Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Nem rúghat és nem üthet a rendőr

A rendőrnek ütni vagy rúgni tilos, kivétel: ha erre a személye ellen irányuló támadás elhárításához feltétlenül szükség van.

A pénteki Népszabadság ismerteti a szolgálati szabályzat módosításának tervezetét, amely előírja azt is, hogy a nemi szervek még ebben az esetben sem vehetők célba.

Tilos ütést mérni a halántékra, a torokra, a vesékre, illetve a nemi szervekre" - többek között ezzel egészítené ki a rendőrség szolgálati szabályzatát egy most készülő igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet. Ma csupán annyi az előírás, hogy gumibot alkalmazásakor "az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy fejre, a derékra, a gyomorra vagy a hasra irányuljon" - olvasható a lapban.

A tervezet a kényszerítő eszközök alkalmazásának szabályait azzal is szigorítaná, hogy a testi kényszert alapvetően az intézkedésnek ellenszegülő megfogására, leszorítására, elvezetésére, esetleg önvédelmi fogások bevetésére korlátozná. Az ütést vagy rúgást még ezekben a helyzetekben is - a rendőr elleni közvetlen támadás elhárításának kivételével - kategorikusan tiltaná.

Olvasóink írták

 • 14. tódi 2009. augusztus 16. 21:41
  „A csendőrség egyik pontja :" A törvény mögötted áll , előtted is ez legyen."

  Nem túl bonyolult szöveg , ha most is alkalmaznák semmi gond nem lenne.
  Még valami : a csendőrfeleség nem dolgozhatott ,mert jól megfizették az urát / hogy a boltban is legyen tekintélye /”
 • 13. voodoo 2009. augusztus 15. 10:02
  „Akkor már csak körmöst és kokit adhat ? A fülemet meghúzhatja?
  Nevetséges.”
 • 12. kivagyokén 2009. augusztus 14. 21:58
  „8. PaPa 2009.08.14. 12:53 Szóval valahol igen is le kel törni ezeknek a fiatal sünőreinek a szarvát, mert sokszor igen is vissza élnek az egyenruhával.

  Aki visszaél vele, annak a 3X büntit kell adni.

  Ugyanakkor van egy régi alapszabály: "Aki kezet emel a rendörre, annak el kell törni a kezét" Ha jól emlékszem, ezt Tonhauser László mondta valamikor a 80´ években. Miután megteremtette a tekintélyét, nem is mertek rá kezet emelni!”
 • 11. Ms.Wolf 2009. augusztus 14. 16:51
  „Reális!
  Ez az! Én is csak azt várom!:)
  Tényleg a csendőrséget a gárdisták alkotják majd?
  De jó lesz!!! Csak tartanánk mér ott!
  Igazságot, és rendet!!!”
 • 10. MTT 2009. augusztus 14. 16:04
  „Esetleg, ha igazoltatás közben tüsszent egy agyon mosakodott, szép szőke "New York-i" állampolgár, törölje szárazra az orrát is a rendőr, ugye??? Mert ha netán nem teszi, akkor máris rasszista és írhatja a jelentést saját magáról, - NONSZENSZ-”
 • 9. TeknőcErnő 2009. augusztus 14. 14:01
  „Ezzel a hülyeséggel a probléma a következő. A normálisan vselkedő, átlagos állampolgárt eddig sem kellett tökön rúgni, ezután sem kell. Amig ez a kormány van hatalmon, az ellene tüntetőkkel szemben a rendőrségnek úgyis mindent szabad, tehát felesleges a változtatás. Akkor ki jár jól ezzel a vadbarom intézkedéssel? Na, ki? Szerencsétlen rendőrök eddig sem intézkedhettek normálisan a <moderálva> szemben, ezután akkor mi lesz? Aki ilyen állatságokat kitalál, az olyan messze van a való élettől, mint Gyurcsány az igazmondástól!”
 • 8. PaPa 2009. augusztus 14. 12:53
  „Szóval valahol igen is le kel törni ezeknek a fiatal sünőreinek a szarvát, mert sokszor igen is vissza élnek az egyenruhával. Azt azért hozzá teszi a törvényhozó, hogy saját maga védelmében alkalmazhat erőszakot. Úgy, magyar emberrel szemben fogják is alkalmazni. Ezt a rendeletet csak azért találják ki, hogy szegény cigányokat nehogy megüssön valamelyik ifjonc sünör.”
 • 7. price 2009. augusztus 14. 10:51
  „Egy kiskapu még marad a polgároknak. A gázpisztoly. 2500Ft körüli összegért a rendőrségen kapható egy tartási és hordási engedély.

  Jobb és biztonságosabb, mint a mostani törvények az biztos.”
 • 6. Reális 2009. augusztus 14. 10:04
  „Nem sokára lesz csendőrség,addig már kibírjuk!”
 • 5. kolombela 2009. augusztus 14. 09:59
  „Ez a szabályzat módosítás már megint a rendőrőkre támadó >MODERÁLVA< cigányt védi. Fogadni mernék, hogy az oszlatáskor semmibe veszik a szabályzatot.”
 • 4. AHA.. 2009. augusztus 14. 09:45
  „Nem egyszerűbb lenne tettenéréskor levélben kérni a bűnözőket, hogy hagyják abba a bűncselekmény elvégzését!?”
 • 3. tódi 2009. augusztus 14. 09:25
  „Hihetetlen , mindent a bűnözőkért .
  Ha ilyen rendőrség lesz ,akkor inkább a csendőrség vigyázzon a rendre.”
 • 2. Donito 2009. augusztus 14. 08:07
  „Ez komoly, megint tipikus Magyarország. Kiküldeném azokat az emberkéket intézkedni a tezsók meg a bűnözők közé, akik az ilyen szabályokat kitalálják. Lannan úgy lesznek mi ...ik a triptíz bárban: "mindent a szemnek, semmit a kéznek" :o)”
 • 1. Jandex 2009. augusztus 14. 07:51
  „Igazoltatni is csak önmagát illetve az önként jelentkezőket szabad! :) Kissebségieknek messziről köteles előre köszönni és elnézést kérni a jelenlétéért! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászokat állítottak meg Gávavencsellőn a járőrözők

A romagyilkosságok miatt járőröző önkéntesek Gávavencsellőn feltartóztattak egy sötét színű terepjárót, amelyben vadászok utaztak. Tovább olvasom