Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nem rabol tovább: beszüntetné a kormány a pénznyerő automatákat

A pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését javasolja a kormány - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolja a kormány; gépeket a jövőben kizárólag koncessziós kaszinókban lehetne üzemeltetni - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet rendkívüli ülése után. A kormány a nap folyamán be is nyújtotta a parlamentnek az erre vonatkozó indítványát, amely kezdeményezi a játéktermek és az elektronikus kaszinók megszüntetését.

Az LMP nem vesz részt a jogszabály vitájában

Az LMP nem vesz a pénznyerő játékautomaták működésének megszüntetéséről szóló kivételes sürgős eljárás során a parlament munkájában - mondta egy újságírói kérdésre válaszolva Schiffer András. A politikus hangsúlyozta, a jogszabály céljával személy szerint egyetért, de frakciójuk továbbra sem vesz részt a kivételes, sürgős eljárásokban, mert az a "parlamentarizmus megcsúfolása".

Schiffer András szavai szerint "az ember mindig gyanakszik", amikor a fideszes képviselők sürgős és kivételes eljárással nyújtanak be egy javaslatot. Kiváltképp gyanús ha sürgős eljárás során a "szerencsejáték törvénnyel buherálnak" - tette hozzá a képviselő, aki emlékeztetett arra, hogy a jogszabályhoz tavaly szeptemberben és novemberben zárószavazás előtti módosítóval nyúlt hozzá a kormányoldal.

A képviselő kijelentette, mindenkiben joggal merül fel a kérdés: kinek az érdekét szolgálja ez a sürgősség. Az LMP egészen biztosan nem tud egyetérteni olyan törvényekkel, amelyek a nagybefektetők, "oligarchák" vagy multicégek érdekeit szolgálják - mondta végül.

Lázár János és Giró-Szász András kormányszóvivő közös sajtótájékoztatójukon indoklásul kifejtették: egyrészt a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt - mint arról Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatta a kabinetet - súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban, erről azonban további részleteket nem közöltek. Lázár János megjegyezte ugyanakkor, hogy "a mi politikai családunk krédójával" önmagában ellentétes a szerencsejáték, így további szigorítást tart szükségesnek a kormány, bár a korábbi 25 ezer helyett már ma is csak körülbelül 4.500 játékgép működik.

A parlament ezért - kivételes sürgős eljárással - várhatóan már kedd délután elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így "a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva" a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek - mondta az államtitkár. Elmondta, hogy ma három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.

A kieső költségvetési bevételeket, nagyságrendileg 20-30 milliárd forintot az online szerencsejáték szabályozásából - a tervek között szereplő megadóztatásából - pótolnák. A nem helyhez kötött szerencsejáték szabályozásának kidolgozásával Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert bízta meg a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett ilyen sürgősen megtárgyalni ezt a kérdést, Lázár János azt válaszolta: nem lehet hónapokon keresztül vitázni erről a témáról, mert ellenkező esetben félő, hogy felpuhulnak a törvényhozás szándékai. Arra, hogy a döntésnek van-e köze a segélyplafonról szóló tervekhez, azt felelte: "természetesen ez egy szociális kérdés is".

A szerencsejáték piac szereplői megdöbbentek a kormány bejelentésén

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke szerint a nyerőgépiparág összes szereplője megdöbbent azon, hogy a kormány betiltaná a nyerőgépeket; a szervezet elnöke súlyos tévedésnek nevezte, hogy az így kieső adóbevételeket az online szerencsejáték bevételeivel pótolni lehetne, és arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a módosítást.

Az MTI kérdésére Schreiber István, az MSZSZ elnöke közleményében a jogállamiság alapkövetelményére, a jogbiztonságra és a kiszámíthatóságra hívta fel a figyelmet. "Ezért érthetetlen számunkra, hogy az Orbán-kormány által hozott - a magyar bankok rendszerénél is szigorúbb biztonsági szintnek megfelelő - szerveralapú üzemeltetést, valósidejű hatósági kontrollt biztosító törvényt és júniusi végrehajtási rendeletét, amelyre a piac már fel is készült, miért akarják megszüntetni" - írja. Az unió több tagállama jelezte, várják az átlátható, innovatív magyar megoldást a valósidejű ellenőrzésre. "Úgy gondoljuk, a magyar kormány törekszik a jogbiztonságra, ami erre az ágazatra is vonatkozik, hiszen, ha nem így lenne, akkor bármelyik ágazat szereplői komolyan elkezdhetnek aggódni, hogy ugyanígy járnak, ami Magyarország általános megítélésének sem tenne túl jót."

Súlyos tévedésnek nevezte, hogy az online szerencsejátékból ezek az állami bevételek pótolhatók, hiszen - mint kifejti - nem csupán 35 milliárd forintnyi játékadóról van szó, hanem még ugyanennyi összegről egyéb adóbevételek és járulékok címén. Hozzáteszi: a jelenleg is illegális, ellenőrizetlen online szerencsejáték jelenti az igazi kockázatot, nem a magyar székhelyű, nyerőgépeket üzemeltető, adót fizető vállalkozások.

Ismerteti: a magyar jogszabályok alapján közel 1200 magyar vállalkozás készült, befektetett, rengeteg pénzt ölt a szerveralapú működtetésre való átállásba; engedély és audit előtt állnak a szerverüzemeltetők, akik az alapján jártak el, amire a jogalkotó lehetőséget adott. Az összes piaci szereplő a kormány által hozott törvény szerint tervezte vállalkozása, alkalmazottai és családja jövőjét. Egyetlen uniós tagállamban sincs betiltva a helyhez kötött szerencsejáték, ezért a szövetség nem érti, hogy miért tiltanak be egy eddig komoly költségvetési tételt jelentő ágazati tevékenységet a jelenlegi gazdasági, pénzügyi helyzetben.

Az ágazat tagjainak, negyvenezer munkavállalónak - és az általuk eltartott közel százötven-kétszázezer családtagnak - földönfutóvá tétele nem lehet a kormány érdeke, ezért ezek az emberek már csak abban bíznak, hogy a keddi ülésig módosul az előterjesztés, ha pedig nem, akkor a képviselők nem szavazzák meg ezt a törvénytervezetet - írja az MSZSZ elnöke. "Erre kifejezetten kérjük is azokat a képviselőket, akiknek fontos a jogbiztonság."

Az MSZSZ úgy gondolja: a segélyből élők inkább a kormány gazdaságpolitikájában bíznak, nem a szerencsében. "A nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozást pedig nem tudjuk értelmezni sem, de ha volna ilyen, akkor az iparág érdekében reméljük, megteszik a megfelelő lépéseket.".

A szövetség arra kéri a magyar kormányt, hogy a jogbiztonság szellemében "pár napon belül ne vegye el közel kétszázezer ember kenyerét".

 
Navracsics Tibor tárcavezető hétfő délben terjesztette a Ház elé a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosítási javaslatát, amely kimondja, hogy pénznyerő automata kizárólag játékkaszinóban üzemeltethető. Az indoklás szerint a játékterem kategóriájának eltörlésével, üzemeltetésének tilalmával "jelentősen csökken a szerencsejáték káros hatásait elszenvedő polgárok köre".
A játéktermek mellett az elektronikus kaszinókat is megszüntetné a kabinet.

A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba, és ezt követően a már kiadott játékterem-engedélyek is hatályukat veszítenék.

Alig 2 ezer pénznyerő automatát üzemeltetnek az országban

A tavaly novemberi játékadó emelése már megtizedelte a magyarországi pénznyerő automatákat: a korábbi ötszörösére, havi 500 ezer forintra emelt adóteher miatt számuk a 2011-es 22 ezerről 2 ezerre csökkent.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pedig hétfőn bejelentette, hogy a kormány a pénznyerő játék-automaták működtetésének teljes megszüntetését javasolja.

A pénznyerő automaták üzemeltetése után fizetendő játékadóból a kormány 37,2 milliárd forint bevétellel számolt 2012-ben, csaknem megegyezően a 2011-es 33,15 milliárd forintot kitevő adóösszeggel.

A tervezett bevétel elérését azonban a piac szereplői szerint kockáztatja a szerver alapú szerencsejáték-üzemeltetés késedelmes idei elindulása. (Szerver alapú az a pénznyerő automata, amely az internet felhasználásával működtetett szerver alapú rendszerben üzemeltethető, és melynek játékprogramja egy zárt, ellenőrzött rendszeren működik és az állam is folyamatosan látja a gépek bevételeit.)

A szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetés esetén a szerencsejáték szervező mentesül a tételes és a százalékos mértékű játékadó megfizetésének kötelezettsége alól, helyette a tiszta játékbevétel 33 százalékának megfizetésére lesz köteles az ágazat specifikus díjai - engedélyezési és szerver hozzáférési díjak -, valamint a vállalkozásokat érintő adó- és járulékterhek mellett.

A pénznyerő automaták megszüntetése miatt kieső költségvetési bevételeket, nagyságrendileg 20-30 milliárd forintot Lázár János szerint az online szerencsejáték szabályozásából - a tervek között szereplő megadóztatásából - pótolnák.

A szerencsejáték-piac forgalma az idén az előző évekhez képest jelentősen visszaesett, amelynek a szerencsejáték szövetség szerint csak egyik oka volt az adóemelés, hozzájárult a reáljövedelmek csökkenése, és az is, hogy már nem olyan csábítóak a nyeremények.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) felmérése az 5.000-20.000 fő közötti településeken a játékra való hajlam 1,5 százalék körüli és a játékra fordított havi összeg 2.500-3.000 forint. A 20.000-100.000 fő közötti településeken 2,5 százalék körüli a játékosok aránya, a játékra fordított összeg pedig átlagosan 5.000-10.000 forint. A 100.000 főt meghaladó lélekszámú településeken a játékhajlandóság eléri a 3 százalékot és a játékra fordítható átlagos összeg pedig több mint 10.000 forint fejenként.

Az átlagszámokban további eltérés mutatkozik az ország régióit tekintve. A nyugati régióban mintegy 30 százalékkal többet tudnak az emberek a játékra fordítani, mint a keleti országrészben.

Lázár János és Giró-Szász András kormányszóvivő a bejelentést követően kifejtette: a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt - mint arról Orbán Viktor tájékoztatta a kabinetet - súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban, erről azonban további részleteket nem közöltek.

A parlament ezért - kivételes sürgős eljárással - várhatóan már kedd délután elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így "a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva" a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek - mondta az államtitkár. Elmondta, hogy ma három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.

Olvasóink írták

123 hozzászólás
 • 123. TBK 2012. október 04. 07:58
  „Még szerencse, hogy azok a családok, amiket a játékgépezés tönkre tett, nem írnak levelet...

  Most komolyan "ipar"-nak és "dolgozás"-nak merik nevezni az átlagosan napi minimum 100.000 Ft-ot elnyelő gép ürítését?

  Negyvenezer, a nyerőgépiparágban dolgozó magyar család
  Na, eddig tartott a MSZSZ hitelessége...
  4000 gép eltart 40000 családot, mi? Teljesen hihető.

  Ísmerek egy ilyen "játékgépes családot"
  A 20 éves fiuk terepes BMV-vel közlekedik,nagyképű,fickó.
  A rajta lévő aranyból egy falú megélne egy évig.
  Talán a 8-általánost is elvégezte.
  Bölcs döntés: Betiltani ezt a szemét "ipart".
  Vigyék a vacak gépeiket a veszélyes hulladék gyüjtőbe.”
 • 122. BJ.MÓVÁR 2012. október 04. 00:32
  „88. mindigatutit 2012.10.02. 12:27

  mennyivel jobbak ezek ,mint a komcsik voltak?mármint a módszereik meg a stílusuk.Ha orbán a kádár rendszerben lett volna politikus,akkor nagyobb g..ci lett volna ,mint bárki a történelemben mo-n.
  NA EZ AZ IGAZSÁG!! HA TETSZIK A SEGGNYALÓKNAK,HA NEM!!!”
 • 121. kerteszb 2012. október 03. 16:45
  „Inkább igyák el az agyukat az otthon főzött pálinkával...”
 • 120. Eva- 2012. október 03. 15:09
  „http://www.demokratikuskoalicio.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/ajanlottblogok/3435-mihancsik-zsofia-le-a-szegenyekkel

  de pálinkát azt főzhetnek
  az nem drog! :)”
 • 119. Losba 2012. október 03. 12:55
  „113.”
 • 118. Rbar 2012. október 03. 08:58
  „Nem lesznek "zugkaszinók", gondolkodjatok picit...”
 • 117. kertbarat01 2012. október 02. 20:54
  „Ha nem lesz játékgép, a bolondok adóját úgy is megfizeti az, akinek a mentálhigiéniája csorbult... (ehhez kell az akarat). Ide tartoznak a lottózók is pl., vagy ahogy olvasom a zsugások.
  A "világ végi kiskocsmákban" általában a segélyesek nem fogják tudni majd bedobálni a pénzt, mert az addigra el is fogy, amire elérnének oda...

  De ha már itt tartunk, meg kellene nézni, hogy ki lehet segélyes - nemdebár ? :)

  Mert a földön robotoló kisöreg a két fröccse mellett miért ne dobhatna be pl. 500 Ft-ot a maga szórakoztatására.
  Lássuk be, négy fröccsel kevesebbet iszik és még józanul is távozik az egységből, és másnap megint megy - mert ő menni fog robotolni - nem, mint a segélyes...”
 • 116. samusoma 2012. október 02. 20:49
  „verje meg az isten lázárt és az összes fideszest!! nem csak ezért,ha nem amit az ország ellen tettek eddig!!”
 • 115. Primax 2012. október 02. 20:16
  „Ilyen alapon a szeszes italokat is be lehetne tiltani...sőt : a kocsmákat is be kellene zárni...”
 • 114. machers 2012. október 02. 19:13
  „95.orbison 2012.10.02. 14:02
  "Ne feledd, hogy mennyien szavaztak ellene."
  Megnéztem: 592 690 fő
  http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pszavaz%C3%A1s_Magyarorsz%C3%A1g_EU-tags%C3%A1g%C3%A1r%C3%http://www.valasztas.hu/nepszav03/hu/index.html
  "de az biztos, hogy kis hazánkban azóta egyre rosszabb minden, amióta csatlakoztunk."
  Hát erről nem az EU tehet:
  http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=292
  Tetszettek volna meggondolni, hogy mikor, kire szavaztak! PL.: 2010-ben.”
 • 113. machers 2012. október 02. 18:10
  „71.Túrabakancs 2012.10.01. 22:58
  "Naivitásod" megmosolyogtat. Vezéredéket rohadtul nem érdekli, hogy ki mennyire teszi tönkre a családját a szenvedélyeivel. Sok mindent el lehet róluk mondani, de azt, hogy a szociális érzékenység a döntéseik mozgatója, azt nem feltétlenül merném állítani.
  Semmi más nem történt, hogy hoztak egy törvényt, ahol a tervezett alatt teljesítettek a bevétellel:
  http://privatbankar.hu/ado/folyamatosan-csokken-a-nav-jatekado-bevetele-246191
  Mivel ők tévedhetetlenek, ezért a könnyebb megoldást választottak, ezért inkább betiltják. Egyébként erre a józanul gondolkodók a bevezetéskor figyelmeztették őket.
  Megnyugtatlak. Engem teljes mértékig hidegen hagy, hogy ki mire költi a pénzét. Az viszont már érdekel, hogy az adókiesést, vajon honnan fogják előteremteni. Ez természetesen a te zsebedet is érinteni fogja. Arra már gondolni sem merek, mert nem nagyon hiszek az "összeesküvés elméletekben", hogy egy nagy mutyi van kialakulóban.
  Abban természetesen egyetértünk, hogy a változások komfortérzetváltozással is jár(hat)nak. A negatív hatásain jelentősen tud egy normális kommunikáció javítani. Tudod, Churcill híres mondása a második világháború idején. Hát orbánéknak ez sem megy. Ha gondolod, oldalakon keresztül idézek neked a hazugságaikból. Fletó öszödi beszéde, ami egy retorikai húzás volt, ehhez képest említésre sem méltó.
  Szívesen emelném pajzsra őket, ha legalább egy komoly eredményt fel tudtak volna mutatni. Hát ilyen nincs. Az összes adatuk, tényszerűen rosszabb, mint két évvel ezelőtt. Ez a tendencia pedig folytatódik.
  "Orbán azt a réteget sápolja legfőképpen, akiknek szavazatai nem igazán a jobboldali pártokat helyezték előtérbe előzőleg a szavazataikkal."
  Ha ez így van, akkor viszont ezt úgy nevezik, hogy bosszú!”
 • 112. szekelyse50 2012. október 02. 17:59
  „Szegény hátrányban élők még,hátrányosabb helyzetbe kerültek,egyetlen örömüket elvették.”
 • 111. BabócsaiEugénia 2012. október 02. 17:23
  „A szövetség arra kéri a magyar kormányt, hogy a jogbiztonság szellemében "pár napon belül ne vegye el közel kétszázezer ember kenyerét". A működtetésével viszont több százezer gyerek kenyerét veszi el, igaz, csak közvetve, de a szülők közvetlenül a gépbe dobálják a betevőt. :S”
 • 110. monkeybusiness 2012. október 02. 16:33
  „107. pancser " pénznyelő automatákkal kapcsolatos döntés, mélységesen lekezeli az állampolgárokat, nem vagyunk gyerekek"
  Tökéletes megfogalmazás. Mindenki eltudja dönteni mire költ.”
 • 109. Demalgon 2012. október 02. 16:13
  „Aki azt az ostobaságot elhiszi, hogy ezzel bármi is változik az nagyban téved. Soha nem volt semmi nemzetbiztonsági vagy egyéb alap, netán cél, hogy a segély ne ilyen helyre menjen, mert rengetegen, akik ez irányú szenvedélybeteg a pénzük egy részét az alkoholba öntik. Nyomással meg nem lehet javítani. Kiszorítják a játékgépet? Attól még az alkoholra ugyanannyit, vagy többet fognak költeni. Kiszorítják azt? Még mindig ott a cigi. Kiszorítják azt? Akkor jön az, hogy senki nem lesz biztonságban, mert a folyamatos tiprás az állam részéről egymás ellen fordítja az embereket és felesleges agressziót fog szülni. Tiltással és fenyegetéssel nem lehet tartós és hathatós eredményt elérni. Az on-line-os részt meg hogyan adóztatja meg, ha például külföldi oldalra történik a regisztráció? Ahhoz semmi köze nincs például ...

  Először inkább az állami vezetést kéne rendbe tenni, amelyre eddig senki nem volt és nem akar képes lenni, mert a politikus ugye külön állatfaj ...”
 • 108. Mankapunka 2012. október 02. 16:01
  „Legalább több lesz a részeg,mert úgyis égetni fogja a zsebüket a pénz.”
 • 107. pancser 2012. október 02. 15:58
  „95. orbison 2012.10.02. 14:02
  Varosunk és környéke a jólétét félt az EU ellenesektől, nem akarnak megválni az 1200 Eur/hó nettó jövedelemtől, meg a 500 eurós szülési szabadságtól. Nem csak pénzt hoznak haza ezek az emberek, hanem szemléletet, gondolkodást ízlést, a takarékosságot, de semmiképpen sem a kaszinózást. Ők már átnevelődtek többé kevésbé, látják Magyarországgal nem az a baj, hogy szegény, ez csak következménye a pusztai gondolkodásnak, az ostoba provincializmusnak, az alap nélküli gőgnek stb. A helyhez kötött pénznyelő automatákkal kapcsolatos döntés, pedig mélységesen lekezeli az állampolgárokat, nem vagyunk gyerekek, Rákosi pajtás sem volt az apánk.”
 • 106. monkeybusiness 2012. október 02. 15:54
  „Aki a Duna centernél jár javaslom nézze mag mennyi autó parkol az Admirál előtt tegnap óta. Ezeket az embereket senki sem rángatta be vagy fenyegette meg hogy menjen be.”
 • 105. okostojas007 2012. október 02. 15:52
  „jaj ..most esett le .. a kérdés
  az hogy szerveren keresztül játszik az nem jenti azt hogy a kocsmában nem lesznek gépek...
  lehet hogy sokkal több gép lesz amin a segélyt visszalehet juttatni a feladónak...
  közben a nagytestvér meg a monitoron keresztül figyeli őket....”
 • 104. okostojas007 2012. október 02. 15:46
  „dehogynem ...
  zsugázik pénzben ...
  rabló snapszer , ulti , 21 .....
  ma én is megyek , talán a gatyámat nem kell hogy otthagyjam....”
123 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3500 forintnál nem lehet drágább egy kutya chippeltetése

A 4 hónapnál idősebb ebek csak elektronikus transzponderrel megjelölve tarthatók január elsejétől. Tovább olvasom