Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Nem mind múzeum, ami annak látszik

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vizsgálata során számos múzeumról kiderült, hogy személyi, illetve infrastrukturális okból nem felel meg a működési engedélyében meghatározott besorolásnak. Ezek a kiállítóhelyek nem indulhatnak jövőre az uniós pályázatokon.
Az évről évre közölt múzeumi statisztika folyamatosan nyilvántartotta az új intézmények alakulását, illetve a régiek megszűnését, mégis valószínű, hogy az adatok nem pontosak. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának két évvel ezelőtt kezdődött vizsgálatából kiderült, hogy nem 812 múzeumi intézmény van Magyarországon. Elképzelhető, hogy százzal is kevesebb. Számos intézményről kiderült például, hogy – elsősorban személyi, illetve infrastrukturális okból – nem tud megfelelni a működési engedélyében meghatározott besorolásnak.

Az a múzeum például, amely nem képes fejleszteni a gyűjteményét és nem alkalmas a tudományos munkára, nem nevezhető joggal múzeumnak vagy muzeális gyűjteménynek. Azok a kiállítóhelyek, amelyek nem tudják bemutatni a rájuk bízott értékeket, nem alkalmasak múzeumi intézménynek.

Az uniós pályázatokon csak a tárca által kiadott működési engedéllyel bíró intézmények vehetnek majd részt.

Dr. Szőnyi Eszter, a győri Xántus János Múzeum igazgatója meglepődött a hír hallatán, ugyanis ők erről még semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak. A szakember közölte: a megyei múzeumi szervezethez hat múzeum tartozik, s úgy véli, ezek mindegyike megfelel az előírásoknak. A gyűjtemények fejlesztése azonban mindig nehezebb, hiszen az állami támogatásokból a magas infláció miatt egyre kevesebb antik tárgyat tudnak vásárolni. Az összesítés ugyan csak év végén készül el, az azonban jól látható, hogy a látogatottság folyamatosan csökken. Ahogy az igazgatónő fogalmaz: manapság nincs ázsiója a múzeumoknak, pedig csak pár száz forintosak a belépőjegyek.

Amennyiben pedig megvalósulnak a tervek, s ingyenessé válnak, akkor szerinte még ekkora sem lesz az érdeklődés. Dr. Szőnyi Eszter tapasztalatai ugyanis arról tanúskodnak, hogy amiért nem kell fizetni, arra az emberek többsége nem is kíváncsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Max

Tovább olvasom