Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Nem reagáltak érdemben a piacok a választások eredményére

A forint piacán nem igazán lehetett érdemi reakciót látni a hétvégi EP-választásokat követően, a reggeli csekélyebb gyengülés után erősödni kezdett a forint.

Az ingadozás egy százalékos sávon belül maradt - írja Orosz Dániel, az AXA csoport Magyarország stratégiai tanácsadója az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésében.

Még annak ellenére is igen jól tartotta magát a hazai fizetőeszköz, hogy az amerikai határidős indexek lassan, de folyamatosan egyre nagyobb mínuszt mutattak a hétfői kereskedés első óráiban - teszi hozzá.

Az eurót délután fél kettőkor 287 forint körül jegyezték a bankközi devizapiacon. Délelőtt 286 és 288 forint között mozgott az árfolyama.
Az AXA elemzője kiemeli, hogy a jobboldal határozott térnyerése és győzelme nem csak Magyarországra volt jellemző, a baloldal több országban is igen rosszul szerepelt, így a külföldi sajtó szemében az itthoni választások nem adnak különösebb okot aggodalomra.

Hozzáteszi, hogy a belpolitikai események mellett a külföldiek szemében továbbra is meghatározó szerepe maradt az elmúlt napokban kiéleződött lettországi helyzetnek. Pozitív impulzusként érte a forintot, hogy az Európai Központi Bank elnöke után Joaquín Almunia pénzügyi EU-biztos is hangsúlyozta, hogy támogatja a rögzített lett árfolyamrendszert, így csökkent a drasztikus devizaleértékelés esélye.

Orosz Dániel szerint ugyanakkor egy esetleges előrehozott választás Magyarországon csak növelné a bizonytalanságot, és az ide vezető út során a piaci szereplők fokozottabban kezdenék beárazni a politikai kockázatokat. Hangsúlyozza, hogy akárhogyan is alakuljanak a belső politikai erőviszonyok a következő hónapok során, a pillanatnyilag optimista nemzetközi hangulat felülírja a hazai makrogazdasági vagy politikai hírfolyamot. Ha azonban újra a pesszimizmus lenne úrrá a globális piacokon, hirtelen sokkal jobban felértékelődne minden országspecifikus esemény.

A bankközi devizapiacon a kereskedők a hétfői kereskedés leginkább jellemző sajátosságaként a kivárást említették. A piac, a befektetők egyelőre még csak értékelik az európai választások eredményeit, esetleges gazdasági következményeit; könnyen lehet, hogy ez a politikai esemény csak alig érzékelhető hatással lesz a nemzetközi deviza- és értékpapírpiacokra - vélik a megkérdezettek, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az első órák árfolyamváltozásaiból messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Látványos változás, a korábbi irányzatoktól élesen elütő mozgások nem voltak sem a világpiacon, sem Európában, sem Magyarországon.

A tőzsdei árfolyamokat szintén nem befolyásolta érdemben az EP-választások eredménye. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 200 pontos, 1,28 százalékos gyengüléssel nyitott, és kora délutánig nem változott lényegesen az értéke, 15.283 és 15.465 között mozgott. Az index fél kettőkor 15.406 ponton állt, 1,46 százalékkal alacsonyabban a pénteki záró értékénél.

A vezető részvények gyengültek: az OTP árfolyama 1,85 százalékkal 3.553 forintra csökkent, a Mol részvények 12.835 forintot értek, 2,4 százalékkal kevesebbet, mint pénteken záráskor.

A főbb európai tőzsdéken hasonlóan alakult a kereskedés hétfőn reggel: 1 százalékos gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai részvénypiacok elsősorban az olajipari, a bányaipari és a banki papírok esésére. Kora délután a varsói tőzsdeindex és a német DAX mutató is egyaránt 1,5 százalékos veszteségen állt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülésezik az SZDSZ, de Fodor sorsa szombaton dől el

Budapest - Az SZDSZ ügyvivői testülete tudomásul vette Fodor Gábor pártelnök lemondási szándékát, de… Tovább olvasom