész felajánlani lemondását, amire Fico úgy reagált, hogy azt sohasem fogadná el.
A katonai lQszerek hatástalanítására és megsemmisítésére szakosodott üzemben bekövetkezett robbanás ereje oly nagy volt, amilyenre az ország területén még nem volt példa.
A mentésben részt vevQk közül két rendQr a tragédia helyszínén belélegzett valamilyen vegyi anyagot, az orvosok ellátták Qket. Állapotuk nem ad okot aggodalomra – mondta a szóvivQ, aki határozottan kijelentette: közönséges ipari vegyszert lélegeztek be, szó sincs semmilyen vegyi fegyverrQl vagy harci gázról. A megrendült hozzátartozókban pszichológusok próbálják tartani a lelket. A TA3 hírtelevíziónak sikerült megszólaltatni az egyik eltqnt fiatalasszony szüleit. Szavaik, öltözetük szerint már gyászolják a lányukat, akinek épp a katasztrófa napján volt a születésnapja: mqszak után sietett volna haza, hogy a családja körében ünnepeljen.
A szlovák védelmi tárca szóvivQje a válságstáb és a szakértQk véleményét ismertetve azt mondta: szakmailag érthetetlen, hogy az épületeket a szó szoros értelmében elsöprQ és a csarnok helyén hatalmas krátert vájó robbanás epicentrumából hogyan tudtak többen apró sérülésekkel kimenekülni, s hogy hova tqntek nyomtalanul azok, akik ugyanabban a pillanatban ugyanott tartózkodtak, ahol a többiek. Csak remélni lehet, hogy sokkos állapotban bolyonganak az erdQben. A robbanás lehetséges okairól nem tudtak információval szolgálni. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöregedett a partfal

Szegeden az árvízvédelmi rendszer leginkább szem előtt lévő része a belvárosi partfal. A vasbeton… Tovább olvasom