Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Nem számolja a napokat Bene, a gyilkológép

Szeged - A börtönlétet mindenki máshogy éli meg: a családosoknak a beszélő ad erőt a túléléshez, mások élvezik a magányt. Ezt állítja legalábbis a sorozatgyilkosként elhíresült Bene László, akit utoljára egy éve látogattak meg családtagjai. Nem hívta őket.
– Utoljára egy éve jártak nálam a családtagjaim. Volt kint egy barátom, amúgy nincs ismerősöm. A gengsztervilág nem arról szól, hogy fűvel-fával összejárunk. Mióta bent vagyok, csak édesanyámmal, öcsémmel, a sógornőmmel és fogadott lányaimmal tartom a kapcsolatot. Ritkán hívom be őket, minek törjük egymás szívét. Néha még a tévéműsorokat is megkönnyezem, de édesanyámnak nem engedem, hogy sírjon. Mi kemények vagyunk – mondta Bene László, akit zárkájában látogattunk meg.

Bene Lászlót tíz évig magánzárkában őrizték.
Bene Lászlót tíz évig magánzárkában őrizték.


„Tíz embert megpisztolyoztunk, ebből négy meghalt"

A skálás gyilkosként elhíresült férfi tizennégy éve tölti büntetését a szegedi Csillagban, számításai szerint várhatóan 2014-ben szabadul. 1992-ben társával, Donászi Aladárral – aki egy évvel korábban Győrben megölt egy rendőrt – próbálták meg kirabolni a budai Skála Áruház pénzszállító autóját. Donászi halántékon lőtte a kocsikísérőt, egy 21 éves egyetemistát, aki belehalt sérülésébe. Egy fillért sem zsákmányoltak, hiszen az autóban csak üres pénzeszsákok voltak. 1992 novemberében a rablópáros lőgyakorlatot tartott a Sárszentmihály melletti erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. A lebukástól tartva mindkét vadászt – Izsó Lászlót és ifjabb Tóth Tamást – meggyilkolták. (Tóth Tamás édesapja évekig küzdött a halálbüntetés visszaállításáért.) A páros még számos fegyveres rablást követett el, többnyire pénzszállító járművek ellen. A bíróság 1996-ban Benét és Donászit is életfogytig tartó büntetésre ítélte, négy gyilkosságot és több gyilkossági kísérletet sikerült rájuk bizonyítani. Donászi, aki saját állítása szerint tudatosan képezte magát bűnözővé, 2001-ben a sopronkőhidai börtön cellájában öngyilkos lett.

 Mobiltelefon a kolbászban

Az elítéltek a beszélők alkalmával csomagot is kaphatnak, amely nem lehet nehezebb öt kilogrammnál. A ruhacsomagban kizárólag ruhák lehetnek. Szeptemberben sokan küldenek iskolaszereket, füzeteket, tollakat a bent lévőknek. Vannak azonban, akik megpróbálnak túljárni az őrök eszén, és tiltott dolgokat csempésznek be. Előfordult, hogy konzervben, könyv belsejében, cipő talpában próbálták bejuttatni a mobiltelefont a fogvatartottaknak. De arra is volt már példa, hogy borotvahabos dobozba rejtették, sőt kolbászba „töltötték" a szerkentyűt.
Bene László tíz évig magánzárkában élt, másfél éve szocializálják. Állítja: nem volt nehéz elviselnie az egyedüllétet, szerinte „az ember legjobb barátja a magány".

Azért vagyok itt, mert a bűntársammal tíz embert megpisztolyoztunk, ebből négy meghalt. Nekem direkt azért nem lett családom, mert nem akartam árvákat és özvegyet hagyni magam után. Ha újrakezdhetném, akkor is ugyanezt csinálnám, persze az áldozataim hozzátartozóit sajnálom. De így alakult, ezt hozta az élet – halljuk a jól ápolt férfitól. Úgy látszik, nem gyötörték meg a börtönévek, arca kisimult. Még a rácsok mögött is odafigyel külsejére: mielőtt elkezdtük a beszélgetést, gyorsan átöltözött. Jókedvűen társalgott, visszakérdezett, mi újság odakint, majd folytatta.

„Ha lenne intimszoba, azt mondanám, jöjjön"

– Élettársam volt, vele azóta is tartom a kapcsolatot, de már nem engedem, hogy meglátogasson. Ha lenne intimszoba, azt mondanám, jöjjön, de így minek? Nekem elég a csomag, a telefon és a levelezés. Jártam látogatóként is a börtönben. Kintről nézve borzalmas. Akkor azt gondoltam: ide többet nem jövök. Elképzelhetetlennek tartottam, hogy éveket bírjak ki bezárva – magyarázta, s közben pipára gyújtott. – Legutóbb az ügyvédem születésnapjára írtam. A tévéből biztosan ismeri, ő a Katalin bírónő. A Mozgó Világ szerkesztőjével is levelezek, legutóbb pedig az Élet és Irodalomtól jártak itt, most oda írok vissza. Nekem bejött a böri. Mások számolják a napjaikat, én nem foglalkozom vele. Mindig azt mondom, ha elkezded számolni a napokat, tényleg rab vagy. Nem unatkozom, állandóan van valami dolgom. De azt látom, hogy akinek felesége és gyereke van, annak tényleg borzalmas itt lenni – mondta az ötvenhét éves férfi

Bene Lászlóval ellentétben a legtöbb elítélt nagyon várja a beszélőt. Mintha látogatóként jöttünk volna, a beléptetőnél nekünk is rögtön le kellett adnunk a személyigazolványunkat, és szekrénybe zárni a mobiltelefont. Ezután kísértek el bennünket az ominózus helyiségbe.

Több rácsos ajtón vezetett keresztül az utunk, mire egy barna lambériás terembe értünk. Hosszú, kopott asztal szelte ketté, két oldalán zöld székekkel. Itt először a családtagok foglalhatnak helyet az egyik oldalon, utána vezetik be a rabokat a másikon.

Benének és társának négy ember halála szárad a lelkén.
Benének és társának négy ember halála szárad a lelkén.


„Ágyas beszélő": nem valósult meg

– A bűncselekményhez és a büntetési tételhez igazodik, hogy milyen beszélőre engedjük a rabokat – magyarázta Földi István ezredes, a Szegedi Fegyház és Börtön megbízott parancsnokhelyettese, miközben megmutatta az üvegkalitkát. Olyan volt, mint a filmekben, itt csak telefonon beszélhetnek a látogatókkal az igazi „nehézfiúk". Egy másik helyiségben már csak drótháló választja el a beszélgető feleket. A családi szobában pedig még a fizikai kapcsolatot is engedik: a rabok megölelhetik, megpuszilhatják rokonaikat, szerelmüket. A házastársaknak azonban be kell érniük ennyivel, hiszen bár felmerült a gondolat, miszerint Magyarországon is bevezetnék az ágyas beszélőt, ez nem valósult meg.

 Korlátlan levelezés

A Csillag börtön 920 fogvatartottjához hetente átlagosan 20-30 látogató érkezik. A beszélőt hétköznapokon tartják. Egy elítélthez 4 hozzátartozó mehet. Előfordul, hogy több gyereke van, ilyenkor kivételt tesznek vele, feltéve, ha előtte kérelmet ír. A fogvatartottak telefonálhatnak is, de csak előre beprogramozott számot hívhatnak fel a falra szerelt készülékből. Levelet is írhatnak, annyit, amennyit csak akarnak, és amennyit a pénztárcájuk elbír.

Beszélgetés közben az őrök kamerával ellenőrzik a fogvatartottakat és látogatóikat. Minden percben szükség lehet a biztonsági intézkedésre: Földi István pályája során látott már olyat, hogy a békés beszélgetés hirtelen hangos kiabálásba csap át, s szerelmes csókok helyett csattanós pofonok repkednek. Ilyenkor persze fegyelmi eljárás indul az elítélt ellen. Jó magaviselet esetén azonban jutalmat kaphat: harminc perccel tovább maradhat látogatóival, esetleg kétszer találkozhat velük egy hónapban.


Olvasóink írták

 • 4. Ödi 2008. szeptember 05. 01:25
  „Én is követelem a halálbüntetés visszaállítását!
  Az áldozatoknak nincs "joguk " élni, a gyilkosoknak pedig van?
  Ha ebben mérik a demokráciát, akkor köszönöm, de én nem kérek belőle!
  Undorító ez a bűnöző-barát törvénykezés!
  Ha megvéded az értékeidet, akkor önbíráskodsz! A bűnözőknek jogaik vannak, a többi állampolgárnak meg csak kötelességei!
  Ha megtámadnak, hagynom kell magam, nem tehetek semmit, csak telefonálhatok, hogy mi történt, ha még tudok és esetleg van mivel....
  A hétvégén, a laposnál ismét akció volt: egy kb. 40 kilós srácot ütöttek, rugdaltak 6-an ,akik közül a legkisebb is egy fejjel magasabb volt az áldozatnál! Meg is jött a rendőrség, 15 perccel az eset után! Biztosan megtalálták az elkövetőket...”
 • 3. dunai 2 2008. szeptember 03. 12:40
  „Na, pont ezért kellene az ilyeneket felakasztani. Megölt 4 embert és még jól érzi magát a börtönben. Gyalázat!”
 • 2. EDITKE 2008. szeptember 03. 11:26
  „NEM hinném hogy ennek a szemét gyilkosnak van e-lelke,mert ilyen
  szőrnyű tettet csak 1 primitiv,deviáns lelketlen barbár tud véghez vinni.AZT KIVÁNOM NEKI HOGY MI HAMARABB SZABADULJON,DE CSAK VIZSZINTESEN LÁBBAL ELŐRE.HALÁLT
  ÉRDEMELT VOLNA!!!!!!!!”
 • 1. Hitetlen 2008. szeptember 02. 11:17
  „Én azt mondom szemet szemért. Ez a gyílkoló gép nagyon is megérdemelte volna a halált.Mennyibe kerül most az államnak a tartása? Megérdemli? NEM,és nem!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnügy lehet a szentesi fiatalasszony halálából

Belföld - Büntetőeljárás keretében nyomoz a rendőrség annak a 31 éves fiatalasszonynak az ügyében,… Tovább olvasom