Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Nem megoldott a vagyonőrök azonosíthatósága

Nem megoldott a vagyonőrök azonosíthatósága, ami nehezíti az esetlegesen elkövetett jogellenes intézkedések miatti eljárást - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az ombudsman problémásnak tartja azt is, hogy nincs a személy - és vagyonőröknek megfelelő szakmai ellenőrzése. Szabó Máté hivatalból indított vizsgálata végén arra következtetésre jutott, szükséges megszervezni a személy- és vagyonőrök szakmai tevékenységének ellenőrzését, a jogellenes intézkedésekkel okozott sérelmek vizsgálatára pedig független szervezetnek kellene felhatalmazást kapnia.

Az ombudsman az ügyben a belügyminiszterhez fordult. Az Országgyűlési Biztos Hivatala vasárnap közleményben tájékoztatta az MTI-t Szabó Máté vizsgálatáról. A közleményben emlékeztetnek rá: a polgárok bírósághoz fordulhatnak, feljelentést tehetnek, vagy polgári peres eljárást indíthatnak, ha megítélésük szerint a vagyonőr jogellenes módon intézkedett velük szemben. A vagyonőrök tevékenységét szabályozó törvény alapján pedig a szakmai kamarához fordulhat az, aki a személyiségi jogait érzi sértve, vagy etikai vétséget tapasztal; az etikai eljárás következménye pénzbírság, vagy akár a kamarából való kizárás is lehet.

"A jogellenes személy- és vagyonőri intézkedésekkel szemben alkalmazható jogorvoslatok azonban - különösen a rendőri intézkedés elleni panasszal összemérve - nem tekinthetőek tényleges, valódi garanciáknak" - állapította meg a biztos. Szabó Máté szerint a rendőrök esetében személyes azonosíthatóságuk adja meg a későbbi esetleges felelősségre vonás lehetőségét, a vagyonőrök azonosíthatósága azonban nem megoldott, ami nehezíti a jogorvoslati eljárást.

További problémának nevezte a vagyonőrök szakmai ellenőrzésének hiányát. A törvény értelmében a rendőrség látja el a személy- és vagyonőrök hatósági ellenőrzését, a rendőrség azonban csak a tevékenység folytatásához szükséges formai feltételek meglétét vizsgálhatja, azt azonban nem, hogy a vagyonőr tevékenysége során sértette-e személyiségi jogokat. Ennek vizsgálata a szakmai kamara feladatai közé sem tartozik - tette hozzá. A biztos rámutatott arra is: az állam kötelessége, hogy a magánszemélyek között megakadályozza illetve felelősségre vonhatóvá tegye a magánszemélyek jogellenes cselekedeteit.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. december 20. 09:13
  „Szabó Máti és birigádja mindent csinál csak tisztességes munkát nem! Egyáltalán minek vannak?”
 • 3. Lone_wolf.. 2010. december 20. 01:12
  „Szakmaiságról nem nagyon lehet beszélni ennél a "szakmánál".A belüket a földön húzó nyugdíjasok 360 as éhbérért.A cégek őket alkalmazzák pár órára bejelentve,kiszúrják a szemüket ennyivel ,a valódi vállalási díj nagy részét meg lenyúlják.A nyereség tetemes.Normális embereket nem igen alkalmaznak mert ők ugye normális órabéréért lennének csak hajlandóak.”
 • 2. solyomszem 2010. december 19. 17:55
  „na kezdődik a fing szeletelés,a kamara mellé még felállitanak egy nesze semmi fogd meg jól bizotságot/hivatalt/ ehelyett inkább félévente ,egyévente tartana inkább továbképzést a törvények ill jogszabályok változásáról, de majd megint a pénzről szólnak a dolgok és nem a szakmaiságról.made in hungary módra.”
 • 1. Jandex 2010. december 19. 16:09
  „Ez elmondható az összes foglalkozásról,különös tekintettel a politikusnak nevezett lényekre !:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leesett két burkolóelem a pécsi tudásközpontról

Két, összesen hat négyzetméternyi üvegtábláról van szó, amely az éjszaka folyamán "gyakorlatilag… Tovább olvasom