Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem olcsóbbak a szomszédok

Már nem érdemes külföldre menni a karácsonyi nagybevásárlásra: sokat nem spórolhatunk.

Idén egyre kevesebben járnak át Szlovákiába, hisz már nemcsak az élelmiszeren, de az üzem anyagon is keveset spórolhatunk: ráadásul az utazással így „többe kerül a leves, mint a hús".

Ausztriával is hasonló a helyzet: a karácsonyi díszek és a csokoládék jóval drágábbak, mint idehaza, s a benzin sem mondható olcsónak. Parndorfba még megéri kimenni, persze csak akkor, ha „akcióznak". Jó néhány éve karácsony előtt magyarok százai indultak útnak a pozsonyi hipermarketek felé, hogy ezreket spóroljanak meg az olcsóbb élelmiszereken és üzemanyagon. 

Lapunkban többször beszámoltunk már arról, hogy kellemetlen kalandok részesei is le hettek honfitársaink: volt, akinek a parkolóban szúrták ki autója kerekét, másnak menet közben dobálták meg járművét. Legtöbbjüknek mindenesetre megérte a fáradság, hisz nem csak az élelmiszer, de a benzin is jóval olcsóbb volt, mint idehaza. A múlt idő használata lett azonban érvényes mára: a néhány száz forintos megtakarítás miatt nem érdemes átruccanni a határ túloldalára, hisz a 30–50 kilométeres út során többe kerülhet a leves, mint a hús.

Hosszú út, kis haszon

A ligetfalui hipermarketben egyre kevesebb magyar szót hallani: kiderül, hogy ennek valószínűleg a dráguló választék az oka. Aki biztosra megy, itt vásárol fűszerpaprikát: két deka grammos kiszerelésben 4,10 koronáért (26 forintért) kapható.

A „gazdaságos", kétliteres citromos üdítő nem savanyítja meg a vásárlók arckifejezését: 5,50 koronáért (35 forintért) adják, így harmadannyiba kerül, mint idehaza. Említést érdemel még az olcsóbbak közül a kifli – ráadásul ízletes is –, melynek 0,70 korona (4,50 forint) az ára, vagy a tej, mely 17 koronáért (110 forintért) már megvehető.

A darált húson (fél kiló 64 korona – 416 forint) és a marha húson (kilója 179 korona – 1163 forint) is spórolhatunk néhány forintot. Ünnepek előtt az ötvendarabos karácsonyi égőkészlet 65 koronáért (422 forint) szerezhető be, igaz, ehhez „csíptető" nem tartozik. Mióta az olcsó, „névtelen" külföldi sörök betörtek Magyarországra, azóta a Pozsonyban kapható 14 koronás (91 forintos) „folyékony kenyér" sem kedvezőbb árú már a hazainál. Sőt, a tavaszi üzemanyag-áremelés óta már a benzinárak között sincs túl nagy különbség. Északi szomszédunknál 33 korona (215 forint) körül mozog literjének ára.

Drága a csoki és a dísz

Ausztriában még nehezebb találni olyan terméket, melyen spórolhatnánk néhány forintot karácsony közeledtével. A határszéli Kittsee (Köpcsény) Billa Áruházában igényesen csomagolt apró meglepetések borsos áron kaphatóak: a 130 grammos, karácsonyfára akasztható Taler csokidíszek ára 2 euró (540 forint).

A marcipános különlegességek 1,59-be (429 forint) kerülnek. Fenyőfa alá tehető narancsot viszont megéri venni: két és fél kilós csomagot 2 euró ért (540 forintért) kapunk. A karácsonyi csokiszívek ára – 300 grammos, ötvendarabos – közel 5 euró, vagyis 1350 forint. De van itt tejcsoki dísz 5,49-ért (1482-ért), s 165 grammos likőrös csoki 2 euróért.

A negyedkilós banános szaloncukor ára 2,79 euró (753 forint), míg a karácsonyi csokitallérok 3 euróba kerülnek (810 forint). S amit megéri venni: egy felfűzött, aranyszínű csillagokból álló csomag 3 euróba (810 forintba) kerül. Az üzemanyag literje sógoréknál kilencven centnél valamivel drágább, átszámítva körülbelül 230 forint.

Parndorf: akcióknál megéri

A határszéli Parndorfba az akciós márkás ruhákért jó néhányan járnak át Ausztriába. Sportfelszerelések gyakran akciós árakon, a hazai feléért kaphatók. A vásárváros egyes üzleteiben márkás edzőcipőket 30 eurótól (7500 forinttól), melegítőt (alsó és felső) 40 eurótól (10 ezertől), pulóvereket 10 eurótól (2500-tól) is kínáltak. Egy másik butikban 4–6 euróba (1500 forintba) kerülnek a pólók, rövid ujjú ing akciósan 7, hosszú ujjú 12 euróba kerül (1700–3000 forint). A bőrka bátoknak átlagosan 70 euró (17 ezer forint) az ára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediterrán divatpezsgés

Forróra sikerült a győri Mediterrán Fashion Party, ahol a magyar divatszakma legjobbjai mutatkoztak… Tovább olvasom