Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Nem létező egyesületet képviselt Gyurcsány Ferenc

A Magyar Nemzet értesülése szerint az állam 1995-ben egy Gyurcsány Ferenc által képviselt, hivatalosan még nem létező egyesülettől bérelte vissza a Szalay utcai képviselői klubot. A kormányszóvivő szerint jogszerű volt a szerződés. A szakértők szerint nem volt az, de nem minősítették súlyos jogi problémának az ügyet.
A kormányszóvivő szerint teljesen jogszerű volt az a szerződés, amelyet az Országgyűlési Képviselők Klubja Egyesület képviseletében Gyurcsány Ferenc kötött a kancellária tulajdonában lévő Közlönykiadó Kft.-vel 1995. április 4-én. A szakértők szerint a megállapodás valóban nem volt érvényes, de nem tartják súlyos jogi problémának az ügyet. Az egyesületnek egyébként a megalakuláskor fideszes képviselők is vezetőségi tagjai voltak.

A Magyar Nemzet kedden megjelent cikke szerint a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képviselte Országgyűlési Képviselők Klubja Egyesületet a Fővárosi Bíróság csupán 1995. május 15-én vette nyilvántartásba, vagyis 1995. április 4-én, a Közlönykiadó Kft.-vel kötött szerződéskor nem létezett. A megállapodásban a nem létező egyesület nevében Gyurcsány arra kötelezte az állami céget, hogy vegye bérbe az ő érdekeltségébe tartozó, Altus Rt. tulajdonába került Szalay utca 4. szám alatti ingatlant, és azt közpénzen alakítsa át, hogy alkalmas legyen a képviselői klub működtetésére tíz éven keresztül.

Batiz András a Magyar Nemzetnek azt mondta, miután a korrupció gyanúja föl sem vetődött, semmi ok arra, hogy a kancellária vizsgálatot indítson az ügyben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szerződéseket a MeH akkori közigazgatási államtitkára, Kiss Elemér, illetve Szilvásy György helyettes államtitkár "nem hagyta jóvá, nem engedélyezte", holott az akkor hatályos jogszabályok és a Közlönykiadó Kft. alapító okirata szerint Kiss Elemér és Szilvásy György hozzájárulása és engedélye nélkül azokat törvényszerűen megkötni nem lehetett. A szóvivő úgy értékelte, hogy az ominózus szerződések előnyösek voltak az állam számára, és a lapnak arra a kérdésünkre, megkötne-e ma is a kancellária hasonló jellegű megállapodásokat, ha ilyen helyzet előállna, igennel válaszolt.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az újabb fantomügyről csak annyit mondott, számtalan kísérlet történt arra, hogy a Szalay utcával kapcsolatban besározzák a miniszterelnököt, de ezek eddig rendre sikertelenek voltak.

A fideszes Deutsch-Für Tamás úgy vélte, egy sajátos láncolat jött létre az Országgyűlési Képviselők Klubja megalakítása kapcsán Gyurcsány Ferenc vezetésével, hiszen a magyar állam eladott egy ingatlant a jelenlegi miniszterelnök cégének, amit az állam utóbb visszabérelt. Gyurcsány Ferenc lényegében saját magával kötött szerződést akkor, amikor még nem létezett az egyesület - tette hozzá a politikus, aki várja a vádhatóság döntését, hogy semmisnek tekinthető-e a szerződés, visszaállítható-e az eredeti állapot a jogsértés miatt.

A Magyar Hírlap az egyesületi jogban jártas szakértőket kérdezett az ügyről. Szerintük a nyilvántartásba vétel előtt kötött szerződés valóban nem érvényes, fenntartásához visszamenőleges megerősítés szükséges, ennek ellenére az adott ügyet nem minősítették súlyos jogi problémának, mert a szerződés alapján tíz éven át tartott az együttműködés, és azzal, hogy a felek a teljesítést elfogadták, a soros számlákat befogadták, ráutaló magatartással megerősítették az eredetileg érvénytelen megállapodást.

A Népszava úgy tudja, a miniszterelnök peres eljárást kezdeményez a Magyar Nemzet ellen az újabb fantomügy miatt. Az újság megemlíti azt is, hogy fideszes képviselők is vezetőségi tagjai voltak az Országgyűlési Képviselők Klubja Egyesületnek megalakításakor. Az alakuló ülés levezető elnöke Pokorni Zoltán volt, a számvizsgáló bizottságban pedig helyet kapott Kósa Lajos.

Forrás: Magyar Nemzet, MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéselőnyben az Arsenal

Az Arsenal Thierry Henry góljának köszönhetően nagy lépést tett a továbbjutás felé. A nap másik… Tovább olvasom