Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Nem robbantak az autóbombák

Súlyos merényleteteket hiúsítottak meg a brit rendőrök Londonban - a szerencsének köszönhetően

Súlyos merényleteket hiúsított meg az angol rendőrség pénteken London központjában - köszönhetően a szerencsének. Az első hivatalos rendőrségi sajtóértekezleten Peter Clarke, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a terrorelhárító osztag vezetője megerősítette, hogy az egység gépkocsiba rejtett, nagy erejű pokolgépet hatástalanított.

A robbanószerkezetet - amelyet mobiltelefonnal hoztak volna működésbe - a londoni színházi negyed, a West End közepén, a Haymarket utcában, egy gyanús járműben találták. A kocsira egy mentőautó személyzete figyelt fel, a mentősök azt látták, hogy a világos metálzöld színű Mercedes belső terében füstszerű anyag gomolyog; ezután hívták a rendőrséget. A Scotland Yard tűzszerészei a kocsiban rengeteg szöget, hatvan liter benzint találtak nagyméretű kannákban, amelyeket gázpalackokhoz kötöztek. A Haymarket a West End színházi negyedének főutcája, a Piccadilly Circus és a Trafalgar tér közelében. 
 
A hatóságok az egész környéket lezárták. Ez a városrész London legkedveltebb turistaközpontja, amely a nyári főszezonban éjjel-nappal zsúfolt. Elgondolni is rossz, mi lett volna, ha a merénylet sikerül. A rendőrségnek nem voltak előzetes hírszerzési adatai a készülő támadásról. Brit kormányforrások a BBC-vel azt közölték, hogy a merényletkísérlet jellege "nemzetközi részvételt sugall".


Az akció után néhány órával egy gyanús jármű miatt lezártak egy forgalmas utat a Hyde Park keleti oldalán húzódó Park Lane-en: egy turistabusz volt a gyanús. A BBC tegnap este közelebbről meg nem nevezett hivatalos forrásra hivatkozva azt jelentette: az említett járműben szintén fel nem robbant pokolgépet találtak.

Gordon Brown kormányfő összehívta a kabinet válsághelyzeti tanácskozó csoportját, a Cobrát. Brown kijelentette: az országnak súlyos és folyamatos terrorveszéllyel kell szembenéznie. Nagy-Britanniában a második legmagasabb, "súlyos" megjelölésű terrorkészültségi fokozat van érvényben. A jövő héten lesz a második évfordulója annak a londoni merényletsorozatnak, amelyben az öngyilkos terroristákkal együtt 56-an vesztették életüket.

Forrás: www.nol.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelne a traffipax Kisalf

Tovább olvasom